מה נוצר ?
ידיעון אומנות חזותית- אוקטובר- דצמבר 2021
דבר המפמ"ר – ניוזלטר פתיחת שנה תשפ"ב
מורות ומורים יקרים לאמנות חזותית
שנת תשפ"ב נפתחה במראית עין של חזרה לשגרה והמשכיות למה שהיה לפני הקורונה, אך לאחרונה אנו מדווחים שעבור תלמידינו החזרה לשגרה קשה מאד ושבתי הספר מוצפים בקשיים רגשיים, באלימות ובערעור של כל מה שהיה מוכר וידוע.
במצב זה, לנו, המורות והמורים לאמנות יש תפקיד מיוחד של הכלה, מקום לביטוי רגשי וטווייה מחדש של יחסים וקשרים שנפרמו. שימו לב לילדים, נסו לטפח בהם ביטחון ועוצמה, וקחו כצידה לדרך את יצירות האמנות, שפעמים רבות משקפות, מייצגות ומהדהדות את כל מה שלא ניתן לומר במילים.
נסו לנהל סביב יצירות שנבחרו בקפידה שיח כיתתי שמחלץ רגשות, דעות ומחשבות מהתלמידות והתלמידים, נהלו שיח קשוב ומכבד בכיתה, למדו את הילדים להקשיב זה לדברי חברו או חברתה, להיות שקטים יותר, לתת למי שמדבר לסיים את דבריו ורק אז להתייחס ולהגיב בצורה מכבדת ועניינית. אנחנו כמורים צריכים להוות מודל רגשי לניהול השיח, היום יותר מאי פעם. אני וצוות המדריכות שלי נמצאות כאן כדי לייעץ, לתת השראה ולהדריך מבחינה פדגוגית. אני שמחה לראות גם את השיח הער בקבוצות הווטסאפ של המורים ואת התמיכה שלכם זה בזה בכל הרמות. יישר כוח!
השנה הנושא השנתי שנבחר הוא "ניעות חברתית". הגדרת המושג מדברת על יצירת שינוי בין דור ההורים לדור הבא אחריו, פיתוח הזדמנויות לקידום הדור הצעיר למקומות שההורים לא הצליחו להגיע מסיבות שונות: הגירה, עוני, השכלה, סביבה ועוד. גם כאן אנו רואים אמנים רבים שמגיעים מקבוצות מוחלשות בחברה שתורמים באמצעות האמנות ויכולות ההבעה שלהם ליצירת מרחב לשיח חדש, מתריס מחד אבל מעצים ומגבש זהות מאידך. אמנים אלו משמשים כפה לדור ההורים המושתק שסבל והקריב למען הדור הצעיר תוך שהם נעים קדימה ולמעלה מבחינה חברתית ומגייסים לעצמם "הון תרבותי" באמצעות האמנות. חפשו את היצירות המתאימות כדי שישמשו השראה ליצירה ולעיון בכיתה בנושא זה. בימים אלה צוות הפיקוח עמל על חומרי הוראה שיעזרו לכם בעבודתכם על הנושא השנתי.
מאחלת לכולכם.ן שנה פורייה ומרגשת של חזרה לשגרה ושל עשייה מבורכת,
מאתנו באהבה,
סיגל וצוות הפיקוח על האמנות החזותית
התחדשות פדגוגית
אנחנו שמחים לשתף את ציבור מורי האומנות בשתי התפתחויות חשובות שאנו מקדמים השנה: האחת היא מפגשים של ועדת המקצוע לצורך כתיבת תכניות לימודים חדשות בחטיבת הביניים ובתיכון. לאחר כעשור שהתכניות לא עודכנו מצאנו לנכון לחשוב עליהן מחדש ולהתאים אותן לרוח הזמן העכשווי ולמצפן הלמידה של 2030. כל אחד ואחת מכם מוזמן להשתתף בישיבות הועדה ולתרום מהידע שלו.ה. בישיבות הקודמות השתתפו מספר מורים ומורות שהתנדבו להצטרף והם אכן תרמו רבות לחשיבה על תכניות הלימודים במבט מהכיתה ומהשטח.
התחדשות שניה אותה מקדמת ד"ר סיגל ברקאי, מפמ"ר אומנות חזותית פורום במכון מופ"ת שנקרא: "לטלטל את הספינה – דיאלוג בין מובילי חינוך במטה, בשטח ובאקדמיה". בפורום זה משתתפים ראשי חוגים לאמנות במכללות, מנהלים, אוצרים ואנשי חינוך במוזיאונים ומובילי מיזמי אמנות עצמאיים יחד עם נשות משרד החינוך. במפגשים אלו מתקיים תהליך הדדי של שיתוף ידע ומחשבה כיצד ניתן לשלב כוחות למען קידום האמנות בשדה החינוכי, הציבורי והחברתי בישראל.
כנס פתיחת השנה של מורי האומנות- "ניעות חברתית" משק כנפי הפרפר
בחלקו הראשון של הכנס צפינו בעבודתה של האמנית אלה מעין "המדריך המלא לאדם הרגיש מאוד" ושמענו ממנה על יצירתה . חלקו השני של הכנס כלל סדנאות ייחודיות בהתאם לשכבות הגיל השונות ונושאי ההוראה המגוונים, והעבירו אותו המדריכות הארציות והרפרנטיות האיזוריות של האומנות החזותית.
למידה חברתית רגשית- SEL
אחד מיעדיה הנוכחיים של של מערכת החינוך הוא למידה חברתית-רגשית, מהי למעשה למידה חברתית - רגשית? אילו כלים פרקטיים עומדים לרשותנו להטמעתה? מהם יתרונותיה ? זאת ועוד במאמר המצורף מתוך האתר אבני ראשה.
עבורנו מורי ומורות האומנות האג'נדה של הלמידה החברתית- רגשית היא טבעית ומתבקשת. כיצד אנו פועלים במסגרת לימודי האמנות כדי לטפח את הSEL של תלמידינו? אנו מזמינים מורים לשתף רעיונות יצירתיים בקבוצות הווטסאפ השונות, במייל ובמרב הפדגוגי.
קהילות לימוד מקצועיות בתחומי האומנויות
פרויקט קהיל"א (קהילות לימוד מקצועיות בתחומי האמנויות) בא לעולם ב-2018 במטרה לקדם ולשפר את הוראת האמנויות במערכת החינוך בישראל. הפרויקט הוא שיתוף פעולה בין האגף לפיתוח מקצועי של עובדי הוראה במכללת ספיר, שדרות ואגף א' לאמנויות במשרה"ח. מטרת קהילות הלימוד המקצועיות היא להגיע לקצה העיפרון של התלמיד.ה, כלומר להשביח ולפתח את הוראת מורי האמנויות ובכך לקדם את למידת תלמידי ותלמידות מקצועות האמנות ברחבי הארץ. קהילת המורים הלומדת מהווה מסגרת לפיתוח מקצועי המבוסס על למידת עמיתים, שיתוף בידע פדגוגי וחקר הוראה.
קהילות הלימוד המקצועיות פועלות לצד מסגרות פיתוח מקצועי ותיקות שמפעיל האגף, כמו השתלמויות מורים, כנסים מקצועיים, עבודת ליווי של סגלי ההדרכה ועוד.
השנה פועלות 24 קהילות המונות כ-550 מורות ומורים מחמשת תחומי הדעת הנלמדים באגף א' לאמנויות, מתוכן חמש קהילות למורי אמנות חזותית הפועלות מעמק המעיינות בצפון ועד לאזור באר שבע והדרום: 3 קהילות למורי יסודי ו-2 למורי חטי"ב וחט"ע. בימים אלה אנו פותחים להרשמה קהילה חדשה למורי חטי"ב וחט"ע באזור גוש דן, בהנחיית ליאב מזרחי וגל תמיר. קהילה זו תתמקד, בין היתר, בחיבור בין המגזרים היהודי והערבי ובקירוב אנשי ונשות ההוראה למתרחש בשדה האמנות החזותי העכשווית בישראל.
מובילות קהילות האמנות החזותית לשנת תשפ"ב:
תמר פסו וסמדר ברטוב – קהילת חינוך מיוחד ארצית;
ערין עווידאת ושירה שק - קהילת אמנות חזותית יסודי גלבוע ועמק המעיינות
תו רובין ולבנה גרינפלד - קהילת אמנות חזותית יסודי מרכז
דודו פנסו ומיכל חימנבלום - קהילת אמנות חזותית חט"ב וחט"ע ירושלים
אשתיאק גבן ומירי אברג'יל - קהילת אמנות חזותית יסודי דרום
ליאב מזרחי וגל תמיר - קהילת אמנות חזותית חט"ב וחט"ע גוש דן (בהקמה)
סדנאות כנס סיום
סדנאות שהועברו במסגרת כנס סיום השנה השלישית של הפרויקט, שהתקיים ביולי האחרון במכללת ספיר.
קרדיט צילום: יח"צ מכללת ספיר
מפגש פורום מובילות הקהילות במוזיאון תל אביב
מפגש קהילה במוזיאון תל אביב
תו רובין ולבנה גרינפלד, מובילות קהילת אמנות חזותית למורי יסודי באזור המרכז, במפגש מובילות קהילה במוזיאון תל-אביב קרדיט צילום: עמרי קרן לפידות
השתלמויות מחוזיות וארציות
השתלמויות למורים בחטיבה העליונה
השתלמות הלומד העצמאי- מט"ח
המוזיאון כמרחב השראה- השתלמות מחוז צפון
במהלך ההשתלמות ינהלו המשתלמים מחברת השראה ויתכננו יחידת לימוד המבוססת על חווית הביקור במוזיאון.
מנחות ההשתלמות: אירית חן טובי ומיכל בנדרסקי בל.
במהלך השנה יפתחו השתלמויות מחוזיות נוספות: השתלמות בנושא יעד שמירה על כדור הארץ (בעקבותיה תוצג תערוכה בנושא חשוב זה) והשתלמות בית יציב למורי אומנות, מוסיקה ותרבות יהודית.
אומנות כמודל הוראה בינתחומי- לחברה הערבית
התבוננות- צילום- יצירה \ מחוז תל אביב בשיתוף מוזיאון הרצליה
בנובמבר 2021 עתידה להיפתח השתלמות עבור מורי האמנות במחוז תל אביב בהנחייתה של האמנית מיכל היימן בשיתוף עם מוזיאון הרצליה לאמנות עכשווית. המפגשים יעסקו בפרקטיקות מעולם הצילום יחד עם היכרות עם אמניות ואמנים אשר מצליחים דרך הפריזמה של עדשת המצלמה ליצור ולייצר מרחב לשיח ביקורתי, לחשיבה אחרת, להתבוננות ולקריאה מרובדת של הסיטואציה הצילומית ושל המציאות.
בנוסף, הלומדות.ים יפגשו עם יפה גאון בין כתלי המוזיאון אשר תעניק להם כלים חדשניים לחשיבה ויצירה. יחד עם תרגילים מעשיים בהנחייתה של מיכל היימן יהפכו מפגשי ההשתלמות הפיזיים והוירטואליים לסדנה מתמשכת ולמרחב ליצירה עצמית מודרכת עבור הלומדות.ים.
מיכל היימן, אני הייתי שם מס' 3 (קלוד קאהון) 2005-2001
השתלמות היומן הויזואלי ככלי מעצים בחינוך לאומנות- מחוז דרום
בנוסף יפתחו השתלמויות מחוזיות נוספות, בניהן : השתלמות וידאו ומדיה חדשה באמנות: צורות חדשות
מיצב, טרנספורמציה של חלל , פיסול - חזרה לפיגורטיבי, גוף האדם בין סטטיות לתנועה
בין מסורת לעכשוויות באומנות האסלאם
השתלמות החגים- המוזיאון כהשראה 2\ מוזיאון תל אביב
השנה תתקיים ההשתלמות במוזיאון תל אביב לאומנות. נבקר בתערוכות (כן כן, גם בתערוכה המדוברת של קוסמה) באוספים, נעבור סדנאות והתנסויות מעשיות.
המפגשים מרוכזים במהלך החופשים : מפגש ראשון ב- 1.12( חופשת חנוכה), 12-13.4 (חופשת פסח), 6.7( חופשת הקיץ).
ההשתלמות מוכרת לגמול של 30 שעות שבועיות
הרשמה דרך אתר פסג"ה ראשון לציון
שימו לב- ההרשמה נסגרה.
מספר המקומות מוגבל !
השתלמות לרגל השקת הערכה: המהפכה שהצליחה - 100 שנים של אומנות פמניסטית
ההשתלמות כוללת לינה - הרשמה ופרטים נוספים בהזמנה המצורפת.
הערכה ירדה לדפוס בימים אלה ובקרוב תופץ בקרב המורים.
ימי עיון מחוזיים
יום העיון נפתח בקטעים מהרצאתו של אביב כוכבי ובהרצאת טד של אסנת דולב מנהלת בית הספר בן צבי בקריית עקרון, שהצליחה בעזרת קידום אומנויות להוביל את בית ספר להישגים מרשימים. הכנס העניק השראה למורי האומנות כיצד לחשוב מחוץ לקופסה, לצאת מחדרי האומנות ולהפוך לדמות משפיעה ומרכזית באקלים הבית ספרי.
יום עיון מחוז חיפה
על מנת להתבונן לעומק בדבר, צריך לנקות רעשים, צריך להתמקד בדבר עצמו ללא הסחות, להאיר עליו ולהגדילו. זה בדיוק מה שקרה בכנס הפיזי הראשון לאחר קורונה שנערך למורות ומורי האמנות החזותית במחוז חיפה בהובלתה של סופי אביגדור הממונה על האמנות החזותית. הכנס שהתרחש במוזיאון חיפה פתח צוהר להבנת משמעות האומנות החזותית כחוליה חשובה ויחודית המקשרת בין התחומים השונים.
בכנס ביצעו המורות/ים "הזרה" לתהליך ההתבוננות ויצאו עם תובנות מחודשות על ייצוגי האומנות, על הוראה, על בינתחומיות, על מרחב ועל המטאפורה של התבוננות בפן הרגשי.
המשתתפים/ות נהנו מכיבוד כיד המלך, מהרצאה על אומנות ופיזיקה קוונטית, מסיור מוזיאוני מיוחד לאור פנסים ומסדנאות רישום קצרות להעמקת החוויה הלימודית. היה מרתק, מהנה, ומעשיר.
יום עיון מחוז צפון במוזיאון וילפריד הזורע
בכנס ירצו מורי אומנות אשר יספרו על העבודה והתהליכים המיוחדים שהם עוברים עם קהילות שונות בבתי הספר, האמנית נועה גור תשתף בסיפורה האישי וכיצד הפכה הזרות ככוח מניע ליצירה, אוצרת המוזיאון הגברת שיר מלר ימגוצ'י תספר על מוזיאון וילפריד וכיצד הוא משקף את ערכיה של הקהילה המקומית וכן תנחה סיור בתערוכתה של האמנית נבט יצחק.
קול קורא- ישראל מקדמת ספורט ומחבקת את התפוצות
פרטים נוספים בקול הקורא המצורף
עדות מקומית- עדות צעירה
התערוכה פתוחה לקהל בין התאריכים 19.112021-8.1.2022 במוזיאון ארץ ישראל.