הבניית המציאות
הבנייה חברתית של המציאות = התקשורת מבנה מציאות
התקשורת אינה מראה את המציאות כפי שהיא, אלא מעצבת תמונה מסוימת של המציאות
אנחנו נגישים רק למציאות הקרובה לנו (משפחה, חברים, בית הספר, שכונה), כל מה שחורג מכך נגיש לנו רק באמצעות התקשורת ולכן אנחנו נחשוב על המציאות הזו לפי מה שמוצג בתקשורת.
התקשורת מציגה את המציאות בצורה מסוימת, ובכך מבנה אצלנו תמונה כאילו זו המציאותהתקשורת משתמשת במרכיבי השפה התקשורתית: טקסט, צילום, עריכה, ליהוק וכו' כדי לבנות תמונה של המציאות, והתהליך הזה מקיף כל אחד מאיתנו.
זה נכון לכלל הז'אנרים ואמצעי התקשורת:
•כאלו שמבקשים לתאר מציאות – חדשות
•ז'אנרים בדיוניים – קולנוע, סדרות דרמה
•מדיה שנשענים על המציאות – פרסום, ריאליטי
התקשורת מבנה לנו מציאות – למי יש סמכות להופיע בטלוויזיה ולספר לנו מה המציאות [נשים צעירות, לבושות בחליפות, יפות, בהירות, עברו בגלי צה"ל וכו']
אילו גברים רואים בתקשורת? כיצד היא מבנה את המושג "גבריות? צעירים, שריריים, חזקים, סמכותיים, לובשים חליפה או בלי חולצה כלל...
דוגמאות:
אם התקשורת מלאה בתכנים אלימים ומפחידים (במקום מסוים בעולם/בארץ או באופן כללי) – אנחנו, האזרחים, נקבל את המציאות כמקום מאיים ומפחיד. אולי גם נעניק סמכויות לכוחות הביטחון ביתר קלות כדי שיגנו עלינו.
אם התקשורת מתארת מצליחנים בצורה מסוימת: צעירים, חלמו על רעיון, עבדו יום ולילה ומכרו את החברה בסכום דמיוני – אנחנו נחשוב שזו המציאות בהייטק (למשל, לא נחשוב על אלפי החברות שלא הגיעו לקו הסיום ונמחקו, על הרבה רעיונות של הבשילו לחברה וכן הלאה.) התקשורת מבנה לנו את המציאות בהייטק כ"סיפור סינדרלה".
כיצד התקשורת מתארת "הצלחה"?
בדיווחי חדשות, בסדרות דרמה, בריאליטי, בכתבות בידור וכו'
חברות הייטק
החלום האמריקאי / הצלחה בעולם
בדרך כלל מתחומי הספורט, הדוגמנות
כמעט תמיד הצלחה = הרבה כסף.
באופן כזה התקשורת מבנה את המציאות.
הצלחה = כסף, נמדדת בכסף.
"כמו בת"
נשים וילדות קיבלו לבצע משימות שונות "כמו בת" – ראו כיצד הן ביצעו זאת.
דוגמה כיצד אנשים מאמצים תדמיות והבניית מציאות על פי סטריאוטיפים.
•מדוע עשו זאת כך?
•מדוע הביטוי "כמו אשה" או "כמו ילדה" קיבל משמעות של גנאי?
•מדוע גם נשים מקבלות את הבניית המציאות הזו למרות שהן נשים בעצמם?
אם נבקש לצייר עיר טיפוסית בארה"ב, סביר שנקבל תמונה דומה לזו – בתים גבוהים, בנויים בצפיפות זה לצד זה ומשדרים "אורבניות" וקדמה טכנולוגית.
למרות שהרוב המכריע של אמריקאים מתגורר בבתים צמודי קרקע בפרברים ולא במרכזי הערים.
מרבית סרטי הקולנוע המפורסמים, פרסומות, קליפים וסדרות הטלוויזיה מתרחשים בערים הגדולות, הנוף שאנחנו – הישראלים – רואים בתקשורת הזו הוא נוף עירוני של גורדי שחקים ומכאן התקשורת הבנתה אצלנו את תמונת המציאות לגבי המגורים האמריקאיים הטיפוסיים.
חשוב לזכור אין כאן קונספירציה, לא יושבים אנשים ומתכננים כיצד להבנות את המציאות בצורה מסוימת.
א. תוצאה של אילוצי הפקה
רוצים רייטינג/כסף , ליהוק כוכבים מושכי קהל , צעירים סקסיים, מיניים ,הבניית המציאות בצורה מסוימת.
יש תקציב לכתב אחד בחו"ל, יש כתבים שיודעים בעיקר אנגלית ß נשלח אותו ללונדון , עיקר הידיעות מאירופה מגיעות מלונדון (ולא מגרמניה או מרוסיה שלא פחות חשובות...).
ב. הגמוניה
בכל חברה יש נורמות תרבותיות מסוימות (מהו יופי, מהי הצלחה, מה טוב, מה פסול וכן הלאה). התקשורת לרוב פונה אל המרכז, על מקסימום קהל , התקשורת מבקשת לפנות אל ולשקף את החברה ,התקשורת פחות תאתגר את החברה ותציג ייצוגים מקובלים.
בכך היא תשרת את נקודת המבט השולטת בחברה = נקודת המבט של החזקים
(למשל, גברים, שכבה כלכלית מבוססת וכו').