ניוזלטר "באות" - יוני 2019
קהילת נשים מנוסות במחקר ופיתוח במדעי המחשב
30 שעות
משתתפות בתכנית
Ayelet Sapirshtein, Algorithm Engineer @ Axon Vision
פיתחתי רשת נוירונים שמסכמת סירטוני וידאו. סיכום וידאו (video summary) הוא תהליך בו בהינתן סרט, יש לבחור תת קבוצה של פריימים המכילים את המידע החשוב ויוצרים סרטון מגוון תוך שמירה על הרצף ויזואלי-תוכני (בדומה לעריכת וידאו אנושית).
למה בחרת דווקא בפרויקט הזה?
רציתי להרגיש מסוגלת לעשות פרויקט שלם ברשתות נוירונים החל מלקחת משימה, לעשות סקר ספרות לבדוק מה קיים בגיטהב, ולעשות התאמות למה שאני רוצה. הרעיון לפתח רשת שמסכמת וידאו הגיע משותף שלי לפרוייקט, איציק נניקשווילי. בהתחלה הוא הציע שנעשה רשת שמגבירה תזוזות קטנות בוידאו, משימה שנקראת בעגה מקצועית Video Magnification, כמו למשל נשימות של תינוק. הוא הכיר שעושים את זה בעזרת עיבוד תמונה קלאסי והתעניין בשיפורים שאפשר לעשות בדיפ. מקריאת מאמרים בתחום הבנו שרשתות נוירונים לא משפרות את התוצאה, ומפה לשם הגענו לרעיון של סיכום וידאו בעזרת רשת. מה כללה העבודה? הפרויקט שעשיתי היה פרויקט סיום לקורס למידת מכונה שעשיתי ולכן היה לי דדליין לסיומו וסה״כ שבועיים לעבוד, לכן תהליך העבודה היה אינטנסיבי ובמשך אותם שבועיים עבדנו רק על הפרויקט - כמו האקתון רק ארוך יותר.
איך הרגשת במהלך העבודה?
לפעמים תסכול כשדברים לא מצליחים, לפעמים שמחה כשמצליחים.
מה למדת במהלך התכנית והעבודה על הפרויקט?
הפתיע אותי במיוחד שקודים של מאמרים בתחום בכלל לא טורחים לתת לך את האופציה להכניס קובץ וידאו ולהפוך אותו לוידאו מקוצר. הם רק מאפשרים לראות מה הציון של האלגוריתם שלהם.
האם קרו לך דברים מעניינים בעקבות הפרויקט?
הפרוייקט נתן לי תחושת מסוגלות, והעלה לי את הביטחון לגבי היכולת שלי להתמודד עם פרוייקט מורכב ברשתות נוירונים. כמו כן, פרסמתי כתבה על הפרויקט בבלוג AI, מוזמנות לקרוא אותה כאן.
האם היו שלבים בפרויקט שהתפתחו לא כמו שציפית?
ציפינו שיהיה הרבה יותר קל לקחת את הקוד של מאמר ולגרום לו לקבל סירטוני וידאו שאנחנו מכניסים ולסכם אותם, ושרוב ההתעסקות תהיה עם לשפר את הרשת או לעשות לה מודיפיקציות אבל בפועל המון זמן הלך על לסדר את הפייפליין הזה. הרשת של המאמר קיבלה את הדאטה שלה אחרי פריפרוססינג מאוד לא טריוויאלי שהופך אותו למשהו שהוא כבר לא וידאו, בתוך קובץ דחוס, בלי מספיק תיעוד לגבי מה יש שם ואיך יוצרים את זה מקבצי וידאו. גם לא ציפיתי לקרוא (בעזרת גוגל טרנסלייט) בלוגים ביפנית בשביל להבין איך לפתור את זה.
מה היתה התוצאה הסופית?
רשת שניתן להכניס אליה סירטוני וידאו ומוציאה וידיאו ערוך.
איך היה לעבוד בקבוצה שלא במסגרת העבודה?
עבודה בזוג מאוד מדרבנת ועוזרת לא לוותר כשקשה או לא הולך.
מה המסקנות שלך מהתכנית?
יש הרבה - קודם כל, דדליין זה חשוב! אם אין דדליין אמיתי תמציאו אחד. שנית, עבודה מרוכזת יעילה יותר, אבל מצד שני לא בכל שלב בחיים יש לה מקום, וגם היא צריכה להיות הרבה יותר מוגבלת בזמן. שלישית, שותפים לפרוייקט זה חשוב ומדרבן, אבל לא יותר מאחד או שניים, אחרת אף אחד כבר לא מרגיש אחראי או מבין את תפקידו בכוח והרבה יותר קשה לקבוע פגישות ולהסתנכרן. רביעית - אם אפשר צרו מחויבות, לדוגמא התנדבו לעשות פרוייקט עבור מישהו שצריך אותו, ומודע לכך שאתם על זה. חמישית - התאימו את גודל הפרוייקט לכמות הזמן שיש לכן להשקיע בו, ועדיף ללכת על דברים קטנים מאשר על דברים גרנדיוזים כי דברים קטנים יהיה יותר סביר לסיים אבל פרוייקט שלא תסיימו עלול לגרום לכן לתחושת כישלון ותיסכול.
למי תמליצי להשתתף בתכנית ובאיזה שלב בקריירה ובחיים? למה?
אני מאוד ממליצה להשתתף בתוכנית באופן כללי. מתי? כשיש פניות להשקיע בזה, למשל לא כשמתחילים עבודה חדשה או נמצאים בתקופה מאוד עמוסה, אבל כן בזמן חיפוש עבודה, שיגרה בעבודה או בזמן לימודים, זה מאוד מומלץ.
Galya Bar, Full-stack Developer @ NICE
עבדתי על בניית אפליקציה ב- Angular.
למה בחרת דווקא בפרויקט הזה?
רציתי ללמוד לעבוד עם טכנולוגיה מוכרת שתעזור לי להתקדם לתפקיד Full Stack.
מה כללה העבודה?
העבודה כללה בניית אפליקצית Angular עם קבלת נתונים מ- API צד שלישי, והתממשקות עם פייסבוק.
איך הרגשת במהלך העבודה?
הלמידה הייתה מעניינת ומצאתי הרבה חומר ומדריכים טובים, החלק המאתגר היה לתכנן ולעצב בעצמי את האפליקציה, דבר שלא עשיתי בעבר.
מה למדת במהלך התכנית והעבודה על הפרויקט?
גיליתי שללמוד שפת תכנות חדשה זה לא קשה כמו שחשבתי, ולמרות שJS שונה מC# שבה הייתי רגילה לתכנת, הלמידה הייתה יחסית זורמת.
האם היו שלבים בפרויקט שהתפתחו לא כמו שציפית?
העיצוב של האפליקציה היה לי קשה, מעולם לא עבדתי עם מעצבים ולא ראיתי אתרים בבנייה, לכן לבסוף נעזרתי בבן זוגי שעיצב לי את האפליקציה וגם לימד אותי הרבה על CSS.
האם קרה לך משהו מעניין בעקבות ההשתתפות בתכנית?
לאחר ההשתתפות בתוכנית ובאופן מפתיע החליטו אצלנו במחלקה בעבודה להתחיל פרויקט חדש שכלל לראשונה גם עבודת FE (המוצר שאנחנו עובדים עליו היה Server נטו בשנים האחרונות). בזכות העבודה על הפרויקט הרגשתי בטחון להציע את עצמי לתפקיד, מכיוון שלא גייסו מתכנתים מבחוץ אלא בחרו 2 מתכנתים מכל צוות שיעברו חפיפה זריזה ויתחילו לעבוד. לשמחתי נבחרתי לתפקיד הזה וכעת אני עובדת כמתכנתת FE כשנה וחצי.
מה המסקנות שלך מהתכנית?
התוכנית עזרה לי לעמוד ביעד שהצבתי לעצמי כי המחויבות לתוכנית גרמה לי לקחת את זה ברצינות. לאחר התואר וכשכבר יש עבודה מסודרת היה לי קשה למצוא את הזמן לשבת וללמוד מעבר לשעות העבודה כך שהמסגרת הזו היא הדבר הכי חשוב שקיבלתי מהתוכנית. דבר נוסף שאהבתי בתוכנית זה שהיא הוגדרה כ- 30 שעות, זה גורם לך להציב לעצמך יעדים ריאלים ולתכנן את הפרויקט שלך בצורה נכונה כך שניתן להגיע להישג בעל משמעות מבלי לשנות את הלו"ז שאליו את רגילה.
למי תמליצי להשתתף בתכנית ובאיזה שלב בקריירה ובחיים? למה?
ממליצה בכל שלב - גם לבוגרות תואר שמעוניינות להוסיף לקו"ח שלהן פרויקט אישי, וגם לכאלה שנמצאות כבר בעבודה מספר שנים ורוצות להתנסות בטכנולוגיה או פרויקט חדש. אפשר לקחת את התוכנית הזו לכל כיוון שמעניין אותך ולמצוא הרבה תמיכה מנשות הקהילה, ולפעמים כל מה שאנחנו צריכות זה את המסגרת התומכת שתגרום לנו לקדם את עצמנו.
Daphna Regev, Data Science Developer @ Trax
בתור הפרויקט שלי החלטתי לעשות את הקורס machine learning של אנדרו נג באתר קורסרה. הקורס כולל הרצאות ותרגילים. משך הקורס כולל התרגילים הוא הרבה יותר מ 30 שעות (כלומר שעתיים שבועיות) אבל חיפשתי מסגרת שתתן לי תחושת מחוייבות ותעזור לי להתמיד בקורס.
למה בחרת דווקא בפרויקט הזה?
בחרתי בקורס הזה מכיוון שהרבה זמן התעניינתי בתחום של דאטא סיינס ותהיתי אם יתאים לי, והחלטתי שהדרך היחידה לדעת היא להתחיל ללמוד ולהתנסות. לשמחתי גיליתי שהקורס מאוד מעניין אותי. הוא גם עזר לי להבין מה זה בעצם machine learning, ונתן לי תחושה שזה משהו שאני גם מסוגלת לעסוק בו.
האם קרה לך משהו מעניין בעקבות ההשתתפות בתכנית?
במהלך הקורס ובאופן בלתי תלוי הגעתי למסקנה שאני רוצה לעבור תפקיד בעבודה (הייתי מפתחת בק אנד). הצפתי את זה למנהלים שלי ולשמחתי הוצע לי תפקיד בצוות דאטא סיינס. אני מרגישה שהקורס תרם לי בהקשר הזה פעמיים - הוא גם גרם לי להיראות רצינית לגבי המעבר לתחום בעיניי המנהלים, אבל חשוב מכך הוא נתן לי את הבטחון שאני באמת מעוניינת במעבר הזה שהרהרתי בו זמן רב, ושאני חושבת שאני מסוגלת לבצע את התפקיד. לולא הקורס אני בטוחה שהייתי חוששת יותר מהמעבר. המעבר הזה התברר כמהלך מעולה עבורי ואני הרבה יותר מרוצה מקצועית מאז. בתור בונוס, בסיום התכנית כל משתתפת העבירה הרצאה קצרה על הפרויקט שלה, שצולמה והועלתה ליו טיוב. בחרתי לאתגר את עצמי ולהרצות באנגלית, והמשמעות היא שיש לי עכשיו סרטון דוגמא שלי מרצה שאוכל לשלוח לכנסים אליהם ארצה להגיש מועמדות (מאז הרציתי גם במיט אפ אבל הוא לא צולם), שזו מטרה נוספת שהצבתי לעצמי.
מה המסקנות שלך מהתכנית?
המסקנה שלי היא שהתכנית היא הזדמנות מעולה לבחור לעצמנו התחייבות ולעמוד בה. בין אם רצינו לנסות טכנולוגיה חדשה, ללמוד נושא חדש או להעמיק בתחום קיים, ובין אם נבחר לקחת קורס או לעשות פרויקט מעשי - התכנית נותנת את המסגרת והמחוייבות שיאפשרו זאת. זה לא קל למצוא זמן לדברים האלה עם משרה מלאה, ילדים, תחביבים, או כל דבר אחר שממלא לנו את החיים, והכי קל לדחות ולדחות. אבל ברגע שאת יודעת שעוד שבוע יש פגישת עדכון ויהיה מביך להגיד שלא עשית כלום - את תמצאי את הזמן! (לדוגמא, לנצל את נסיעות הרכבת לקורס ולא לפייסבוק...).
למי תמליצי להשתתף בתכנית ובאיזה שלב בקריירה ובחיים? למה?
במיוחד אני ממליצה על התכנית למי ששוקלת לנסות תחום חדש, נצלו את ההזדמנות להתנסות בו, זה יכול מאוד לעזור להבין אם זה כיוון שמתאים לכן.
Yama Anin Aminof, Data Scientist @ MyPart
הייתי בקבוצת פולסטאק בהנחיית מעין להב. בנינו אפליקציית ווב לדירוג והמלצות על סרטים לפי פרמטרים של ייצוג נשים, להט"ב ומיעוטים.
למה בחרת דווקא בפרויקט הזה?
עד אותו יום כתבתי רק סקריפטים בפייתון ורציתי לדעת איך כל החלקים השונים- frontend, backend, DB - מתחברים לכדי אפליקציה אחת עובדת. ב - MyPart, הסטארטאפ בו אני עובדת כ - data scientist, אנחנו מתעסקים בסיווג ותיעדוף של שירים לפי התאמתם לאמן מבצע, אז חשבתי שגם החלק של דירוג והמלצות על סרטים יכול לתרום לזה.
מה כללה העבודה?
שיחות איפיון של המוצר שאנחנו רוצות לבנות.
החלטה לגבי השפות והטכנולוגיות שנבנה איתן (nodeJS, react & redux, mongoDB): בחרנו בטכנולוגיות שפחות הכרנו כי כולנו באנו כדי ללמוד דברים חדשים. למשל לגבי ה DB, בחרנו בו כי הוא NoSQL.
חלוקת העבודה למשימות וחלוקת המשימות לחברות הקבוצה.
למידה עצמית של השפות והטכנולוגיות שבחרנו: היה גם שיתוף מידע כמובן, בין אם במציאת מקורות מידע ללמוד מהם ובין אם בפנייה אחת לשניה בשאלות.
כתיבת קוד בפועל (כנראה החלק הקצר ביותר בכל פרויקט ;))
התממשקות עם הקוד של שאר חברות הקבוצה ותיקונים אחרי קוד ריוויו.
הכנת המצגת והצגת הפרוייקט לקראת סיום התכנית.
איך הרגשת במהלך העבודה?
בהתחלה היה מאוד קשה ומתסכל, הרגשתי שאני באמת לא מבינה כלום ואחרי הפגישה הראשונה חשבתי שנכנסתי למשהו שגדול עליי. אני זוכרת שדיברנו על פיצ'רים לאתר ואמרתי דברים ממש לא קשורים כי בדאטה סיינס פיצ'רים זה משהו אחר- מאפיינים של הדאטה. עם הזמן זה משתפר כי לומדות ומתנסות ומרגישות יותר בנוח.
מה גילית ולמדת במהלך התכנית והעבודה על הפרויקט?
כמובן שלמדתי הרבה טכנולוגיות חדשות כמו JavaScript, react, nodeJs... למדתי הרבה על עבודה עם git - פקודות, קונבנציות, דרכים שונות להכניס קוד למאסטר. התנסתי בלבנות פרזנטציה (מצגת ודמו) ולהעביר אותה.
האם היו שלבים בפרויקט שהתפתחו לא כמו שציפית?
האמת היא שלא ידעתי כל כך למה לצפות. לא היה לי ברור אם כל שבוע נפגש ונעבוד יחד או שכל אחת תבנה אפליקציה משלה. בפרוייקט כזה אי אפשר באמת להיפגש הרבה ולקח לנו זמן למצוא את הדרך שמתאימה לנו להסתנכרן על העבודה וההתקדמות של הפרויקט.
מה היתה התוצאה הסופית?
בסוף הצגנו בדמו את כל התרחישים שתכננו עם פונקציונליות של אתר עובד ומעוצב שניגש לשרת ולמסד נתונים. המשתמש יכול לבצע באתר חיפוש סרטים לפי מלל או קריטריונים מסוימים ולדרג סרטים קיימים. בהמשך אולי אכתוב על הפרויקט בלוג פוסט.
האם קרה לך משהו מעניין בעקבות ההשתתפות בתכנית?
אני חושבת שהעובדה שהצלחתי להכניס ללו"ז שלי את הפרויקט הזה גרמה לי לרצות לעשות עוד דברים כאלה שתמיד חושבות שאין לנו זמן אליהם.
איך היה לעבוד בקבוצה שלא במסגרת העבודה?
זו הייתה התנסות בעבודה בצוות עם תקשורת יותר מאתגרת. מדובר בפרוייקט צד אז יש פחות מחויבות וזמינות וכמעט אין תקשורת פרונטלית. צריך לזכור את זה ולהיות סבלניות אם יוצא שמחכות הרבה זמן לתשובה ממישהי.
מה המסקנות שלך מהתכנית?
אני חושבת שהפרויקט חשף אותי להרבה רעיונות, גישות ונשים שונות. יצא לי להתנסות בדברים חדשים, גם כאלה שבכלל לא לא ידעתי שאני רוצה להתנסות בהם. זו היתה סביבה מעולה ללמידה שדרשה ממני קצת מחויבות אך גם כזו שיכלתי להכיל תוך כדי עבודה ושאר עיסוקי היום יום. אהבתי שהפרויקט היה מוכוון ללמידה שלנו ולא מוכוון מוצר - אם מישהי אמרה פתאום שהיא רוצה להתנסות בטסטים או משהו אחר אז היא יכלה לעשות את זה גם אם זה לא היה *ה*דבר הנדרש לפרויקט.
למי תמליצי להשתתף בתכנית ובאיזה שלב בקריירה ובחיים? למה?
לכולן! זה היה מאוד עמוס- למיטב זכרוני לכל חברות הקבוצה היו במהלך התקופה שבוע או שבועיים בהן לא התקדמנו בפרוייקט בכלל. אבל כשהתקרבנו לסיום התוכנית ועבדתי על המצגת כבר התחלתי לחשוב מה "הדבר הבא" שאני הולכת לעשות- עוד פרוייקט צד אבל הפעם בתחום של data science? לכתוב בלוג פוסט? להרצות? אגב התשובה היא להרצות, אני בדיוק מתחילה לבנות את המצגת :)
Yarin Dekel, Frontend Developer @ Radware
על איזה פרויקט עבדת?
עבדתי על פרויקט Full stack שעוסק בפיתוח אפליקציה לדירוג סרטים פמיניסטים.למה בחרת דוקא בפרויקט הזה?
אני מפתחת Frontend 3 שנים, חוץ מזה שאני מאוהבת במה שאני עושה, הגעתי למצב שדי התמקצעתי בטכנולוגיות בתחום שלי (למרות שלעולם אין גבול). לא יצא לי לגעת בצד שרת במסגרת העבודה, והרגשתי שנכון עבורי.
מה כללה העבודה על הפרויקט?
העבודה כללה, כמו כל פרויקט חדש, בניית תשתית של אפליקציה webית הכוללת את כל הinfra מצד הפרונט, הבאקאנד והדיבי, בחינת חלופות טכנולוגיות עבור כל רובד, למידה של טכנולוגיות חדשות (אמנם עבורי הטכנולוגיות החדשות היו mongodb ובnodejs ברמת הקונספט, אך רוב שאר חברות הקבוצה דיי למדו את כל הstack מהתחלה) איפיון וdesign של המערכת ברמת הפיצ'רים, מתן דדן ליינז ועמידה בלוז. כמו בעבודה שגרתית, רק עם נשים , ובזמננו הפנוי :)
איך היה לעבוד עם צוות לא במסגרת של עבודה?
מבין כל חברות הקבוצה, הייתי היחידה שמגיעה מתחום הפרונט ומעוניינת להיות חלק מבניית הדיזיין, מהפיתוח הbackend והdb. כל שאר המפתחות רצו להתמקצע במיוחד בעולם הפרונט. מה שגרם למצב בו היתה לי הזדמנות להיות מנטורית טכנולוגית, דבר שלא תכננתי, אבל נתן לי ניסיון נפלא בללוות וללמד טכנולוגיה מאפס.
מה גילית במהלך העבודה על הפרויקט?
גיליתי כמה נפלא הוא הצד השני (backend) במיוחד כשהוא כתוב בjavascript, גיליתי שאין טעם לחשוש מטכנולוגיות חדשות, כי זה לא משנה באיזה שפה או סינטקס אתה כותב, כשאתה מרגיש חוסר טכנולוגי כלשהו, פשוט לעשות את צעד הלמידה!
האם היו שלבים בפרויקט שהתפתחו לא כמו שציפית?
למען האמת, כמו בעבודה אמיתית, גם הפרויקט מתנהל בצורה דינמית, אם זה פתאום חוסר בכוח אדם, או מקרים אישיים של כל אחת שמעכבים את ההתקדמות. אבל עדין הצלחנו לעמוד מעולה בלוח זמנים ולהוציא תוצר שאנחנו גאות בו.
מה הייתה התוצאה הסופית?
התוצאה הסופית היתה מערכת webית שמדרגת סרטים על ידי הקהילה באמצעות תגים. הגענו לרמה בה סיימנו את רוב הפיצ'רים המתוכננים תוך למידה מעמיקה של הטכנולוגיות.
מה את מתכננת לעשות עם זה הלאה?
כבר התחלתי לשלב את הטכנולוגיות שלמדתי בעבודה שלי. לדוגמא עבור POCים בהם אני יכולה לממש את צד השרת באופן עצמאי. ובכללי, להמליץ לכל מי שחשבה להתמקצע במשהו שלא יצא לה, שהיא חוששת ממנו, זה לגמרי המקום!
האם קרה לך משהו מעניין בעקבות התכנית?
חוץ מהפן הטכנולוגי, יצא לי גם להכיר נשות מקצוע מהממות מהקהילה, שאיתן אשמור על קשר גם ברמה האישית.
למי תמליצי להשתתף בתכנית?
אמליץ לכל מי שרוצה ללמוד דברים חדשים, לכל מי שרוצה לחזק את החולשות שלה, וגם למי שבקיאה בטכנולוגיות מסוימות, שיכולה להשתלב בפרויקטים כמנטורית ולצבור ניסיון גם בתחום הזה ועל הדרך לעזור לקדם אחרות. בקיצור, ממליצה לכולן, לא משנה באיזה שלב בקריירה :)
Ronit Schloss, Software Engineer
ביחד עם עוד 5 נשים עבדנו על פרויקט בתחום הMachine Learning - אתגר הטיטאניק.
למה בחרת דווקא בפרויקט הזה?
אותי אישית עניין לעבוד על פרויקט בתחום הMachine Learning כיוון שזה תחום מרתק בו מפתחים מודלים שמאפשרים למחשב ללמוד מתוך דוגמאות.
מה כללה העבודה?
כחלק מאתגר של אתר Kaggle (פלטפורמה לאתגרים בתחום ה Machine Learning) בנינו מודל לחיזוי מי מנוסעי הטיטאניק ניצל מהטביעה. הטיטאניק הייתה ספינה שטבעה בשנת 1912 ושרק כשליש מנוסעיה ניצלו מהטביעה. אחת מהסיבות לכך שהיו כל כך מעט ניצולים, היא שלא היו מספיק סירות הצלה. המודל שבנינו התבסס על רשימת הנוסעים שכללה נתונים כגון גיל ומעמד הנוסעים, ושמטרתו הייתה בעצם לחזות למי היה סיכוי גדול יותר לעלות על סירות ההצלה.
מה את מתכננת לעשות עם זה הלאה?
להעמיק ולחקור את התחום וכמובן להשתתף באתגרים נוספים של Kaggle.
איך היה לעבוד בקבוצה שלא במסגרת העבודה?
היה מרתק לעבוד עם נשים שבאות מרקעים שונים ועם ניסיון מגוון.
למי תמליצי להשתתף בתכנית ובאיזה שלב בקריירה ובחיים? למה?
הייתי ממליצה לכולן, לא משנה באיזה שלב בקריירה ובחיים הן נמצאות, להשתתף בתוכנית כיוון שתמיד יש מקום להתפתח וללמוד מאנשים עם ניסיון וידע שונה.
מנטוריות בתכנית
Vera Mens, Security Researcher @ HCL Technologies
יחד עם אופיר הרפז, הובלתי את קבוצת ה- CTFים - תחרויות בעולם הסקיוריטי. התפקיד שלנו היה להכיר לעוד נשים את התחום המעניין והמאתגר ולתת רקע על נושאים בתחום.
למה את עושה את זה?
כשרציתי להיכנס לתחום לא היה לי מושג איך. הייתי בטוחה שזו נישה ששמורה לבוגרי יחידות מיוחדות בצבא. לא היה לי מושג ממה להתחיל במה להתמקד ואיך להגיע לאן שאני רוצה. רציתי להיות זאת שהיתי צריכה לפני כשנה. היה כיף לראות שיש נשים שמתעניינות בתחום כמוני. זה תחום מאוד תחרותי שדורש המון השקעה וזה לא ברור מאליו.
איזה דברים קרו למשתתפות בתכנית בעקבות ההשתתפות?
הרבה מהמשתתפות לא ידעו על קיום של תחרויות אלו. הכרנו להן עולם שלם, מאוד מעניין ומרתק בעיני. מקווה שזה יהפוך לתחביב אצל הרבה מהן.
איזה דברים קרו לך בעקבות המנטורינג?
מאוד נהניתי להיות יכולה לנווט ולעודד את המשתתפות שזה אפשרי. גם אני וגם אופיר לא הינו ביחידות היוקרתיות שכולם נחטפים משם לתחום אחרי הצבא, ושתינו חוקרות. היה נהדר להראות דוגמא שזה אפשרי.
למה חשוב לעבוד על פרויקטי צד?
אף פעם לא התחייבתי לפרוייקט צד אחד. עניין אותי איך משהו עובד, השקעתי את המאמץ כדי להבין ואחרי שהבנתי המשכתי הלאה. כל פעם משהו אחר. זה בנה לי עולם שלם של ידע שלא היתי יכולה לקבל אחרת. כמובן שלא הייתי יכולה להיות איפה שאני היום אם לא הייתי עושה את זה. המקצוע שלנו הוא לדעת ללמוד ולהתפתח כל הזמן. זה הskill שמתומחר עם המשכורות הגבוהות יחסית לשוק שלנו. זה שריר שצריך לפתח אחרת נשארים מאחור. אחד היתרונות בתעשייה הזו זה השפע של דברים שאפשר לדעת ולהשיג. צריך לנצל את זה לטובתינו.
מתי מתאים לעשות את זה?
אני בלי ילדים עדיין אז יש לי את המותרות להתמקד בכמה פרויקטים במקביל. לבן זוג שלי יש ימים שבהם הוא משחק במחשב עם החברים שלו - זה הימים שבהם אני עובדת על הדברים שלי. גם בסופי שבוע כשיוצא. אני וחברים בנינו אפלקציה במשך שנתיים. הינו נפגשים אחת לשבוע בבית קפה, מזמינים בירה ויושבים שם עם המחשב עד שהמקום נסגר. זה היה מפגש חברים וגם פרוייקט. שתי ציפורים במכה. בתל אביב יש המון בתי קפה בהם זה לגמרי לגיטימי לבוא עם מחשב ולשבת כמה שעות לעבוד.
איזה מכשולים יש למפתחות שרוצות לעבוד על פרויקטי צד?
עדיפות. לכולנו יש משאבי זמן מאוד מוגבלים ומאוד קשה לתת עדיפות למשהו שהוא "קשור לעבודה". זה לא כמו שיעור פילאטיס שבאים כדי לאוורר את הראש ולחזק את הגוף. ההתחלה של פרויקט צד היא לא כיפית. צריך ללמוד , להכיר, להחליט ולוקח לזה זמן להתניע. זה גורם לנו לא לתעדף את הפרויקט כי אנחנו תמיד מוצאים דברים יותר דחופים לעשות. אבל ברגע שזה מתניע זה הופך להיות אישי, מחייב וכיף. זה הופך להיות החוג שבאים לעשות בו משהו כיף . פתאום את בונה משהו בעצמך. בידיים שלך. מחליטה לבד על הכל. זו הרגשה נהדרת וזה בלי להזכיר את הפיתוח המקצועי.
Maayan Lahav, Entrepreneur
בעיקר תפקדתי על התפר בין ראשת צוות למנהלת הפרוייקט. כלומר הובלתי, סנכרנתי ותמכתי בחברות הצוות. ערכנו מפגש שבועי בהנגאאוט בו הסתנכרנו על המשימות, חברות הצוות התייעצו בנוגע להתלבטויות תכנותיות ודיברנו על איך אנחנו רוצות שהמוצר הסופי יראה.
לא כתבתי קוד ולא עשיתי code review, החלק הזה נשאר כולו בידיים של חברות הקבוצה, אבל כשהיו התלבטויות בנוגע ל design והחלטות טכנולוגיות השתדלתי לעזור.
למה את עושה את זה?
כבר הרבה זמן היה לי רעיון לפרוייקט צד - אתר בו אפשר לדרג סרטים לפי קריטריונים פמיניסטיים. למשל - האם יש בו אישה כדמות ראשית, האם יש ייצוג ל-minority groups , האם הוא עובר את מבחן בכדל ועוד.
כמו הרבה פרוייקטי צד, לא היה לי זמן להניע את העבודה עליו. דיברתי על כך עם קארין-בל והיא המליצה לי למנטר קבוצה בתוכנית 30 שעות שתפתח את הרעיון. זה נשמע מגניב, ולכן הצטרפתי.
המשכתי והתמדתי בתוכנית כי הרגשתי שהנשים בקבוצה איתי מתפתחות בעקבות העבודה על הפרוייקט, לומדות טכנולוגיות חדשות ובונות דברים שגרמו להן לגאווה.
איזה דברים קרו למשתתפות בתכנית בעקבות ההשתתפות?
אני חושבת שהדבר המשמעותי ביותר שקרה זה שהן הבינו שיש להן זמן לעבוד על פרוייקט כזה לאורך תקופה ארוכה במקביל לעבודה ולחיים הפרטיים שלהן.
היו משתתפות שהגיעו עם ידע מועט בטכנולוגיות איתן עבדנו - git, node.JS, React.JS, Redux, mongo, והן הרגישו שהשתפרו בטכנולוגיות האלו והבינו תהליך בניית פרוייקט מאפס.
מלבדן, היו משתתפות שהגיעו עם יותר ניסיון, ולכן להן ניתנה ההזדמנות לתפקד כמעין tech lead בפרוייקט. אני מאמינה שרוב המשתתפות יצאו מאזור הנוחות שלהן, וזה היה נהדר.
איזה דברים קרו לך בעקבות ההשתתפות כמנטורית?
כמעט כל הדברים שקרו למשתתפות קרו גם לי, גם אני הבנתי שיש לי את הזמן להשקיע בפרוייקט, העמקתי את הידע הטכני שלי והתנסתי בתפקיד בעל אופי ניהולי.
למה חשוב לעבוד על פרויקטי צד?
כי תמיד יש משהו שמסקרן אותנו, בא לנו לראות איך הוא עובד, להבין מה אפשר לעשות איתו ולא תמיד בחיים המקצועיים נגיע לעשות זאת. בנוסף, זו הזדמנות לראות איך פרוייקט מתחיל מאפס.
ואם הסיבות שמניתי עד עכשיו לא הספיקו - זה כמובן נראה ממש טוב בקורות חיים.
איזה מכשולים יש למפתחות שרוצות לעבוד על פרויקטי צד?
בעיקר זמן. מרגיש שתמיד יש משהו אחר שיותר דחוף או יותר בא לנו לעשות.
מהבחינה הזו, התוכנית של 30 שעות נהדרת כי היא מכתיבה לנו כמות זמן ספציפית לעבוד על הפרוייקט כל שבוע - שעתיים. העבודה המשותפת נותנת לחברות הצוות מוטיבציה להתמיד ולהיות פרודקטיביות בשעתיים הללו. בנוסף, לא תמיד קל לעבוד על פרוייקט צד לבד, כי כך יותר קל לנטוש אותו, לכן אמליץ לנסות לעבוד על פרוייקט צד עם עוד מישהי נוספת.
מתי מתאים לעשות את זה?
תמיד. זו כמובן התשובה הקלה. זה תלוי בזמן, בטכנולוגיות שבא לנו ללמוד ולהשתפר בהן, בעניין שלנו בפרוייקט ובלחץ שיש לנו בעבודה/בחיים האישיים באותה התקופה. אני ממליצה כמובן לנסות ולמצוא את הפרוייקט שמדבר אליכן ומרגש אתכן ולעבוד עליו, זה יפתח אתכן מקצועית ואישית (אופן התמודדות עם בעיות במסגרת שאינה עבודה) ויתרום לכן רבות.
Dana Averbuch, Data Scientist @ Owlytics
מה התפקיד שלך כמנטורית בתכנית כלל?
התפקיד שלי כלל קודם כל לבחור את הפרוייקט (אתגר הדטה סאיינס) שיעניין ויתאים למשתתפות שלא בהכרח התנסו בתחום. לאחר מכן בניתי מפגש שיסביר על תחרויות קאגל, על האתגר בפרט ולתאם ציפיות מול המשתתפות. לאורך הפרוייקט אירגנתי מפגשים שבהם המשתתפות יכלו להוות השראה זו לזו, להעזר אחת בשניה ובי על מנת לקדם את הפרוייקט בשיתוף פעולה.
בנוסף ליוויתי את המשתתפות באופן שותף מרחוק בכל בעיה ותהיה שצצו.
למה את עושה את זה?
כחלק מקהילת 'באות' , חשוב לי לקחת חלק ולתרום לחברות קהילה אחרות ולא רק לקבל. יצא לי להשתתף במספר תוכניות נהדרות של 'באות', לכן למנטר בתכניות אחרות זו הדרך שלי להעשיר גם כן את הקהילה המדהימה שלנו. בנוסף אני מאד מאמינה בפיתוח אישי תמידי ואין דרך טובה יותר מפרוייקט צד על מנת לעשות זאת.
איזה דברים קרו למשתתפות בתכנית בעקבות ההשתתפות?
אני חושבת שעבור משתתפות שבאו עם רקע בתחום הדטה סאיינס, הפרוייקט תרם לביטחון העצמי שלהן. חלקן גם היו בתהליכי חיפוש עבודה במהלך הפרוייקט ולאחריו. ההשתתפות איפשרה להן להציג בראיונות עוד משהו מגניב שהן עשו. עבור משתתפות שהגיעו ללא רקע, הפרויקט חשף עבורן עולם חדש ומלא אתגרים שהן רצו להכיר, אך לא יצא להן עד כה.
איזה דברים קרו לך בעקבות ההשתתפות כמנטורית?
בגלל העובדה שמדובר בפרוייקט צד שהוא התנדבותי לחלוטין והמשתתפות בחרו להקדיש לו את זמנן, בין השיגרה היומיומית העמוסה שלהן, נתקלנו באתגרים שלא נתקלים בהם כשמדובר בפרוייקט חובה, כמו במסגרת של עבודה. המציאות הזאת גרמה לי לחזק שרירים חשובים כמו יכולת הובלה, יכולת הנעת אנשים אחרים לפעולה, נחישות ועבודת צוות. למרות שלמנטר בתוכנית חשף אותי להמון אתגרים, אני מאד שמחה שעשיתי את זה :)
למה חשוב לעבוד על פרויקטי צד?
בשיגרת החיים התובענית שלנו, פרוייקט צד זו דרך נהדרת להמשיך להתפתח, להכיר עולמות חדשים ולקבל סיפוק אדיר מפיתוח יכולות חדשות אצלנו ובעיקר מההתמדה.
איזה מכשולים יש למפתחות שרוצות לעבוד על פרויקטי צד?
אני חושבת שלפנות זמן, להתחייב ולהתמיד בפרוייקט צד, לא משנה כמה הוא מעניין אותך ותורם לך, זה לא דבר מובן מאליו בתוך שיגרת החיים העמוסים של כולנו.
מתי מתאים לעשות את זה?
תמיד :)
מנהלות התכנית
Ifat Koller, Software Engineer @ WatchDox (BBRY)
מה התפקיד שלך כמנהלת התכנית כולל?
לפני תחילת מחזור יש הרבה עבודת הכנה. אנחנו בוחנות את הפורמט מחדש ומפיקות לקחים מהמחזור הקודם. במחזור הנוכחי החלטנו לתת דגש על למידה בקבוצות מתוך מחשבה שזה יותר מדרבן ומחייב לתהליך. גייסנו מנטוריות מתחומים שונים וגיבשנו ביחד נושא מעניין לפרוייקט. לאחר מכן שיבצנו את המשתתפות לפרוייקטים שעניינו אותן. במהלך התוכנית אנחנו עוקבות אחר הפעילות של המשתתפות והתקדמותן. מסייעות בקשיים שנוצרים בדרך ומעודדות נשים להמשיך בתוכנית על אף העומס והירידה האופיינית במוטיבציה. את סיום התוכנית אנחנו חותמות במפגש שבו המשתתפות מציגות את התוצרים שלהן.
למה את עושה את זה?
כי אני באמת מאמינה שעבודה על פרויקט צד זה אחד הדברים שהכי דוחפים את הקריירה שלנו קדימה. הקריירה שלנו בידיים שלנו. ואם אנחנו לא נדחוף את עצמנו, אף אחד אחר לא ידחוף.
למה חשוב לעבוד על פרויקטי צד?
כשאת עובדת על פרויקט צד את נותנת לעצמך את ההזדמנות לעבוד על משהו שמעניין אותך ורלוונטי לקריירה שלך. את לא צריכה לחכות להזדמנות הזאת שתבוא מבחוץ (למשל ממקום העבודה שלך). את צוברת ניסיון פרקטי שיכול להועיל לך בתפקיד הנוכחי ובתפקיד הבא. אם יש תחום שאת רוצה להיכנס אליו זו לגמרי הדרך. כך תוכלי גם לצבור ניסיון מעשי וגם להבין האם זה באמת מעניין אותך. אם בצוות שלך הולכים לעבור לטכנולוגיה מסוימת שלאף אחד אין ממש מושג בה, בואי תלמדי את זה עכשיו ותייצבי את עצמך כמובילה טכנית בצוות. ובמקום לחכות שמישהו בעבודה ישים לב שאת מתאימה לניהול ויתן לך את הצ'אנס הראשוני בואי תובילי את הקבוצה שלך ותעזרי לקבוצה לעמוד ביעדים.
איזה מכשולים יש למפתחות שרוצות לעבוד על פרויקטי צד?
החיים עצמם – העומס והמחסור בזמן. בתוכנית שלנו יש ירידה במוטיבציה לאורך הדרך וזה טבעי לחלוטין.
אני השתתפתי בתוכנית פעמיים (כמשתתפת) וזה משהו שכל הזמן נלחמתי בו. איך אני מוצאת זמן לעבוד על משהו שאני לא באמת חייבת? אני מגדלת שני ילדים קטנים (מתוקים ושובבים) ועובדת במשרה מלאה. חשוב לי לבלות עם בן זוגי ועם חברות, לעשות קצת ספורט וכמובן לראות איזו סדרה בנטפליקס. ובאופן כללי, אני חושבת שאנחנו צריכים להיות מאוד מודעים למגבלות שלנו ולא להתיש את עצמנו יתר על המידה על חשבון הבריאות שלנו.
אבל היה לי חשוב לתת את הפוש הזה בקריירה שלי. מה שעזר לי היה שזה פרוייקט שתחום בזמן - שלושה חודשים וזה נגמר. חשבתי עם עצמי באילו תחומים בחיי אני יכולה להוריד הילוך. הכנתי את עצמי לתחושה שתמיד יהיה משהו שירגיש לי יותר חשוב או דחוף לעשות מאשר הפרויקט הזה (פרויקט שאני עושה נטו בשבילי).
איזה דברים קרו למשתתפות בתוכנית בעקבות ההשתתפות?
הרבה משתתפות מעידות שהתוכנית נתנה להן ביטחון ביכולות שלהן ואומץ להעיז. שהן מרגישות שלא משנה איזו טכנולוגיה חדשה הן יצטרכו להתמודד איתה, הן יצליחו. דברים שפעם היו נראים להן מאוד מסובכים כמו להרים אפליקציה מאפס (ולא רק להיכנס לקוד קיים) הם לא כזה ביג דיל. יש אפילו משתתפות שהתוכנית עשתה להן חשק להרצות או לכתוב בלוג טכנולוגי על הפרוייקט שהן עשו.
מתי מתאים לעשות את זה?
אני רוצה להגיד - תמיד! כי תמיד יש מה ללמוד ולאן להתפתח. אבל, בכל זאת זה דורש זמן ומאמץ. אם בא לך שינוי, אם את מרגישה שזה הזמן שלך לפרוח. בואי! זה יהיה מאתגר. בטוח. אבל יש פה מעטפת שלמה שתנסה לעזור לך לצלוח את זה! ואם את מתלבטת, את מוזמנת לכתוב לי בפרטי.
Shir Matishevski, Full Stack Developer @ Natural Intelligence
מאחר ו- 30שעות היא תוכנית גמישה למדי, התפקיד כולל מגוון של החלטות ומשימות שונות. למשל, המחזור האחרון הורכב בעיקר מקבוצות (בניגוד לקודמיו) שעבדו יחד על פרויקט משותף ומספר קטן יותר של פרויקטים עצמאיים.
נוח לי לחלק את זה ל-3 חלקים: לפני שהמחזור החדש יוצא לדרך, תוך כדי התוכנית וסיומה.
החלק הראשון כולל המון עבודה יצירתית - לחשוב אילו קבוצות נרצה שיהיו, לגייס מנטוריות ומנטורים מתאימים ולחשוב איתם על פרויקטים לקבוצות, לפרסם את פוסט הפתיחה וכמובן, לשבץ את כל הנשים שנרשמו.
החלק השני כולל את קביעת אירוע הפתיחה ופרסומו, פתיחת קבוצות דיון לכל פרויקט, בירוקרטיה עם המקום המארח ואת מפגש הפתיחה עצמו.
לאחר מכן, במהלך התוכנית, המנטורים מנחים את הקבוצות ואנחנו עושות בעיקר שיחות סנכרון ומסייעות באתגרים שצצים במהלכה.
החלק השלישי והאחרון כולל את כל מה שסביב לאירוע הסיום, שבו המשתתפות מציגות את התוצרים שלהן. זה השלב הכי מרגש, הכי מלחיץ והכי כיפי בתהליך.
למה את עושה את זה?
השתתפתי במחזור השני של התוכנית, עשיתי פרויקט צד ויצאתי בתחושה אדירה של מסוגלות, גאווה והנאה, לכן כשנשאלתי אם אני רוצה לנהל את המחזור הבא, ממש התרגשתי. אחרי שיחה קצרה עם יפעת כדי לראות שיש בינינו כימיה טובה, קפצתי על ההזדמנות.
איזה דברים קרו למשתתפות בתכנית בעקבות ההשתתפות?
בעקבות ההשתתפות בתכנית המשתתפות התנסו בטכנולוגיות חדשות, למדו שפות ופריימוורקים מגוונים, התעסקו בחשיבה יצירתית ובנו מוצרים חדשים מאפס בזמן קצר מאד. חלקן לקחו את החוויה כהתנסות כדי ״לבדוק את המים״, חלקן כהזדמנות להעמיק בפרויקט שמחכה בצד כבר זמן ולא פחות חשוב מזה - מי שסיימה את התוכנית הרצתה והציגה את הפרויקט שלה בפני קהל שלם של מתכנתות ודאטה-סיינטיסטיות. התוכנית הסתיימה ממש לאחרונה, כך שעוד מוקדם להגיד לאן ההתנסות הזו עוד תיקח אותן בהמשך.
איזה דברים קרו לך בעקבות ההשתתפות?
הכרתי המון מפתחות מנוסות ומוכשרות עם רעיונות מבריקים, נחשפתי לצד הניהולי שמאחוריי באות והתמודדתי עם אתגרים ניהוליים כמו שינויים של הרגע האחרון (כמות נרשמות מדהימה וגדולה מהצפוי), שיחות מוטיבציה למשתתפות במהלך התוכנית ועוד.
למה חשוב לעבוד על פרויקטי צד?
פרויקטי צד הם קצת טריקיים. מצד (ראיתן מה עשיתי פה?) אחד, לאף אחד אין באמת כח אליהם. הם הדבר הראשון שאנחנו דוחקות הצידה אחרי שהחלטנו שנעשה אותם, ממש ברגע שבו החיים עצמם מזכירים לנו עד כמה דברים אחרים חשובים בהרבה. מצד שני, הם מקדמים אותנו המון (!!!). בניגוד לפרויקט בעבודה, כאן כל הפרויקט בידייך. את המפתחת, הפרודקט והדיזיינר. את גם מנהלת הפרויקטים של עצמך. זה קשה, מעייף, אבל מאד מספק.
איזה מכשולים יש למפתחות שרוצות לעבוד על פרויקטי צד?
הייתי אומרת שזמן הוא המכשול הראשון, כפי שכבר ציינתי בשאלה הקודמת, כמעט תמיד אנחנו בטוחות שאין לנו זמן וזה באמת קשה למצוא זמן לפרויקט צד. אישית, אני התעסקתי לפחות חודש במציאת הזמן המושלם לעבוד בו על הפרויקט, כשלבסוף החלטתי לקום שעה קודם ולעבוד עליו בבקרים. לכל אחת זה אחרת - יש נשים בפרויקט שעבדו ברכבת, בערבים או בסופ״שים, אבל ללא ספק, זה גם הקושי שקיבלתי הכי הרבה פניות אישיות בקשר אליו.
מתי מתאים לעשות את זה?
כשבא לך! כלומר, ממש חשוב להגיע לתוכנית עם מוטיבציה פנימית לפרויקט שאת רוצה לעשות. בלעדיה, יהיה ממש קשה להמשיך ברגעים הקשים, שהם הרבה מהרגעים בין ההתחלה לסוף.