Cursisten aan het werk met DigLin+
over verwachtingen, herhaling en strategieën
DigLin+ templates
In totaal zijn er zo’n 7000 bronnen / oefeningen in Diglin+ opgenomen. Er zijn zo'n 60 templates (of soorten oefeningen) met daarin nog allerlei kleine variaties.
Voor veel van deze templates zijn "ultieme verwachtingen" vastgesteld. Dat is het einddoel en is ook gebaseerd op wat we alfa cursisten hebben zien presteren.
Het idee is dat cursisten eerst een eigen "benchmark" neerzetten (hoe snel kan ik het en hoeveel fouten maak ik) en dat dan proberen te verbeteren en toewerken naar de ultieme verwachtingen. Cursisten gaan hierdoor vaak fanatiek aan de slag en ze proberen het heel vaak opnieuw. Ik heb cursisten soms wel 10 keer een oefening zien doen. Meestal leidt dat tot meer snelheid en minder fouten. Bovendien gaan cursisten daardoor strategieën ontwikkelen.
In dit overzicht is te zien wat cursisten met een aantal van deze templates doen en hoe ze strategieën gaan ontwikkelen om de ultieme verwachtingen te halen.
Hieronder een aantal ultieme verwachtingen voor het ABC deel (voor de lijsten).
De woorden
Sleep de letters
Je kunt heel veel zien als cursisten aan het werk zijn met DigLin+. Deze meneer gebruikt de individuele klanken (onder de vakjes) niet meer. Hij hoort het woord en daarmee heeft hij genoeg om de juiste letters naar de juiste vakjes te slepen. Hij doet dat snel en zonder veel te aarzelen. Hij doet deze oefening uit zichzelf op het moeilijkste niveau. Hij heeft onnodige stapjes (beluisteren van individuele klanken) er zelf al uitgehaald. Dit soort “strategische keuzes” lijken vaak onbewust te ontstaan. De hersenen lijken alleen die informatie die nodig is te gebruiken.
Dit gebeurt niet altijd. Ik heb ook wel cursisten gezien die op alle knopjes bleven drukken. Pas als ik ze vroeg de klankknopjes onder de lettervakjes niet te gebruiken bleken ze de meeste letters ook naar de juiste plek te kunnen slepen zonder ook de individuele klanken te beluisteren.
Het effect van veel keuzes (de cursist heeft hier al snel iets van 50 keuzes) en directe feedback is dat er op een natuurlijke manier strategieën kunnen ontstaan.
De volgende stap zou zijn om na deze oefening te gaan voor meer uitdaging en om te kiezen voor luister en typ. Dat is net een slag moeilijker. Daar is meer leren uit te halen dan hier...Auditieve analyse
Bingo op de mobiel
Bingo Teams
Twee teams een wedstrijdje laten doen met Bingo... De voorbereiding is prachtig! De ultieme verwachting met Bingo is om het in één minuut te doen met 0 fouten. De tijd begint te lopen zodra je op de groene knop drukt.
Om het in één minuut te doen met 0 fouten moet je haast wel een strategie ontwikkelen. Dat doen deze cursisten. Ze lezen eerst de woorden voordat ze starten.
En dit team verloor nipt! Dezelfde tijd maar één foutje meer...
Selecteren van wat nog moeilijk is..
Ik moest echt even kijken naar deze strategie! Wat doet zij nou?
Een van de kenmerken van excellente leerders is dat ze weten waar ze al goed in zijn en ze trainen op waar ze nog niet zo goed in zijn. Voordat deze cursiste een echte poging doet om deze “luister en typ” met 0 fouten en binnen 2:30 te doen (de ultieme verwachting), zoekt ze eerst de voor haar lastige woorden nog even op en probeert ze alleen die correct te typen.
Jezelf extra uitdagen
Luister en typ de zinnen
Bij de inburgeringsgroep is “luister en typ de zin” erg populair. Fanatiek proberen ze bij ‘Jaap is boer’ de zinnen binnen 4 minuten correct te typen. De directe feedback (op letterniveau) zorgt er voor dat ze heel snel veel beter worden.
Het klokje begint te lopen zodra je het eerste woord typt en stopt als alles goed is. Bij de eerste versie van deze template waren we het klokje vergeten. De cursisten vonden dat maar niks. Hoe konden ze dan zien dat ze vooruit gingen als ze het nog eens probeerden?