
זמן קולנוע ומדיה
הפיקוח על הקולנוע והמדיה אגף אומנויות - המזכירות הפדגוגית
דבר המפמ"ר - קולנוע ומדיה - מקצוע מחפש זהות
אין כמו חג החנוכה להאיר לנו את הדרך.
מכירים את זה ששואלים אתכם מה אתם מלמדים בתחום שלכם? קולנוע? תקשורת? אתם מראים סרטים כל היום? אתם משמיעים שידורי רדיו או מראים צילומים, נכנסים וקוראים באתרי חדשות, כל היום במקום ללמד?
מכירים את זה? שאתם מנסים להסביר בצורה קוהרנטית שכן, אנו עושים גם את זה. אבל במקביל, מעמיקים בשפה קולנועית, עוסקים בשפה ומציאות ובז'אנרים, חוקרים תקשורת ודמוקרטיה, נחשפים לתאוריות, ייצוגים, פוסט מודרניזם וניו מדיה. המבט תוהה, וואו, כמה מעניין, איך לא ידענו שאתם עושים את כל זה?
כנראה שאם היינו מקצוע ליבה, היו יודעים עלינו הרבה יותר. אם כולם היו לומדים קולנוע ומדיה ביסודי, אז היינו מוכרים. כמקצוע צעיר יחסית, אנחנו נמצאים בצומת דרכים מעניינת של שינויים גלובאלים ולוקאלים, של התפתחויות טכנולוגיות ושל דרישה לבין תחומיות ורב תחומיות. האם בתהליך הזה של מפגש בינתחומי נאבד משהו מהתחום שלנו? נאמץ משהו מתחומים אחרים?
תחושת השליחות שבמקצוע קטן ומאד רלוונטי, יוצרת חרדה לאבדן הזהות הדיסיפלינרית שלנו. במקום בו אנחנו לא מפסיקים ליצור, אנחנו צריכים לפעמים לעצור ולשאול שאלות של זהות מקצועית, בעיקר מהמקצועות "הקרובים": אוריינות מדיה דיגיטלית, מידע ונתונים, אוריינות חזותית.
שנה זו, המאופיינת בחזרה לשגרה, מוציאה אותנו לסינמטקים, למוזיאונים ולמרחב הציבורי. גם בהשתלמויות מורים וגם בפעילויות תלמידים. מי יתן ומציאות זו תמשיך לגרום לנו להפגש וליצור והעיקר שנצא מהחושך לאור.
מזמינה אתכם לקחת חלק באירועים הקרובים, בכלל ההתמחויות.
חגים שמחים וחופשה נעימה,
ד"ר איבנה רטנר
תמונה בזמן - וידאו
"תמונה בזמן", היא תוכנית שנתית פרי שיתוף פעולה של קרן כדר לתרבות ישראלית, הפיקוח על הקולנוע והמדיה בהובלת המפמ"ר ד"ר איבנה רטנר והמדריכים נעמה כהן אשכנזי, איתי קן- תור, פורום הקולנוע הדוקומנטרי ו"עדות מקומית". בכנסים שונים שנתנו את אות הפתיחה, הגיעו תלמידים ממגמות מכל רחבי הארץ ונחשפו למקורות השראה עם יוצרים מובילים.
לב הרעיון, הוא להתחיל סיפור מתמונת ארכיון, המציגה פרק משמעותי בתולדות החברה, המשפחה, המדינה וממנו יציאה לתהליך של הפקת סרטי גמר או תערוכת צילומים.
יום העיון הראשון התקיים בסינמטק תל אביב ובו שמעו מאות תלמידים ממגוון גדול של בתי ספר, הרצאות של ענת זלצר ומודי בראון , מיוצרי הסדרות התיעודיות המובילות בישראל (מדינת היהודים, הכל אנשים, כביש 90, הקיבוץ ועוד) וקובי פרג' ומוריס בן מיור (פוטו פרג', אלבום פרטי, המלכה שושנה). המפגשים התמקדו בחיפוש הנושא ובחירת הרעיון ואופן הטיפול בו, שולבו קטעי סרטים מרתקים. במפגש השני שהתקיים בסינמטק חיפה, פגשו התלמידים.ות את התחקירניות חגית בן יעקוב (גבולות הדם, מעברות, העבריים) ואלונה עבדי (מי רצח את ילדי הבר נוער, ערסים ופרחות, סליחה על השאלה, קופה ראשית) ואת האחים תומר (יונתן אגסי הציל את חיי, מי יאהב אותי עכשיו, תומר והשרוטים ועוד) וברק היימן (החבר דב, דני קרוואן, הריקוד של אלפונסו, גשר על הואדי). במפגש שיתפו היוצרות והיוצרים בתהליכי היצירה והחשיבה, חשיבותו של תחקיר הארכיונים ותחקיר הדמויות והאופן בו ניתן ליצור סצינות תיעודיות מעניינות. בחודש דצמבר, יתקיים יום העיון האחרון בנושא צילום ועריכה תיעודיים בירושלים ויתחילו מפגשי הליווי לכלל הסרטים שמשתתפים בפרויקט. מפגשי הליווי יתקיימו בקבוצות קטנות ובליווי מיטב היוצרים התיעודיים.
נמשיך לצפות בסקרנות לתוצרי הגמר שיוצגו בפסטיבל לקראת סוף השנה.
אית קן-תור
מדריך ארצי להפקה
תמונה בזמן - צילום סטילס
במפגש אשר התקיים בחיפה, פגשנו את הצלמות ורדי כהנא ורינה קסטלנובו, אשר העשירו את התלמידים בידע רב ומעמיק בנושאי צילום מגוונים, אשר יסייעו להם בהפקת פרויקט חצי גמר וגמר בצילום.
אירוע נוסף יתקיים במסגרת תערוכות "עדות מקומית" ו"עדות צעירה", אשר יתקיים בתאריך 9.12.21.
תערוכת צילום - בעין צעירה
כמידי שנה, פתחנו שוב את תערוכה "בעין צעירה", תערוכת צילום של מגמות הקולנוע והתקשורת מרחבי הארץ. בתערוכה לקחו חלק 16 תלמידות ותלמידים, אשר הצליח לרגש, לעניין, להאיר סוגיות מרכזיות בחברה הישראלית ובעיק והצליחו להביא יצירה מקורית, רעננה וכנה. תודה לעודד שריר ושירלי דולב על עיצוב מרחב התערוכה המושקע והמזמין.
ערב פתיחת התערוכה התקיים ב 20.10.2021 ובו נחשפנו לעובדה כי חמש יוצרות צעירות, יציגו את עבודותיהן בתערוכת "עדות צעירה", המקבילה הצעירה של "עדות מקומית", אשר תפתח השנה במוזיאון ארץ ישראל - מוז"א, החל מאמצע חודש נובמבר. זהו כבוד גדול והתרגשות ענקית עבור היוצרות, המורות והמורים המלווים אותן ועבור בתי הספר.
בנוסף, שמענו את נדב נויהוז - צלם ישראלי מוכר בשדה הצילום העולמי ואשר עוסק בקהילות ובסוגיות בוערות על פני הגלובוס. נדב הציג את עבודותיו וענה על שאלותינו הרבות.
נעמה כהן אשכנזי
מדריכת סטילס ארצית
אירוע הפיצ'ינג ה- 12 תשפ"ב
אחרי חנוכה מגיע מועד הגשת ההצעות לאירוע הפיצינג השנתי 9.12. אנו ממליצים לעודד תלמידים ותלמידות להגיש את הפרויקטים לתחרות, תהליך מרגש ומעצים וזוהי הזדמנות לשייף את הרעיון. הגשה בקישור https://forms.gle/RcRLKRzNzcs5zyNU8
פסטיבל סולידריות לזכויות האדם - תשפ"ב - מהרו להרשם
שפה משותפת לאמנויות
"שפה משותפת לאמנות" בבית יציב נובמבר 2021
מדריכים ומפמרים באגף אמנויות יצאו בצוותא לסמינר בבית יציב, באר שבע ללמידה וחוויה משותפת של שילוב בין תחומי באמנויות -"שפה משותפת לאמנות". הסמינר שילב סיור במוזיאון לתרבות האסלאם ועמי המזרח, ביקור מרתק בבי"ס לתיאטרון "גודמן" בבאר שבע, סדנת תיאטרון דוקומנטרי ותהליכי הפקה. המפגש העלה קווים משותפים ואפשרויות לסדנאות משחק ובימוי לתלמידנו בקולנוע ומדיה בדרום והרצאה על הקשר בין קולנוע וספרות.
הסמינר יצר שיח עמיתים בהובלת ראש אגף אמנויות, מיקי בנאי, המפמרית ד"ר איבנה רטנר ואחרים, על ההזדמנויות לייצר מפגש בין תחומי באמנויות- קולנוע ומדיה, תיאטרון, אמנות חזותית, מוסיקה ומחול.
סמינרים כאלה מאפשרים לפגוש עמיתים למקצוע, באווירה מעשירה וחוויתית, שבצידה כלים מקצועיים, קשרים ואפשרויות חדשות.
אצלנו בקולנוע ומדיה, מתוכנן מפגש לחודש יוני 26-28.6.2022 בשלומי. רשמו ביומנים-חוויה מאוד מומלצת!
אתי פרנקו
מדריכת מחוז דרום
תלמידי מגמה תקשורת, בביקור בכנסת לציון - היום הבינלאומי לזכויות הילד
בתאריך 16.11, התכנסה הועדה המיוחדת לזכויות הילד בכנסת, לדיון מיוחד לציון "היום הבין לאומי לזכויות הילד". השנה ציינו בישראל, 30 שנה לחתימה והצטרפות לאמנת האו"ם, בדבר זכויות הילד. בנוסף מציינים השנה בישראל, 80 שנה למותו של יאנוש קורצק, שרבים רואים בו את אבי זכויות הילדים.
לדיון החגיגי בכנסת, הוזמנו תלמידים ותלמידות ממגוון תחומי דעת ואת האגף לאומנויות, ייצגו שתי מגמות תקשורת, בהתמחות מעשית בעיתונות. הבחירה נעשתה, לציון חשיבות לימודי התקשורת בזכויות הילד ולאור העובדה שאחד מהמוסדות החשובים בבית היתומים של קורצ'אק, היה עיתון, אותו הכינו וכתבו היתומים.
את המגזר הערבי ייצגה מגמת העיתונות מביה"ס "מקיף אלמג'ד עתיד טייבה", בהובלת המורה ומדריכת העיתונות הארצית, אינאס פרוג'ה והתלמידים ליזא עאזם ומוחמד מנצור, משכבת יב.
את המגזר היהודי, ייצגה מגמת העיתונות מביה"ס "תיכון חדרה", בהובלתו של המורה שי שקד ובהשתתפות התלמידים, שירה מנשה וגבריאל ברקאו משכבת יא.
התלמידים הם אלו שלקחו חלק פעיל בדיון, הקריאו דבריהם שעסקו בקשר שבין לימודי תקשורת, לעיקרי אמנת זכויות הילד וכיצד הלימוד במגמה, תורם להם כתלמידים וכבני אדם.
לדיון הגיעה גם שרת החינוך כאורחת מיוחדת של הוועדה.
התלמידים השאירו רושם רב על חברי הוועדה והייתה זו חוויה משמעותית לכל מי שלקחו בה חלק.
שי שקד
תיכון חדרה
מפגש חורף של הפיקוח, בתערוכת עדות מקומית ועדות צעירה
סיפורי חיפה - קהילת תל אביב
קהילת קולנוע ומדיה תל אביב, בהובלת אלה מוראדי ויאיר אלון, יצאו למפגש לילי מרתק, אשר עסק במאפייני ייצוג המרחב האורבני של העיר חיפה, כפי שבא לידי ביטוי ביצירות הקולנועיות המצטלמות בעיר הנמל, בשני העשורים האחרונים, בתעשיית החדשות של הטלוויזיה הישראלית בימי מלחמת לבנון השנייה, בסצינת בתי הקולנוע השכונתיים של שכונת הדר הכרמל ובסיפורי מאחורי הקלעים של ניהול העיר חיפה והמחתרות של היישוב העברי בתקופת המנדט הבריטי. את המפגש הנחה איתי מאור לזכרה של אשת החינוך והמורה לאמנות אילה מאור ז"ל.
אלה מורדי
מובילת קהילת קולנוע ומדיה תל אביב
גולדה אחרת - בעיניי נועה רוגובסקי - אשל הנשיא
תכנית הגמר "גולדה אחרת", של התלמידה נועה רוגובסקי מהרדיו החינוכי "אשל הנשיא", זוכה בציון לשבח מהמכון להנצחת גולדה מאיר ז"ל. בטקס שיתקיים במשרד החוץ בתאריך 8.12, תוצג התכנית. במסגרת התכנית יצאה נועה למסע הכרות עמוק עם גולדה מאיר. בתוכנית ראיינה את: שאול רחבי (הנכד של גולדה), השרה מרב מיכאלי (יו"ר מפלגת העבודה), השר לשעבר אהרון ידלין (שר בממשלת גולדה מאיר ושר החינוך לשעבר), רוני רימון ואייל ארד (יועצי תקשורת לראשי ממשלה) ואת פרופסור גולדשטיין (הביוגרף של גולדה). מטרת התוכנית להראות את הצד הפחות מוכר של גולדה כשרת החוץ והעבודה וכמייסדת הביטוח הלאומי ופעילה למען שוויון נשים.
דוד נחל
בית ספר "אשל הנשיא"
כי הקול(נוע) מתחיל ביסודי
קהילת המורים ביסודי
מוזמנים להיות חלק מהקהילה.
קישור לקבוצת הווצאפ של קהילת המורים ביסודי
לילך אגמון
מדריכה ארצית יסודי