גיוון מחשבתי - פינת הפנתאון #33
בשבח הגיוון המחשבתי ומה לכולנו יש ללמוד מא.נשים עם אוטיזם
פינת הפנתאון היא פינה שבועית בה נשתף תכנים שאנחנו מאמינות שהם חלק מה"פנתאון" של מה זה להיות אישה בפיתוח.
טמפל גרנדין נולדה עם אוטיזם, לפני שהיתה לכך מודעות רפואית וחברתית. היא גדלה עם שלל תוויות שליליות מוטעות וספגה הרים של אפליה וחוסר הבנה. למרות כל המכשולים שהחברה שמה לה, ובזכות היצירתיות החכמה והאמפתיה שלה, היא נהייתה מומחית בעלת שם עולמי בהנדסת מתקנים לבעלי חיים (״בעלי חיים ראויים לכבוד״) ובהבנה של אוטיזם ואיך לסייע לילדות.ים עם אוטיזם להתפתח ולפרוח.
גרנדין מעידה על עצמה שהיא לא מצטיינת בחשיבה מילולית ולכן לעיתים טועים לחשוב שהיא לא מצטיינת בחשיבה כלל. אך היא מצוינת בחשיבה ויזואלית! היא מסוגלת לדמיין באופן מוחשי ביותר מבנים מורכבים על כל פרטיהם. כשהיא היתה קטנה היא היתה בטוחה שכולן חושבות ככה. וגם היא היתה צריכה לעבור ״אימון מחשבתי״ בכדי להבין שא.נשים שונות ממנה חושבות בצורה שונה - וזה לא שהיא טוענת שא.נשים בלי אוטיזם פחות חכמות אלא שהן פשוט שונות. ואנחנו צריכות את כולנו בעולם.
גרנדין מציעה אבחנה חשובה - המוח האוטיסטי הוא מוח ״מומחה״, כלומר מצטיין בדבר אחד על חשבון קשיים בתחום אחר. היא לדוגמא מצטיינת בחשיבה ויזואלית אך מתקשה בחשיבה מילולית. מישהי אחרת יוכלה להיות מצטיינת בדפוסים (כמו מתמטיקה ומוזיקה) אך להתקשות בהתמודדות עם שינויים.
אבחנה זו יכולה לסייע לנו להתמקד בדברים שאנחנו וחברותינו טובות בהן (וזה נכון לכולנו עם או בלי אוטיזם!) ולהשלים עם החסרונות. לעשות חלוקת עבודה שמיטביה עם כל אחד מהחלקים השונים בפאזל.
העיסוק באוטיזם חשוב לי משתי סיבות.
בראש ובראשונה, אני מאמינה בגיוון אנושי, מכל בחינה שהיא, ושהטרוגניות היא בסיס לאושר והצלחה אישית וקבוצתית. גיוון מחשבתי זה לא רק מישהי שיש לה דעות פוליטיות שונות משלי אלא מישהו.י שממש חושב.ת אחרת ממני ושנוכל להפרות אחת את השניה ולא רק להדהד את אותן מחשבות. התקשורת עם א.נשים שמאוד שונות מאיתנו היא מורכבת ומאתגרת, לכל אחת מהצדדים ביחסים, אבל לחיות ולעבוד בסביבה הומוגנית זה גם לא עושה טוב לאף אחת. אז איך בכל זאת נצליח? בכך שנכיר דרכי מחשבה שונות, נלמד לזהות אותן, להבין אותן, ולהעריך אותן.
ומעבר לכך, חשוב שנכיר מה הוא הדבר בכדי שנדע מה הוא לא. אוטיזם זה לא תירוץ להתנהגות רעילה, פשוט כי זה לא אוטיזם, זה התנהגות רעילה. אני מתכווצת כל פעם שאני שומעת את המשפט ״תסלחי לו הוא בטח אוטיסט״ שנאמר כה רבות לגבי התנהגות רעילה במקום העבודה. צורם לי לשמוע את הסטראוטיפ השגוי והמסקנה השגויה בעקבותיו: קולגה מטריד אותך => יש לו אוטיזם => את צריכה לוותר לו. אני שואפת לפרום את הלוגיקה של הטרדות=אוטיזם בכדי לעשות צדק עם הקולגות שלנו שחיים.ות עם אוטיזם ושאר צורות מחשבה שונות משלנו (כולנו שונות לא?), וגם עבור עצמנו שנפסיק לספק תירוצים בשם א.נשים שפוגעים בנו.
והרי מה עומד מתחת לזה שזה כל כך חשוב לי? חשוב לי ש*אני* אשתפר. בי, כמו בכולנו, יש ביאסים ודעות קדומות שהועברו אלי בעל כורחי ונטבעו בי לאורך כל חיי. אבל זה לא אומר שאני מסכימה איתם. ולכן הדרך שלי להתמודד היא לחפש באופן אקטיבי איפה אני מסכימה עם מה שלימדו אותי, ואיפה לא. איפה אני מרגישה שיש צדק ואיפה אני פוגעת בא.נשים.
לדוגמא, אני גדלתי במחשבה שיש סוג אחד של חכמה, חכמה "אנליטית", ואו שיש לך או שאין לך. קראו לזה פשוט "חכמה" מרוב התפיסה השגויה שזו החכמה היחידה. היום אני אפילו לא יודעת מה המשמעות בכלל של חכמה אנליטית. כי הרי גם במקצוע כמו שלנו, שיא האנליטיות כביכול, יש כל כך הרבה ערך לכישורים חברתיים, תקשורתיים, יצירתיים. כולנו תמהיל של כישורים וחוסרים, ובכל תמהיל יש את הפוטנציאל ליופי יחודי משלו, ולתרומה משמעותית לעולם בדרכים שאני אפילו לא יכולה לדמיין.
הדרך שלי לעבר לחיות בהרמוניה עם א.נשים ששונות ממני (וגם עם עצמי?) היא לחשוף את עצמי לדרכי חשיבה שונות, כמו ההרצאה הזו (פה יש פלייליסט שלם בנושא) (ממליצה גם על הסרט "טמפל גרנדין"!) , וספרים וסרטים רבים שנוצרו בכדי לספר עוד סוגים של סיפורים. וכאילו זה לא שאני עושה למישהו טובה שאני רואה הרצאה על אוטיזם, זה גם נעים *לי* לשמוע קולות וסיפורים יפים ומגוונים.
שבוע נעים ומלא יצירתיות!
[נכתב ע"י דליה גרצמן 13.2.2022]
Baot
All our newsletters can be found here.
Connect with us:
Baot is the biggest Israeli community of women in R&D - software engineers, data scientists, security researchers and academic researchers in the fields of CS.