
זמן קולנוע ומדיה
הפיקוח על הקולנוע והמדיה אגף אומנויות - המזכירות הפדגוגית
גליון 2 - ניסן תשפ"א, מרץ 2021
דבר המפמ"ר
למורים ולמורות היקרים והיקרות לתקשורת וקולנוע,
שנת הקורונה נראה כי עומדת לפני סיום. אנחנו בתהליכי חזרה לשגרה, ועם בוא האביב אין תקופה טובה יותר לצאת מהזום והמסכים ולסיים את ההפקות בקולנוע ותקשורת, בצילום, ווידאו, רדיו ובעיתונות.
במבט לאחור ובתוך הניוזלטר הזה, תמצאו את פירות החורף. תקופת הכנסים והמפגשים, אותם הצלחנו להביא לכדי מימוש גם בזום ולא בטוח שנרצה להפרד מהפורמט הזה, כי תסכימו איתי שהיה קל להשתתף ולהגיע.
אך אין ספק כי עם בוא החיסונים, ניתן לחשב מסלול מחדש.
אנחנו אחרי הבחינות ולפני הבחירות. צאו להצביע, מצו את זכותכם הדמוקרטית, עליה אתם כה מדברים עם תלמידיכם. זוהי פעולה אזרחית, אותה נרצה לעודד גם בקרב תלמידינו.
איננו יכולים להרשות לעצמנו לעמוד מן הצד בכל מצב, כעת בבחירות אחת על כמה.
עוד כנס גדול לפנינו בל"ג בעמר וגם ימי עיון משמעותיים בקיץ.
מחכים להפגש!
חגים שמחים לכל הדתות והעדות.
שנצא מעבדות לחירות גם להלכה וגם למעשה.
שלכם, איבנה
כנס חשיפה למגמת קולנוע ומדיה לתלמידי חט"ב
בחודש פברואר, התקיים כנס חשיפה למגמת קולנוע ומדיה לתלמידי חטיבות הביניים מ- 16 בתי ספר בפריסה ארצית. מאות תלמידים השתתפו באירוע וובינר של מובילנד, שנפתח בברכה והצגת מגמת הקולנוע והמדיה על ידי המפמ"ר ד"ר איבנה רטנר ואתי פרנקו מדריכה ארצית. אות הפתיחה לכנס ניתן במפגש ושיח מרתק ומרגש עם היוצר דני רייספלד ("פנתר לבן"), עם סרטו "הילד הטוב". בחלק השני של הכנס, התקיימו סדנאות במגוון ההתמחויות, בהובלת מורים ויוצרים מהתעשייה. כל השותפים פעלו בהתנדבות, על מנת לאפשר העשרה תרבותית ואמנותית שתשים את זרקור על לימודי מגמת קולנוע ומדיה, למרות האתגרים בשנת הקולנוע. הערכה עמוקה לכל השותפים להצלחת הכנס, היוצרים המדריכים והמורים.
אתי פרנקו - מדריה ארצית חט"ב
כנס "יצירה צעירה"
בתאריך 4.2.21, התקיים כנס "היצירה הצעירה", ה-24 של החינוך הממלכתי דתי.
בכנס נכחו כ-500 תלמידים ומורים והם נהנו מהרצאות מרתקות של אנשי תקשורת שונים ביניהם היוצר והבמאי רוני קובן, חוקר הקולנוע ואיש התקשורת יונתן גת והכתבת לענייני ערבים בחדשות "כאן 11", נורית יוחנן.
בתחרות עצמה הוכרזו הזוכים:
פרס השופטים מטעם ביה"ס לקולנוע מעלה, לסרט "לידה מחדש", אולפנת הרב בהר"ן.
פרס ראשון לסרט התיעודי ממכללת הרצוג, לסרט "שטח הפקר", אולפנת מעלה אדומים.
פרס ראשון לסרט העלילתי מערוץ 7, לסרט "בת שבע", אולפנת הללי בגבעת וושינגטון.
את הכנס הובילה מפמ"ר אמנויות ותקשורת בחמ"ד, רויטל שטרן, את הכנס הנחתה עינת קאפח מצוות הפיקוח בחמ"ד.
יהודה ויטלזון - מדריך ארצי ממ"ד
כנס התקשורת השמיני לתלמידי תקשורת בחברה הערבית
בתאריך 4.3.21, התקיים כנס התקשורת השמיני לתלמידי מגמות תקשורת בחברה הערבית.
נושא הכנס השנה היה, "מדיה בעידן הקורונה: ממשבר נולדים השינוי והיצירתיות".
הכנס התחלק לשלושה חלקים, בחלק הראשון התלמידים פעלו במרחב פיזיטאלי, חוו חוויות מעשירות ונפגשו אחד עם השני. בחלק השני, כל כיתה השתתפה בסדנה אישית, עם איש או אשת מקצוע מהתעשייה ובחלק האחרון, התקיים פאנל רב משתתפים של אנשי תקשורת בכירים מהחברה הערבית ובהם: רואן אל דאמן, במאית, מפיקה ומגישה תוכניות טלוויזיוניות בתקשורת בעולם הערבי-ירדן, פוראת נסאר- עיתונאי, כתב ומגיש תוכניות ערוץ 12 ורדיו אלנאס, וסים קיוף- מנהל מחלקת חדשות מחוז חיפה וצפון, מפיק ומגיש תוכניות בטלוויזיה מכאן, מג'ד דאניאל- עיתונאי, כתב ומגיש תוכניות טלוויזיה מוסאוא, מנחה: ואיל עואד עיתונאי.
הכנס שודר בשידור חי, מאולפן טלוויזיה בחיפה. תלמידים רבים לקחו חלק בכנס ודיווחו על חוויה מעניינת ומעשירה.
את הכנס הפיקה ראשא פודה עומרי, מדריכת הפיקוח בחברה הערבית.
אירוע "פורום היוצרים"
במהל חודש ינואר, התקיים יום מיוחד של הקולנוע התיעודי, בהובלת הפורום הדוקומנטרי בישראל. במסגרת הפעילויות, נפגשו תלמידים ממגמות תקשורת וקולנוע מרחבי הארץ, עם יוצרים תיעודיים, אשר סרטיהם זכו בפרסים, בתחרות השנתית של הפורום הדוקומנטרי. התלמידים והתלמידות צפו בסרט "100 אחוז", ושוחחו עם הצלם רונן זרצקי, על צילום דוקומנטרי. מיכל אהרונסון, הציגה את סרטה "הדברים הקטנים". אסף גרינבוים, הציג את תהליך ההפקה של הסדרה "מושלמים" והמפגש עם אופיר טריינין, עסק בעבודה עם דמויות בסרט תיעודי. את אירוע השלים מפגש עם העורכת ברכה זיסמן, על העריכה בסרט "אנדרגראונד בלט". מאות התלמידים.ות שהשתתפו באירועים הפגינו רצינות ועניין רב ושאלו שאלות חכמות ומרתקות.
פיציניג 2021
בחודש פברואר, התקיים אירוע הפיצ'ינג של סרטי הגמר של מגמות הקולנוע והמדיה. למרות שנת הקורונה, היה חשוב ליוזמות האירוע דורית באלין, רות לב-ארי ולצוות הפיקוח, להמשיך במסורת למרות הקשיים והאתגרים ולתת במה משמעותית להפקות הגמר הנבחרות, לעבור תהליך לימודי מעשיר ולהציג את הצעותיהם לסרטי הגמר בפני צוות שופטים נבחר, מתעשיית הקולנוע והטלוויזיה בארץ. 16 הפרויקטים שהוצגו באירוע, היוו פסיפס עשיר ומגוון של מגמות הקולנוע והמדיה ושיקפו קשת רחבה של נושאים המעסיקים את הנוער. צוות השופטים, נעמי שחורי, דני רוזנברג ואמרי דקל קדוש, הביעו את התרשמותם מהמקצועיות של ההצעות והאופן בו הציגו המשתתפים והמשתתפות את הפרויקטים. בקטגורית הסרט העלילתי זכה הסרט "אביב נעורים", תיכון "אחד העם", פתח תקווה. בקטגורית הסרט התיעודי זכה הסרט "המלאך הטוב", תיכון "אלהנדה", כפר קרע. בציונים לשבח זכו הסרטים: "אחד שהיה כאן", "עירוני א'", תל אביב, "ברכה", תיכון "רבין", כפר סבא, "ימים של מתכת", "אולפנת הללי", גבעת וושינגטון, הסרט "משני צידי המטבע" תיכון "בן צבי", קרית אונו, "עדי צידון","כצנלסון", כפר סבא והסרט "חיים בקופסא" תיכון "ברנקו וייס ע"ש הרצוג", בית חשמונאי.
איתי קן-תור, מדריך ארצי להפקה
תערוכת "עדות מקומית" והשתלמויות פוטו וויס וצילום
החודש הוצגה תערוכת "עדות מקומית", במרחב הפתוח של "מידטאון תל אביב". לראשונה הוצגה במסגרת התערוכה הראשית, תערוכת צילומי נוער "עדות צעירה". צוות שיפוט מקצועי שכלל את אלדד רפאלי, זין קורן ואת האוצרת הראשית דנה וולפייר, בחר כ - 35 דימויים לתערוכה הצעירה. מתוכם הוצגו עבודותיהם של 4 תלמידי הפיקוח, מכל רחבי הארץ. בקישור הבא, תוכלו להתרשם מעבודות הנוער המרשימות, הן בתכנים המרתקים והן מרמת ביצוע מצויינת.
השתלמות סתיו- חורף בנושא צילום חברתי ופוטו ווייס התסיימה. במהלכה התנסו המורים בשיטת פוטו ווייס, פגשו צלמים ומרצים מהשורה הראשונה ואט אט הפכו למנחים בשיטה. במקביל המורים העמיקו את הידע האישי בצילום תיעודי - חברתי וחקרו אותו. ההשתלמות הקנתה ידע תוכן ופרקטיקה בנושא השמעת קול באמצעות צילום בדרכים מגוונות ותוך תהליך אישי מרתק.
שמחה לבשר כי בימים אלה נפתחה השתלמות ארצית מעשית לצלמים (סטילס), אשר שמה לה ליעד לאפשר למורים התנסות מעשית ברמה גבוהה, ביקורת עמיתים וסיורים מצולמים משותפים.
נעמה כהן אשכנזי - מדריכה ארצית לצילום
ועדת מקצוע 2021
ועדת מקצוע בתחום הקולנוע יוצאת לדרך. המטרה של הוועדה, היא כתיבת מתווה ותוכנית לימודים חדשה בקולנוע לתיכון, חטיבת הביניים ובתי הספר היסודיים. הפגישה הראשונה של הועדה תתקיים ביום ג' ה -20 באפריל.
יו"ר הועדה היא ד"ר אריאל פרידמן, ראשת החוג לתקשורת וקולנוע במכללת "אורנים", לצידה המפמ"ר לקולנוע ותקשורת, ד"ר איבנה רטנר. בימים אלה של שינויים וחזרה לשיגרה לוטה בערפל, זוהי הזדמנות לחשוב על תכנית לימודים חדשה ויצירתית, אחרת ומרגשת. יוצאים לדרך חדשה🌸
בחירות בישראל
על רקע מערכת הבחירות לכנסת ה-24, בחרנו להאיר בפניכם את תופעת "פייק ניוז" (מידע כוזב).
התופעה אינה ייחודית למדינת ישראל, אך בעלת נוכחות בכלי התקשורת השונים ובשיח הישראלי. מצ"ב מהלך הפעילות (מרחוק או מקרוב), הכולל מצגת בנושא פייק ניוז ובחירות.
קרן קטקו איילי
קהילת המורים ביסודי
אנו מעוניינים להגיע לכלל המורות והמורים המלמדים בשטח, על מנת להוות עבורם מקום לתמיכה, ייעוץ, החלפת רעיונות וחומרי למידה.
לילך אגמון ועדן צולי - מובילות הקהילה
מייל: TL93iddo@012.net.il
תלמידות ותלמידים יוצרים תקשורת
תיעוד ימי קורונה, פרוייקט צילום אישי "אורט", רחובות
במגמת תקשורת צילום בבית ספר "אורט", רחובות התקיים פרוייקט "תיעוד ימי קורונה". התלמידים בחרו אובייקט, החליטו מאיזה מרחק וזויות לצלם אותו וכיצד להתייחס לרקע.
כך נוצרה נקודת מבט ייחודית, רק לנו וידוע כי תמונה שווה אלף מילים.
עדי ברקול - רכזת מגמת תקשורת
חט"ב הרב תחומי - עמק חרוד, מועצה אזורית גלבוע.
מורה: יובל בריל
מנהלת: אינה שוורץ
תחנת הרדיו "קול השפלה" - תיכון "דה שליט", רחובות
"קול השפלה", היא תחנת הרדיו החינוכי של מגמת התקשורת בבית הספר "דה שליט"', ברחובות. כיתות י' למדו רק 2 שיעורים בטרם עברו לזום, אך בימים אלו הם מקיימים מערכת אקטואליה מיוחדת, כשרוב התלמידים מבצעים תחקיר, הפקה, דיווחים חיים וראיונות מהבית וצוות מצומצם מנהל את השידור מהאולפן.
בין המרואיינים בתחנת הרדיו: ח"כ שרן השכל, ח"כ קושניר, לימור לבנת, העיתונאית רינה מצליח והפרשנים: אבי בניהו וירון אברהם.
לומדים אזרחות ותקשורת הלכה למעשה!
יוני לביא - מדריך רדיו ארצי
תיכון "רבין", בשיתוף פעולה עם "נגישות ישראל"
כל הכבוד לתלמידות, לתלמידים ולכל השותפים למיזם.
עזרו לנו להציל את הסביבה
במסגרת שעורי "אמירים" לקולנוע וצילום, תלמידי כיתה ה', בבית ספר "רבין", נשר, בהובלת המורה שרי דובא,
יצרו סרטונים בנושא הזיהום האקולוגי בחופי הארץ. "עזרו לנו להציל את הסביבה כדי לחיות בעולם טוב יותר".
כל הכבוד ליוצרים הצעירים ולמורה המובילה!
יצירת פודקסטים ביסודי
תלמידי שכבה ו', בבית ספר "אופק", במודיעין, בהדרכת המורה גלית גביזון, התנסו בהפקת פודקאסט במסגרת הלמידה מרחוק. ברוח הזמנים, שעת הקורונה ודרך הזום, הם קיבלו הדרכה להכנת פודקאסט בנושא שפה, כסיכום היחידה של "שבוע השפה העברית". התלמידים ערכו את הפודקאסטים באפליקציות שונות והקליטו אותם בנושאים הקשורים לשפה.
התוצרים שהגיעו היו מרשימים, מעניינים ומרגשים ואין ספק כי דרך זו יצרה עניין וחדשנות בלמידת הנושא.
תערוכה בזמן קורונה
רולא דקא, רכזת המגמה לצילום בבית הספר לחינוך מיוחד "אלמנאר", בישוב ערערה, יזמה תערוכת תלמידים בנושא צילום אישי. במהלך התערוכה התלמידים שיתפו בבחירת האובייקט הצילומי וחיבור לעולמם האישי. התמונות הוצגו במרחב בית הספר וריגשו את המבקרים בתערוכה.