די להגיד "בנות" - פינת הפנתאון #8
בואו כולנו נפסיק להשתמש במילה "בנות" בכדי לתאר נשים
פינת הפנתאון היא פינה שבועית בה נשתף תכנים שאנחנו מאמינות שהם חלק מה"פנתאון" של מה זה להיות אישה בפיתוח.
לינוי אשרם הוכתרה אתמול באולימפיאדה בתור המתעמלת האומנותית הטובה בעולם. בגיל 22, אשרם הגיעה לפסגה אישית, לאומית, מקצועית, ומנטלית.
והסיקור החדשותי של *נשים* ספורטאיות באולימפיאדה? "הבנות בכחול-לבן העפילו לגמר", "הפוני הבנלונדיני המתנפנף", תיאורים של ה"חיוכים היפים" של האתלטיות המובילות בעולם.
מישהי יכולה לתאר לעצמה תחרות ריצה של גברים - פסגת העוצמה הפיזית והמנטלית - מלווה בתיאורי יופיים של האצנים? במציאות זה לעולם לא יקרה. מי שלא רוצה לדמיין, יכולה לקרוא את "מגזין לגבר" הבדיוני בטוויטר, או לצפות בסרט "אינני אדם קל" בכדי לראות כמה מגוכחים תיאורים של נשים כאשר הם מופנים לגברים.
לכן השבוע בפינת הפנתאון, מים ביאליק, וגם אני, מבקשות שנפסיק להתמש במילה "בנות" בכדי לתאר נשים, בטח ובטח בסיטואציות מקצועיות.
חלקנו מכירות את מים ביאליק בתור בלוסום, רובנו מכירות אותה בתור איימי פארה פאולר, ומעטות מאיתנו אולי גם יודעות שמעבר לכל הפעילות הענפה שלה בעולם הבידור, ביאליק היא גם דוקטורית למדעי המוח (ולחנוניות בינינו שסופרות - מספר Erdős–Bacon של ביאליק הוא 7, מהנמוכים בעולם), והיא גם פעילה חברתית וסופרת.
ולכן, כשביאליק מבקשת שנפסיק להשתמש במילה "בנות" היא לא "סתם קטנונית", היא מביאה צידוקים מדעיים וחברתיים שמוכיחים ששפה יוצרת מציאות. מציאות שרובנו מעוניינות.ים לשנות.
נתחיל ב-"שפה יוצרת מציאות": זה לא סתם פתגם. זו תאוריה מדעית מוכחת. לפי תיאורית Sapir–Whorf, הדרך שבה השפה שלנו מאורגנת, מעצבת גם את הדרך שבה המוח שלנו פועל. ואין צורך לחפור בספרות מדעית, יש הרצאת טד מעולה בנושא. התורה על רגל אחת היא שאם לדוגמא יש מבנים היררכיים חברתיים שמבוגרים הם יותר חשובים בחברה מאשר ילדים - לדוגמא בנושאי גישה לכסף, אחריות, מעמד - וגם השפה מעוצבת כך שגברים נקראים בשמות תואר בגירים ונשים נקראות בשמות תואר ילדותיים, אזי המוח שלנו באופן בלתי רצוני יחשוב על העולם כמקום שבו נשים הם פחותות לגברים.
לכן, כשאנחנו משתמשות.ים במילה "בנות" בכדי לתאר נשים, אנחנו בעל כורחנו תורמות.ים לשימור המציאות המעוותת לפיה נשים הן פחותות לגברים.
זה נשמע כמו אפקט הפרפר באקסטרים, כאילו איך זה שאני אומרת "בנות" תורם לשימור הפטריארכיה?
וזה לא שאם ביום בהיר אחד כולןם בעולם יפסיקו להשתמש במילה "בנות" בכדי לתאר נשים אז העולם פתאום יהיה שוויוני לחלוטין.
מה כן יקרה?
בסיטואציות מקצועיות כשהמילה "בנות" תהיה מחוץ ללקסיקון, לאט לאט גם בקשות כמו "תכיני קפה", "תסכמי את הפגישה", "תהיי בשקט" גם יצאו מהלקסיקון.
בסיטואציות פוליטיות כשהמילה "בנות" תמחק, נשים תוכלנה לעמוד בראש מפלגות, בראש מדינות.
בסיטואציות רפואיות כשהמילה "בנות" תעלם, לאט לאט יתחילו להאמין לנשים כשהן מתארות את המחלות שלהן (במקום להגיד לנו "תשתי כוס מים את מדמיינת") והן תוכלנה לבחור איך ללדת ואיך לחיות.
כשבספורט יפסיקו להגיד "בנות" בכדי לתאר ספורט *נשים* - זה יחלחל גם לתקציבים ולהכרה בהישגים.
כשילדות ידעו שיום יבוא והן תהיינה נשים, ולא תשארנה בנות לנצח, הן תוכלנה לדמיין את עצמן נשות מקצוע מוצלחות, מורכבות, משפיעות, עשירות, חזקות. הן תוכלנה לדמיין, ולברוא, סדרי עולם שהם שונים מאלו שאנחנו גדלנו עליהם.
בקיצור, רוצות.ים שהעולם יהיה יותר שוויוני? תפסיקו להגיד "בנות".
[נכתב על ידי דליה גרצמן 8.8.2021]
Baot
All our newsletters can be found here.
Connect with us:
Baot is the biggest Israeli community of women in R&D - software engineers, data scientists, security researchers and academic researchers in the fields of CS.