
היסטוריה, זה קול הסיפור, מאי 2021
אייר - סיון תשפ"א
שלום לקהל המורים להיסטוריה
מידעון זה נכתב כמה ימים לאחר אסון מירון הנורא. כולנו עקבנו בדאגה אחר מאמצי החילוץ וההצלה, כולנו משתתפים בצער המשפחות ומאחלים לפצועים החלמה מהירה. וכולנו מקווים שנשכיל לא רק למצוא אשמים ולהענישם אלא גם להפיק לקחים ומנוע הישנות של אירועים אלה בעתיד.
מאי כבר איתנו, בחוץ חם, המונים יוצאים בכל סוף שבוע לחופי הים ולמרחבי הטבע ומערכת החינוך פתוחה כולה. נפטרנו מהמסכות במרחבים הפתוחים, התחלנו לתכנן את חופשות הקיץ שלנו, והתחושה היא שאם רק נזהר - עוד קצת והכל מאחורינו.
החודש נציין את יום הניצחון על גרמניה הנאצית ובמידעון זה צירפנו הצעה למערך שיעור, לצד מידע על היום המיוחד זה. ראוי לציין כי המחקר ועדויות השורדים מעלים כי בניגוד למה שהיינו מצפים. יום השחרור היה יום קשה לרוב רובם של השורדים והניצולים. עבור חלקם הגדול לא היה זה היום בו תמו תלאותיהם. רובם המכריע נאלצו להתמודד עם התובנה כי הם ניצולים יחידים וכי קרוביהם ואהוביהם ניספו בשואה. אחרים מצאו עצמם נרדפים כשחזרו למקומות מגוריהם, וההערכה היא כי אחרי המלחמה נרצחו בפולין לבדה למעלה מ-1000 יהודים (פוגרום קילצה הוא הידוע ביותר, אבל ממש לא היחיד). אחרים התמודדו עוד שנים רבות עם מחלות קשות, תוצאה של שנים של רעב והזנחה רפואית.
ולמרות הכל, יום כניעת גרמניה הנאצית (8/9 במאי) הוא יום של שמחה שראוי לציינו בגאווה. יום של ניצחון על הרוע ומיגור המשטר הנורא הזה.
בברה"מ וגרורותיה נהוג היה לציין יום זה ברוב עם, והמנהג היפה הזה הובא אלינו על ידי יוצאי מדינות אלה.
כמעט בסמיכות נציין את יום ירושלים, ובמידעון זה אנו מציעים קישור למגוון פעיליות המתאימות ליום זה, על פי שכבות הגיל. גם כאן - ראוי להתייחס למועד, איש איש על פי ערכיו והדגשיו, ואנו מניחים שתוכלו למצוא במגוון הפעילויות המוצעות גם מה שיתאים לכם.
שיהיה לכולנו חודש טוב,
פריחה מרהיבה בחוץ,
ורק שתהיו לנו בריאים!
ד"ר אורנה כץ אתר
מפמ"ר היסטוריה וצוות ההדרכה
מידע על יום הניצחון על גרמניה הנאצית:
מערך שיעור לציון יום הניצחון על גרמניה הנאצית
קול קורא להצטרפות להיבחנות חדשנית, עתירת מדיה
יום ירושלים
לרשותכם מבחר הצעות לפעילויות לקראת מועד זה, פרי עבודתם של אנשי תרבות יהודית ישראלית:
המלצה חמה - סדרת ההרצאות של מכון וינר, אוניברסיטת תל אביב
מומלץ בחום.
להרשמה: