
ניוזלטר "באות" - אוקטובר 2019
קהילת נשים מנוסות במחקר ופיתוח במדעי המחשב
טק לידס
Sharon Rosenfeld, Software Architect @ AT&T
ספרי על התפקיד שלך?
אני בתפקיד ארבעה חודשים, לפני כן עבדתי בסטארט-אפ קטן בתור מפתחת בכירה ולפני כן כארכיטקטית בחברת F5. במרכז הפיתוח של AT&T בארץ מפתחים מוצרים שונים ואני הארכיטקטית של קבוצת הIOT של AT&T. תפקיד הארכיטקט הוא בעיני מאד נזיל, ויכול להיות מאד שונה בחברות שונות וגם כמובן כתלות בבן אדם שממלא אותו. הארכיטקטית עובדת עם מספר ממשקים ומהווה מעין HUB שקושר את כל הקצוות ביחד: פיתוח, הנהלה, מחלקת מוצר ולעתים גם צוותים נוספים. התפקיד שלי מכיל כמה אספקטים: ייעוץ לקבוצות הפיתוח ולעיתים גם פיתוח בעצמי, כתיבת מסמכים ותכנון , ועבודה עם מנהלי המוצר בארץ ובארה"ב.
מה את אוהבת בתפקיד?
אני מאד אוהבת גיוון ולמידה מתמדת. בנוסף אני מאד נהנית להסתכל על מערכות גם מלמעלה וגם ברמת ה"ברגים". התפקיד בהחלט מספק לי התעסקויות כאלו: עבודה עם צוותים שונים, כאשר כל צוות רואה את המערכת מנקודת מבט אחרת, ובנוסף שליטה בשפות תכנות רבות והרבה טכנולוגיות.
מה האתגרים בתפקיד?
בגלל שבתפקיד יש ממשקים עם צוותים רבים, צריך לעבוד הרבה על ביסוס אמון וקשר טוב עם כולם, אחרת בקלות אפשר לצאת מהלופ ולפספס דברים. עוד אתגר הוא שלפעמים צריך להשלים עם הפער בין התכנית המקורית של פיצ'ר מגניב לבין המגבלות שהפיתוח לעיתים נמצא בהם.
אם בנית את הקריירה שלך ע״מ להגיע לתפקיד, כיצד עשית זאת?
פיתחתי תוכנה הרבה שנים והפכתי גם לראש צוות אך ידעתי שהמסלול שמושך אותי להתקדם בו הוא טכנולוגי ולא ניהולי. לכן ב- F5 שבה שימשתי כראש צוות, ביקשתי בשלב מסוים לעבור להיות ארכיטקטית והמנהל שלי נתן לי את ההזדמנות.
האם קיבלת הזדמנויות שסייעו לך להגיע לתפקיד? אילו?
בF5 עבדתי כמפתחת בכירה בצוות. בשלב מסוים, הייתי בהריון בחודש חמישי ושמעתי שראש צוות אחר עוזב, ובכלל שמארגנים מחדש את צוותי הפיתוח. פשוט קבעתי פגישה עם מנהל הפיתוח וביקשתי ממנו את ההזדמנות לקבל את תפקיד ראש הצוות. הוא קצת הופתע מהנסיבות אך חזר אלי לאחר מספר ימים ונתן לי את התפקיד.
איך את מתעדכנת על טכנולוגיות?
פודקאסטים בנושאי תוכנה, טויטר על מובילי דעה בנושאים שאני מתעסקת בהם וכמובן מיט-אפים, לפחות פעם בחודש. אני גם משתדלת להגיע לכנסים בארץ שרלוונטיים לעבודה שלי. למשל שנה שעברה הייתי ב- google cloud ,gophercon וטק רדר של טיקאל.
Masha Gutman, Tech Lead @ Facebook
מה התפקיד שלך כולל ואיך הגעת אליו?
כיום אני Tech Lead של פרויקט גדול בקבוצת Facebook Lite. מלבדי עובדים על הפרויקט קרוב ל-20 אנשים (מתוכם 11 מהנדסים, וכמובן ראש צוות, מנהל מוצר, אנשי דאטה, מעצבת ועוד שלל בעלי תפקידים הכרחיים).
התחלתי את התפקיד הנוכחי בתחילת שנת 2019 והגעתי לעשות אותו די במקרה: ב-2018 הובלתי פרויקט קטן של ארבעה אנשים בתוך צוות גדול יותר (נקרא לו צוות A, כדי שלא תלכו לאיבוד בסיפור שלי) ונהנתי מכל רגע. בערך באמצע השנה, מנהל הקבוצה שלנו הציע לי להקים צוות חדש תחתיו - צוות B - מה שיאפשר לי להגדיל את ה-Scope שלי ולהיות Tech Lead של משהו מ"שלי". לא כל כך התחברתי לדומיין (וכאמור היה לי נפלא בצוות A, גם מבחינה חברתית וגם מבחינה טכנית) והיתה לי התלבטות די קשה - אבל בסופו של דבר הלכתי על זה, כי מי מוותר על הזדמנות כזו גדולה?
אז הקמנו את צוות B, למדתי מאפס דומיין חדש לחלוטין (גם מבחינת מוצר וגם מבחינת stack טכנולוגי), במשך חצי שנה עבדנו על הפרויקט, ובסופו של דבר הצלחנו להשיק הצלחה ענקית ביחסית די מעט מאמץ הנדסי. אבל כפי שחששתי - כיף גדול זה לא היה. לא הצלחתי להתחבר לדומיין גם אחרי חצי שנה והעבודה הטכנית הייתה די שטחית ולא כללה בעיות טכניות מעניינות (אפילו שההצלחה היתה באמת גדולה). מה שכן, למדתי המון על איך להרים משהו חדש מאפס, איך להזיז דברים גדולים בחברה וכמובן שקיבלנו מלא קרדיט על הניצחון הכי לא פרופורציונלי מבחינת כמות אימפקט לקוד שאי פעם נתקלתי בו (10 שורות קוד, נשבעת).
בדיוק באותו זמן, צוות מקביל - צוות W - התחיל לעבוד על פרוייקט שהיה מדהים בעיניי ושהיה דרוש בו הרבה מהידע שצברתי בשנים שלי ב-Facebook Lite. מצאתי את עצמי מקנאה בהם - בעוד אני מתעסקת לי בענייני B המשמימים שלי, הם מתחילים לעבוד על משהו מלהיב ממש, משהו שבוודאות היה מחזיר לי את הריגוש היומיומי והברק לעיניים.
באחד ה-1:1 שלנו, אמרתי למנהל שלי שבחצי הבא, אני ממש אשמח להקדיש איזשהו חלק מזמן ה-IC (הזמן הנפלא הזה שבו אני אשכרה יושבת וכותבת קוד) לפרויקט W, כי יש לי הרבה מה לתרום שם וזה משהו שאני צריכה בשביל הנשמה.
ב-1:1 אחרי שבוע, המנהל שלי חזר אלי ואמר שנראה לו שזה רעיון טוב, ושבאמת כרגע צריך מישהו שיצטרף לצוות W ויוביל את הפרויקט. אז ככה הגעתי מלחפש הזדמנות קטנה לקצת גיוון ללהוביל את אחד הפרויקטים הכי מעניינים בעיני.
אז כבר כמעט שנה שזה מה שאני עושה, הפרויקט הזה הוא פרויקט עצום (לכמה שנים טובות) - הוא מורכב מבעיות ענקיות, קשות ומרתקות שכוללות בתוכן אינספור moving parts וזה בדיוק המקום שבו אני פורחת. שלא לדבר על זה שיש לי צוות מדהים שכיף לי נורא לעבוד איתו, כך שאני מרגישה ממש ברת מזל. ללא ספק השנה + הזאת לימדה אותי שכדאי לקפוץ על הזדמנויות גדולות וכמובן לנסות לייצר את ההזדמנויות האלה לבד, כי בסוף הקריירה שלי היא (כמעט) רק בידיים שלי.
אז מה התפקיד הזה כולל? ההגדרה הדי אבסטרקטית של Tech Lead בפייסבוק היא המהנדסת שמובילה את הפרויקט מבחינה טכנית ובעצם אחראית על ההצלחה שלו. זו הגדרה די רחבה ואכן כל Tech Lead עושה את התפקיד הזה אחרת בהתאם להעדפות אישיות ולצרכים של הצוות.
ההבדל העיקרי בין Tech Lead לראש צוות בפייסבוק היא העובדה שראש הצוות אחראית להצלחה של המהנדסים ולכן ההצלחה של הפרויקט תהיה במקום השני עבורה. כמובן שבפועל ה-Tech Lead וראש הצוות משתפות פעולה להצלחה משותפת של הפרויקט ושל המהנדסים והגבול במקרים מסוימים מטשטש בהתאם לצרכי הצוות ולחוזקות של כל אחת.
בניגוד למפתחת בכירה, שלרוב עובדת באופן עצמאי על פרויקטים גדולים ומורכבים ומקדישה יותר מ-80% לכתיבת קוד, כ-Tech Lead יוצא לי להקדיש לכתיבת קוד כ-40-50% מהזמן. בשאר הזמן אני מתעסקת בדברים שקשורים לבניית הכיוון לצוות ולפרויקט, למשל - לבנות את האסטרטגיה ארוכת הטווח של הפרויקט, לעשות תכנון רבעוני לכל הצוות, לעזור למהנדסים לבחור את הפרויקטים שמתאימים להם, לוודא שכולם מתקדמים בפרויקטים האלה ולעזור להם במה שצריך - בעיקר בדיזיין של פיצ'רים, תכנון של ניסויים ואיסוף נכון של דאטה. בקיצור, לעשות מה שצריך כדי לוודא שהפרויקט מתקדם לכיוון הנכון ושאנחנו בדרך להצלחה.
מה את אוהבת בתפקיד הזה?
אחד הדברים שאני הכי אוהבת זה את היכולת (והצורך) להסתכל על דברים בצורה רוחבית, לגעת ולהכיר את כל הצדדים השונים של המוצר והפרוייקט. באופן כללי, אני אוהבת את המקום הזה של להיות on top of things ולדעת בדיוק איזה דברים קורים בכל זמן נתון ואיך הם משפיעים אחד על השני. זה דבר מאוד חשוב בעיני ל-Tech Lead, כי זה מאפשר למצוא מקום לשיתופי פעולה (גם בין צוותיים) ולעשות אופטימיזציה לעבודה של עשרות אנשים.
בסופו של דבר בתור Tech Lead יש לך את היכולת לעשות כמויות מאוד גדולות של אימפקט (הרבה יותר ממה שהייתי יכולה לעשות אם הייתי מתמקדת בפרוייקט ספציפי משלי) בעזרה והכוונה של מהנדסים אחרים.
עוד דבר שכיום אני מאוד אוהבת, אבל הפחיד אותי כשהתחלתי את התפקיד - זה הכוח להחליט החלטות גדולות. רוב התקופה, לצוות לא היה מנהל ישיר ולא היה איש פרודקט ולכן יצא שאת רוב ההחלטות החלטתי כמעט בעצמי (או שלפחות האחריות הסופית הייתה עלי). בהתחלה זו הייתה נראית לי אחריות עצומה ומפחידה אבל עם הזמן למדתי לסמוך על הרציונל שלי, להיות שלמה עם ההחלטות שלי ולהיות מסוגלת להציג ולהצדיק אותן מול הצוות וכלפי מעלה. כיום אני סומכת על עצמי ונהנית מהיכולת להשפיע על דברים גדולים בפרויקט ובקבוצה.
נכון לשלב הזה בקריירה, אני מרגישה שזה התפקיד המושלם בשבילי - הוא מאפשר לי להתעסק במגוון רחב מאוד של סוגי בעיות, ללבוש כובעים שונים במגוון סיטואציות שונות ומה שבטוח - כמעט אף יום בעבודה לא דומה לקודמיו.
איך את מתעדכנת על טכנולוגיות?
למען האמת אני לא מקדישה המון מהזמן שלי כרגע כדי להתעדכן על טכנולוגיות. כשאני שומעת או קוראת על מושג או טכנולוגיה שאני לא מכירה, אני בדרך כלל אחפש קצת מידע נוסף אבל אני לא כל כך מתעדכנת כל מה שמתחדש בעולם ולא מקפידה על זה במיוחד.
בשלב הנוכחי בקריירה שלי, אני מרגישה שמה שיקדם אותי יותר ויעזור לי לעשות את העבודה שלי יותר טוב, זה דווקא להתעדכן על דברים שקורים בתוך הקבוצה ובתוך החברה. זה מאפשר לי למצוא הזדמנויות חדשות לפרוייקט ולייצר כל מיני קישורים לא טריוויאליים בין הזדמנויות שונות.
מהם האתגרים בתפקיד?
אחד האתגרים בסיטואציה הספציפית שנוצרה, הייתה הכניסה שלי לצוות. באותו זמן היו בצוות 6 מהנדסים שכבר עבדו ביחד יותר משנה כצוות ואני הכרתי אותם באופן יחסית שטחי. עד אותה הסיטואציה, תמיד הגעתי לאיזשהו מקום של הובלה מתוך עבודה משותפת לאורך תקופה, ככה שאנשים כבר הכירו אותי, את היכולות שלי וידעתי שהם סומכים עלי מבחינה מקצועית.
במקרה הזה, הרגשתי שהנחיתו אותי מלמעלה לתוך הצוות וכיליתי הרבה אנרגיה בלנסות לנתח ולנחש איך הם מסתכלים ומרגישים לגבי זה. הנחתי שבטח אנשים מהצוות היו רוצים להוביל את הפרויקט הזה ושהם לא מאוד יאהבו את הרעיון שכאמור ״הונחתתי״ ככה לתוך הצוות.
הטעות הגדולה שעשיתי, היא שנכנסתי חסרת ביטחון, מאוד ניסיתי להימנע מהגדרות שכוללת את הפועל "להוביל" באיזושהי הטייה (במיוחד שבפייסבוק זה לא כל כך מקובל להכריז על ״טייטלים״ כמו Tech Lead) ולא לדרוך לאף אחד על האצבעות (אני די בטוחה שאפילו אמרתי את המשפט הזה לאחד המהנדסים ב-1:1 שהיה לנו). הרגשתי שבגלל שהם לא ממש מכירים אותי אני צריכה לגרום להם לסמוך עלי ולהעריך את דעתי המקצועית מאפס (במיוחד לאור העובדה שלחלקם יש ניסיון של 10-15 שנה בתעשייה ולי באותה נקודה בזמן היו פחות מ-3).
בסופו של דבר התברר שבגלל שכל כך נזהרתי לא ״להוביל״ חזק מדי, חלק מהאנשים קיבלו את ההרגשה שזה בכלל לא תפקיד שאני רוצה, שזה ״נפל עלי״ וזה תרם הרבה להרגשה של כאוס ושאין מי שמוביל את הפרוייקט. ברגע שהבנתי את זה, התאפסתי על עצמי, בשלב הזה האמון ההדדי כבר די נבנה ומאז כל אחד ממלא את חלקו בבטחון במערכת היחסים הצוותית הזאת והכל מתנהל על מי מנוחות.
Yael Balla , Frontend lead @ Amenity Analytics
מה התפקיד שלך כולל?
אני מובילה מבחינה טכנית את פיתוח הפרונטאנד בחברת אמניטי אנליטיקס, שזה יכול להיות כל דבר החל מכתיבת קוד, בחינת טכנולוגיות, אינטגרציות, ועד הדרכה ועזרה למפתחים אחרים.
איך הגעת לעשות אותו?
חיפשתי תפקיד שבו יש לי השפעה טכנית רחבה, כולל עבודה עם אנשים, ובו אני עדיין hands-on בקוד וממש עושה עבודה בידיים. בגלל שהתנסתי גם בתפקידי פיתוח, גם בניהול וגם בארכיטקטורה ידעתי מה אני מחפשת, ומה מעניין אותי. ידיד סיפר לי שמחפשים אצלהם ארכיטקטית שתוביל את הפיתוח של הפרונטאנד בחברה שבה הוא עובד, באתי להתראיין, ואחרי שעברתי את הראיון, לפני חתימת החוזה, ניהלתי שיחה של שעה בערך עם המנהל פיתוח על התפקיד והמשימות ומה מצופה ממני כדי לוודא שבאמת יש התאמה בציפיות. במה הוא שונה מתפקיד של ראש צוות או של מפתחת בכירה? כשהייתי מפתחת הייתי אחראית על הפיצ׳רים שלי בלבד, שכמובן מימשתי מהתחלה עד הסוף, וההשפעה שלי על משימות של אנשים אחרים הייתה מוגבלת. לדוגמא, נתתי פידבק דרך code review. בתור ראש צוות הייתי אחראית על ביצוע משימות, ניהלתי את הפרוייקט מול ממשקים חיצונים, ראיינתי וגייסתי, אבל פחות יצא לי לכתוב קוד, וגם פחות יכולתי להתעמק בפתרונות הטכניים, מחוסר זמן.
מה את אוהבת בתפקיד הזה?
אני אוהבת שהתפקיד עמוס ומגוון. אני מעורבת בכמה פרוייקטים שמפתחים במקביל ברמות מעורבות שונות. לדוגמא, בפרוייקט אחד (שהוא פרוייקט חדש) אני כותבת מההתחלה את שכבת הweb, בפרוייקט אחר אני מטמיעה תהליכים של tests , CI\CD (כולל עדכון ה- build ופיתוח תשתית לבדיקות e2e) ומדריכה את האנשים לכתוב קוד טוב יותר. בנוסף לזה, אם למשל יש למפתח/ת בעיה שהיא לא מצליחה לפתור, או התלבטות באיזה כיוון ללכת, אני עוזרת בחקירה ומציעה פתרונות.
מה האתגרים בתפקיד?
בגלל שהוא מאוד מגוון, קל מאוד לעשות קצת מכל דבר ובעצם לא לעשות כלום. האתגר הוא להצליח להתמקד במשהו אחד כל פעם, ולהשלים אותו לעומק. עוד אתגר שהוא יותר מחשבתי, הוא לא להתייאש, ולהאמין שבאמת אני יכולה לפתור או להצליח גם בדברים קשים, כאלו שאחרים ניסו ולא הצליחו. והאתגר ההופכי, אם אני לא מצליחה בדברים פשוטים, שאני יודעת שאחרים כן יודעים, לא להתבייש לבקש עזרה ולחשוש ממה יחשבו עלי. למשל, היה במערכת באג חמור שמדי פעם האפליקציה נתקעה והפסיקה להגיב, ולא היה אפשר לדבג במקרה הזה. התבקשתי לעזור לצוות בחקירה. הייתי בערך שבועיים בחברה ולא ממש הכרתי את הקוד ולא ידעתי מאיפה להתחיל. כמובן שתשובה כמו ״זה נראה לי קשה מידי, אולי עדיף להעביר למישהו אחר?״ לא ממש לגיטימית... אז התחלתי להיכנס לקוד ולעבור עם אנשים על חלקים שונים באפליקציה, ואחרי שהבנתי שזה כנראה בגלל ספרייה מסויימת ולא קוד שלנו חשבתי שבכלל אין לי סיכוי לפתור את זה. ואז... אחרי ששינוי במערכת החמיר את המצב וגרם לזה להשתחזר כל הזמן הצלחתי להבין שזה לופ אינסופי ב- D3 בגלל שאנחנו מנסים לצייר על שטח בגודל 0. ומשם הפתרון היה כבר פשוט. האתגר מבחינתי היה המלחמה במחשבה שזה בזבוז זמן ואין טעם להמשיך, ושכבר כולם חוקרים / חקרו את זה, ולמה שדווקא אני אצליח.
כיצד בנית את הקריירה ע״מ להגיע לתפקיד?
התחלתי בתור מפתחת, ותמיד שמרתי על הצד הטכני, אבל לא ממש בניתי את הקריירה שלי, היה לי יותר מזל מתכנון, וגם לתפקיד הזה הגעתי במקרה. אחרי חופשת הלידה השנייה שלי, קיבלתי הזדמנות לחזור לתפקיד טכני (ארכיטקטית) אחרי שנים בניהול, וזו הייתה החלטה נכונה מאוד עבורי. התמזל מזלי והיו לי מנהלים שהאמינו בי, וגם פגשתי הרבה אנשים ונשים תותחים/יות בדרך שהייתה לי הזדמנות ללמוד מהם.
איך את מתעדכנת על טכנולוגיות?
בלוגים, חברים, כנסים, מיטאפים, כל מה שאפשר.
מה עוד תרצי לספר?
שאלה שאולי מעניינת נשים אחרות: איזון בית עבודה. יש לי שלושה ילדים, וחשוב לי להיות נוכחת. אני אוספת שלוש פעמים בשבוע. בפעמיים הנותרות לא נשארת מאוחר, מגיעה הבייתה לארוחת ערב משפחתית שכולם אוכלים ביחד. גם בעלי בהייטק והוא שותף שווה, מפזר/אוסף/נוכח בדיוק כמוני. לפעמים אחרי שכולם ישנים אני משלימה עבודה. כבר בשלב הראיונות אמרתי שאני יוצאת מוקדם שלוש פעמים בשבוע, ולשמחתי לא נבהלו. הרבה אצלנו הורים וזה לא מונע מהחברה לרוץ קדימה.
Dana Baril, Security Research Architect @ Windows Defender ATP, Microsoft
אני אחראית על שני תחומים במוצר; איכות ה- detections שלנו, והדאטה שאנחנו אוספים. על מנת לממש את האחריות שלי, עומדים לרשותי שישה מפתחים. אני לא מנהלת אותם באופן ישיר, אך אני אחראית על הקצאת העבודה שלהם, מנהלת את העבודה שלהם בפן המקצועי ומספקת עדכונים על ההתפתחות שלהם למנהלים שלהם.
מה את אוהבת בתפקיד הזה?
עובדים לצידי אנשים נהדרים, ואני מקבלת המון אחריות והשפעה על חלקים מהותיים במוצר. למשל, להיות אחראית בלעדית על הדיזיין בתחום שלי, להגות את כיווני הפיתוח ולנהל את הביצוע השוטף. אני חלק מרכזי בהנהלת המוצר ומסייעת בתכנון האסטרטגיה של המוצר מהצד ההנדסי.
מה האתגרים בתפקיד?
האתגר המרכזי הוא לרתום ללא סמכות ישירה. מאחר ואני לא מנהלת ישירה של המפתחים, אין ביננו היררכיה רשמית והאיזון בין הובלה, חברות ועמידה ביעדים עשוייה להיות מאתגרת. מעבר לכך, לאחריות המקצועית נלווה מחיר. למשל, לנהל שיחות עם מרכז הפיתוח בהודו בעשר בלילה.
כיצד בנית את הקריירה שלך ע״מ להגיע לתפקיד?
תמיד רציתי להוביל ולקחת חלק באסטרטגיה של המוצר, סביב שולחן קבלת ההחלטות. אני חושבת שטק-ליד זו פלטפורמה לקראת משרות ניהוליות, ומצד שני הזדמנות להתקדם בציר הטכני ולהישאר hands on. תמיד מאוד אהבתי להשתתף ב- design review והרגשתי שיש לי הרבה מה לתרום לשיחות כאלו; שיחות אסטרטגיות למוצר מהצד ההנדסי. ניצלתי כל הזדמנות להשתתף בדיונים כאלה, וברגע שהוכחתי הבנה עמוקה במוצר ונתתי ערך עוד משלבי התכנון, קיבלתי עוד ועוד אחריות.
איך את מתעדכנת על טכנולוגיות?
אני מתעדכנת 24/7 בטוויטר, ניוזלטרים, בלוגים וכנסים. אני משקיעה המון זמן בקריאה ולמידה של התפתחויות בתחום ההתמחות שלי. כדי לתת ערך צריך לחיות את התחום, לזהות מובילי דעה, לצרוך המון תוכן ולהכיר דוגמאות ומקרי קצה.