להתחיל מ"למה" - פינת הפנתאון #36
איך להניע לפעולה, ואיך זה קשור לתקשורת טכנית
פינת הפנתאון היא פינה שבועית בה נשתף תכנים שאנחנו מאמינות שהם חלק מה"פנתאון" של מה זה להיות אישה בפיתוח.
אמלק - אם את רוצה שיקשיבו לך, שיקבלו ממך השראה, שיפעלו בהתאם למסר שאת מנסה להעביר - תתחילי מה"למה". לא מה, לא איך, למה.
כשהתכוננתי לפינה השבוע, מצאתי את עצמי מרותקת ללפחות 7 הרצאות שונות של סיימון סינק (פעילות מומלצת ביותר!), כל פעם אומרת לעצמי - אולי בעצם את ההרצאה הזו במקום?. לבסוף חזרתי להרצאה המקורית שהתחלתי ממנה, שהיא אחת ההרצאות האהובות עלי ביותר, שמאז שהתחלתי את פינת הפנתאון אני מחכה לכתוב עליה, כי אני מאמינה שהמסר שלה אפקליקטיבי לבערך כל תחום בחיים, וכן כמובן שגם לתקשורת טכנית.
למעשה, הייתה תקופה שחיפשתי בנרות עצות לתקשורת טכנית והגעתי לספר הפופולרי של "איך להרצות כמו סטיב ג'ובס" - ולהפתעתי גיליתי שהמסר הכי חשוב שלקחתי מהספר הוא "להתחיל עם הלמה".
אז - למה?
איזו שאלה מעולה.
למה?
למה אנחנו עושות מה שאנחנו עושות? למה אנחנו בוחרות דווקא בדברים שאנחנו בוחרות? למה קונות מוצרים מסוימים? למה עובדות בעבודות מסוימות? למה אנחנו פעילות בקהילות מסוימות ובאחרות פחות?
סיימון סינק טוען, באופן משכנע ביותר, ש"א.נשים לא קונות מה שהחברה שלך מייצרת, הן קונות בגלל הסיבה שלשמה את מייצרת" - People don't buy what you do, they buy why you do it.
סינק מתאר את "מעגל הזהב" - ה"למה" נמצא באמצע, עטוף בטבעת של "איך", והמעטפת החיצונית ביותר היא "מה".
נבחן את המעגל מבחוץ פנימה:
כולנו יודעות מה אנחנו עושות - מה הטיקט שלנו בג'ירה היום, מה המוצר העיקרי שאנחנו עובדות עליו.
רובנו אפילו יודעות איך אנחנו עושות את זה - אולי אנחנו יודעות לספר על החוזקות שלנו, או על הייחודיות של המוצר או הארגון בו אנחנו עובדות.
אבל רבות מאיתנו כנראה לא יודעות למה. לא הלמה של הלהרוויח כסף או לייצר מוצר ממש טוב, הלמה הגדול יותר, של למה הארגון הזה קיים, איזו מטרה הוא בא להגשים בעולם.
באופן טבעי - אנחנו נדבר ונפעל מהחוץ פנימה - כי את ה"מה" הכי קל להבין, וה"למה" הוא הכי מעורפל.
אבל מנהיגות דגולות ידברו ויפעלו מבפנים החוצה.
בשנות ה-60 בארה"ב היו מספר ארגונים חברתיים שפעלו למען שוויון זכויות, והיו מנהיגים רבים. אבל יותר מכולם זכור ד"ר מרתין לותר קינג ג'וניור.
הוא לא התחיל את הנאומים שלו במה החוקים שצריך לשנות, או איך המהפכה צריכה לקרות, הוא דיבר על למה יש צורך במחאה הזו. הוא הצליח לאסוף סביבו א.נשים לא בגלל שהם רצו לעשות את מה שהוא רצה לעשות, אלא בגלל שהם האמינו באותם דברים שהוא מאמין.
וכך, בצהרי יום אחד חם באוגוסט 1963, הגיעו יותר מ200,000 א.נשים לשמוע אותו מדבר בוושינגטון. והןם לא באו בשבילו, הןם באו בשביל עצמןם, כי הןם האמינו שיכול להיות עתיד טוב יותר, שוויוני יותר, צודק יותר, כי הןם רצו עבור עצמןם את העתיד הזה.
כי הןם ציפו להאזין לנאום ה-"יש לי חלום", לא לנאום ה-"יש לי תכנית".
ועם כל הצמרמורות שיש לי כל פעם שאני שומעת את הקטע הזה בהרצאה, איך זה קשור לחיי היומיום שלנו? איך מאבק זכויות האדם בארצות הברית קשור לזה שאת צריכה מחר להציג מול הצוות שלך את הארכיטקטורה לפרויקט החדש בצוות?
אז המאבק עצמו לא קשור, אפילו אני לא עד כדי כך מגלומנית, אבל הרטוריקה, והמוטיבציה, הן המשותפות.
את יכולה להתחיל את המצגת שלך במה האכיטקטורה שאת מציעה, ואולי אפילו לדבר על איך היא עונה על צרכים מסוימים שיש לכן בצוות. ואז אולי יקשיבו לך, ואולי לא, ואולי יתחיל ויכוח סוער כמו שקורה רבות בדיונים טכנולוגיים וכל אחת תדבר בלהיטות על למה שיטה X או Y הן עדיפות וכל מי שצידדה בשיטה שלא נבחרה תצא מבואסת.
אבל, אם את רוצה שיהיה דיון פורה ומקדם, שבסופו גם מי שהרעיונות שלה לא נבחרו תרגיש שהיא חלק מהצוות, ותרצה להשקיע ממרצה לקדם את הפרויקט אפילו שהוא לא הולך לקרות בדיוק כמו שהיא הכי חושבת נכון - אז תתחילי מהלמה.
תתחילי מלדבר על זה שהמטרה בפרויקט היא להעניק חווית שירות מהירה וחלקה, ושכולנו נפסיק להתעורר באמצע הלילה מהתראות על קריסות ועל באגים מטופשים. נגיע למטרה הזו באמצעות זה שנשפר את תשתיות הבקאנד. ועל כן זו הארכיטקורה שאת מציעה.
אם נתחיל את הדיון בזה שכולנו מבינות את המטרה המשותפת, יהיה הרבה יותר פשוט ונעים לדבר על פרטי המימוש.
ולסיום, אעשה רגע "מטא" כזה ואדבר על באות. כשהכרתי את באות זה היה כשהחלטתי לעזוב את האקדמיה ועשיתי את צעדי הראשונים בתעשייה. באותה תקופה ליוותה אותי כבדות מסוימת, על זה שמצד אחד אני עושה שינוי משמעותי בקריירה שלי, ושיש לי שאיפות גבוהות וכל זה אבל אני לא באמת מבינה לאן אני אמורה לשאוף כשהמודלים לחיקוי היחידים שלי הם שריל סנדברג וביונסה. ואז הכרתי את באות, וקראתי בתיאור הקבוצה "היי המודל לחיקוי שאת רוצה לראות בעולם". ובין רגע נהיה לי חם בלב.
מאז, כל הפעילות שלי בקהילה, והרבה מהיוזמות המקצועיות שלי שגם לא קשורות ישירות לקהילה, הן נגזרת של הלמה המאוד פשוט הזה שאני מתחברת אליו בכל עצם בגופי.
אז תודה למקימות באות, תודה לכל מי שכאן כי היא מאמינה באותו הלמה, ותודה לכל מי שמסייעת לשמר לקיים ולשפר את האיך ואת המה.
[נכתב ע"י דליה גרצמן 13.3.2022]
Baot
All our newsletters can be found here.
Connect with us:
Baot is the biggest Israeli community of women in R&D - software engineers, data scientists, security researchers and academic researchers in the fields of CS.