גליון 3 - קולנוע-מדיה - דצמבר 2019
הפיקוח על הקולנוע והמדיה אגף אמנויות המזכירות הפדגוגית
הסרט הזוכה של בית ספר גוונים מועצה מקומית מנשה לרגל יום המורה. המורים חן פלק ולירון כהן קקון והתלמידים : טליה אדם, אורן אטל, גל דניאל, אליה שורץ, טל דובינר, ליר יששכר
________
בחירות, מציאות ושגרה/איבנה רטנר
לקראת החזרה מחג החנוכה והחופשה הכה נחוצה אנחנו שמחים להגיש לכם את הניוזלטר ה3 ולעדכן בנעשה במקצועות שלנו.
אבל לפני הכל אי אפשר להתעלם מהעולם שם בחוץ. וכאנשי חינוך ראוי שנתייחס לסבב הבחירות השלישי בעוד חודשיים, חודשיים הם המון זמן. וכך בכותרות העתונים בפריצות החדשותיות ב"נפל דבר בישראל" בכן/לא חסינות אנו נחשפים בכל יום לדרמה הפוליטית התורנית, ולעיתים הפוליטיקה נדחקת בשל מזג האויר ואפשר שגם הסערות האלו קצת פוליטיות ,בעיקר אם התשתיות לא משהו ואנחנו לא ערוכים.
אך מכיון שאדם קרוב אצל עצמו אני רוצה לשתף בחוויה מרגשת שהיתה לי בהשתלמות מחוז דרום. ד"ר אלה בן עטר הציגה את הדוקטורט שלה בנושא 'רדיו בשעת חירום' - על תפקיד הרדיו בשעת משבר, חקר מקרה 'רדיו קול הנגב' במכללת ספיר, בהשתלמות המורים. לוס המדריכה נתנה לי לשאת את דברי הסיום במפגש. טוב עשתה, כי אז נפל לי האסימון. המורים האלה, חיים במציאות מורכבת שם בדרום. יותר מעשר שנים חיים בין סבבי טילים ואזעקות וכמעט מלחמות, ואנחנו ממשיכים בשגרת יומינו. אני רוצה רק לחבק ולהגיד לכם שם בדרום תחזיקו מעמד. אתם תחליטו עד מתי. כי מה שהמורים והתלמידים שם עוברים זה לא נורמלי. שיהיו חודשיים משמעותיים של כנסים מחוזיים, סיורים, תהליכי הוראה מרגשים וכמובן נתראה ביום העיון הקרוב ב"עדות מקומית "במוז"א בתל אביב ב7 בינואר. אני מצפה לראות את כולכם.
איבנה
אני ומגדר - עדן צולי
מאז ומתמיד "נושא הבחירה" שלי, כשלימדתי קולנוע, היה מגדר. תמיד הצלחתי לעורר דיון בעקבות צפייה בסרטים כמו "תלמה ולואיז", על מערכות היחסים והכוחות בין נשים לגברים. הכנסתי קצת פוליטיקה וקצת כלכלה כמו בסרט "אישה יפה".
לרוב הרגזתי את הבנים, כשבעקבות הדיון והשיחה (עם נתונים סטטיסטיים) הובהר הפער ואי השיויון בהזדמנויות ובהעסקה ומתוך כך גם פערים בשכר, במעמד ובכוח הפוליטי והכלכלי של נשים בחברה. הסברתי שלמרות שיש יותר נשים בחברה הישראלית, יש הרבה יותר מנהלים ממנהלות בכל גוף וארגון כמעט... כולל בכנסת. מושגים כמו תקרת הזכוכית הגמוניה ועוד.. נרכשו תוך כדי לימודי הקולנוע.
כמעט תמיד הייתי מציינת שיש לפחות כ 10% הומוסקסואליות (שם כולל) בחברה, מה שאומר שכאן בכיתה, סביר מאוד להניח שיש 2.2 תלמידות.ים עם נטיות מגדריות שונות. לא ממש נגעתי בנושא, אבל כמעט תמיד זה הוביל לווידויים אישיים בהפסקה.
ב 2009 נפל דבר. הרצח בברנוער! כיתת י"ב שלימדתי אז, הייתה מיוחדת במינה ודעתנית, הם שמו ברקס על הכל ! ודיברו רק על זה. הייתה תחושה קשה בכיתה של שבר חברתי שקורה לנו ממש מול העיניים!
כמובן שרשימת הסרטים בנושא המגדר הוחלפה לאלתר, על פי דרישת הכיתה: הר ברוקבק, פריסיליה מלכת המדבר, אלמודוברים, וכמובן יוסי וג'אגר. זה לא תמיד התקבל באהדה.. בעיקר אצל הבנים, הדיון המגדרי הביך או הכעיס אותם יותר משום מה, מה שהכניס בי עוד יותר מוטיבציה להסביר לגשר ולתווך, הבנתי שאני חייבת להמשיך ולפתח מודעות.
ואז הגיעה ג'ול לחיינו
ג'ול היא בתי הטראנסג'נדרית המקסימה והמוכשרת, שלימדה את כולנו מהי מודעות, ומהי סובלנות, וכמה אפליה ואלימות קיימת בחברה שלנו כלפי טראנסג'נדרית.ים. כל כך הרבה פעמים החוויות שלה ממסיבות סופ"ש, הסתיימו בבית חולים או במשטרה על מנת לעזור לחברה שנפגעו בגלל שנאת חינם!
כמשפחה עברנו תהליך מורכב לפעמים, אבל גם חוויות מעצימות ומרגשות. די מהר הבנתי שהקבלה אצלנו במשפחה היא רק התחלה, ויחד עם ג'ול וחברת.ה לחיים שקד אנחנו נמצאים עדיין בתחילת הדרך, במסע ארוך לתיקון, לשוויון ולסובלנות.
עדן
אמא טראנס גאה
חינוך מיוחד בפיקוח על לימודי קולנוע ומדיה
חינוך מיוחד מכיל מגוון רחב מאד של כיתות ובתי ספר. ברוב בתי הספר המקיפים קיימת כיתה קטנה של תלמידי חינוך מיוחד. אנו שמחים לעודד תלמידים אלה ללמוד קולנוע ומדיה (תקשורת). הסיבה העיקרית היא הצורך
להכין אותם לחיים בסביבה תקשורתית מורכבת והכנה לקראת חיי אזרחות בשלים.
השנה הקדשנו תשומת לב מיוחדת לבחינה ייחודית של תלמידי המדיה והקולנוע בחינוך המיוחד ועדכנו את תכניות הלימודים בהתאם. תודה למרגלית ישראלי ונעמה כהן על ההובלה בקולנוע ולחני ינאי גלין ואסף סיטון במדיה.
וכן מתחילים ביוזמה חדשה וברוכה של פסטיבל קולנוע לחינוך המיוחד ביוזמת גב. יעל בצלאל מנהלת שש שנתי אחד העם וד"ר מאור גלאור מרכז מגמת קולנוע בתיכון אחד העם ומפיק הפסטיבל. (ראו פרטים בהמשך לגליון זה)
_______________________________________
פיתוח מקצועי
_________________________________________
תערוכת עדות מקומית - יום עיון ב 7.1
לאחרונה נפתחה תערוכת עדות מקומית 2019
זוהי תחרות הצילום והתערוכה הגדולה והחשובה ביותר בישראל וכוללת גם את world press photo שהיא תחרות הצילום הבינלאומית.
אנו נקיים יום עיון בתערוכה למורים ב7/1/20
מפגש המורים ייפתח בסיור בתערוכת הצילום.
לאחר מכן נפגוש את הצלם גיל כהן-מגן ונשמע ממנו על "צילום תחת אש".
מוזמנים להצטרף
יש להרשם מראש למפגש כאן
תודה רבה לנעמה כהן אשכנזי על ארגון והפקת יום העיון
יום עיון למורים לקראת יום השואה הבין לאומי בנושא:"תם ולא נשלם"עדות, משפט וזיכרון
המחלקה להכשרת מורים בבית הספר הבין לאומי להוראת השואה ביד ושם שמחה להזמינכם ליום עיון למורי התיכונים ולאנשי חינוך לקראת יום השואה הבין לאומי בנושא: "תם ולא נשלם" - עדות, משפט וזיכרון
מתוך פסק הדין של בית המשפט העליון במשפט דמיאניוק.
משפטו של ג'ון איוון דמיאניוק בישראל העלה פעם נוספת לכותרות את נושא השואה בכלל, את שאלת רדיפת הפושעים הנאציים ואת סוגיית המרחק שבין האמת ההיסטורית לבין האמת המשפטית. בעקבות הצלחתה של הסדרה "איוון האיום" נדון בשאלות חינוכיות הנוגעות למעמדם של העד והעדות, הבעייתיות בדיון בשואה בשדה המשפטי, והמשמעות החינוכית של מעמד מסירת העדות.
בתכנית:
הקרנת פרק מתוך הסדרה איוואן האיום - The Devil Next Door
הפקה ובימוי: דניאל סיוון, יוסי בלוך
שיחה עם יוסי בלוך, במאי ומפיק הסדרה
סדנה בנושא :"שימוש בעדויות בכיתה"
יום העיון יתקיים ביום ראשון, ה-26.1.20 בין השעות 17:00-20:00 בשלוחת בית ווהלין רחוב כורזין 10, גבעתיים. עלות 20 ש"ח. הזמנה מצורפת
מפגש במרחב האימרסיבי של מכללת גורדון במסגרת מפגש מורי קולנוע ותקשורת של קהילת המורים ביסודי
______________________________________________
פסטיבלים, סדנאות העשרה
____________________________________________
פסטיבל 'קלוז אפ' לתלמידי החינוך המיוחד - יוזמה יחידה מסוגה בארץ של תיכון אחד העם פ"ת
המדובר ביוזמה ראשונה לפסטיבל קולנוע ייחודי בארץ, שיאפשר לכל תלמידי החינוך המיוחד במגמות תקשורת, קולנוע וסטילס להשתתף במסגרת המותאמת לאוכלוסיה ייחודית זו. השילוב של התלמידים מהחינוך המיוחד מאפשר לתלמידים בעלי צרכים מיוחדים לממש את יכולותיהם החברתיות, הרגשיות, הקוגניטיביות והתפקודיות, ולהתפתח כבוגרים עצמאיים עם איכות חיים בחברה ובקהילה.
בשנים האחרונות נפתחו מגמות רבות בתקשורת, קולנוע וצילום סטילס במסגרת החינוך המיוחד בבתי הספר. מגמות קולנוע תקשורת וצילום סטילס מאפשרות לתלמידי השילוב להפיק סרטים המביאים לידי ביטוי את היכולות האישיות והיצירתיות של התלמידים באמצעות הביטוי האמנותי ומשקפים את הקשיים הייחודיים עימם הם מתמודדים.
תיכון אחד העם בפ"ת יזם לראשונה פסטיבל סרטים של תלמידי החינוך המיוחד.
חשיפה של הסרטים וצילומי הסטילס שהופקו במסגרת מגמות הקולנוע ,התקשורת , והסטילס תיתן
במה מכובדת לתלמידים, ותהיה מנוף לחיזוקם וקידומם. התמונות והסרטים יאפשרו הצצה לעולמם המיוחד.
פסטיבל קולנוע קלוז אפ לתלמידי מגמות קולנוע , תקשורת וצילום סטילס מהחינוך המיוחד יערך לראשונה באודיטוריום תיכון אחד העם בפ"ת בתאריך 8.5.2020 בשעה 10:00.
ייוזמי הפרויקט: יוזמי הפרוייקט גב. יעל בצלאל מנהלת שש שנתי אחד העם.
ד"ר מאור גלאור מרכז מגמת קולנוע בתיכון אחד העם ומפיק הפסטיבל.
לפרטים נוספים: מאור טל. 054-6535290, מייל: closeupfilm2020@gmail.com
תחרות פיצ'ינג
לתחרות הפיצ'ינג . בתחרות יציגו תלמידי כיתות י"ב תסריטים ורעיונות לסרטים עלילתיים ולסרטי תעודה בפני אנשי חינוך וראשי תעשיית הקולנוע והטלוויזיה בישראל מפיקים, יוצרים, מנהלי קרנות וגופי שידור. השנה הוספנו קטגוריה חדשה: "סרטים עבודה בתהליך" אשר נמצאים בצילומים.
תחרות הפיצ'ינג בסמינר הקיבוצים- יש למה לחכות
תחרות תסריטים לסרטי גמר שנת 2020-2019
עיריית רעננה ומשפחת בד״ט מכריזים על תחרות תסריטים לסרטי גמר שנת 2020-2019/
ניתן להגיש סרטים עלילתיים ותיעודיים באורך 15 דקות . התחרות מיועדת לתלמידי מגמות הקולנוע והתקשורת
מכל הארץ. התסריטים הזוכים יזכו למענק הפקה של עד 5000 ש״ח להשכרת ציוד צילום.
הסרט המופק הזוכה יפתח את פסטיבל סרטי מובייל על שם מתן בד״ט במשכן לאומנויות הבמה המתקיים זה שנה שביעית בעיר רעננה. תלמידי כיתות יב׳ שעומדים לפני פרויקט הגמר שלהם מוזמנים לשלוח את תסריטים
שיעסקו כולם בנושא ״נעורים - צומת דרכים״. סרטים שעוסקים בבחירות והחלטות של בני הנוער במגוון נושאים, דילמות ואירועים הסובבים אותם. התסריטים יישלחו על פי הפרמטרים של בחינת הבגרות.
עוד על התחרות - כאן