מידעון ספטמבר
August 29th, 2024
היסטוריה! זה קול הסיפור, מידעון למורי היסטוריה
שלום למורים להיסטוריה
בשעה ששורות אלה נכתבות איום השביתה מרחף מעל מורי החטיבות העליונות, רבים מאיתנו מצויים עדיין הרחק מביתם - מגויסים, במלונות או בבתים זמניים. ובפועל אנו בפתחה של עוד שנת לימודים לא רגילה, לא נורמלית, שנה של חוסר ודאות, תקוות גדולות וחששות.
אף על פי כן ולמרות הכל, כשנכנס לכיתות, נסייע לתלמידינו לעבור את התקופה הקשה הזו, נרים את הראש ונחייך גם כשבתוכנו הדמעות זולגות.
ולכן בפתחה של השנה המורכבת הממתינה לנו, נודה שוב לצוותי ההוראה המדהימים שלנו, אלה שיצאו פיסית להגן עלינו, ואלה שנותרו בבית עם הילדים, המטלות האין סופיות והדאגה המתמשכת, אלה שלקחו על עצמם עוד ועוד כיתות כדי לגבות את המגויסים, אלה שהמשיכו להגיע לבתי הספר גם כשהלב נשבר לרסיסים לאחר אובדן נורא, ואלה שניצלו כל דקה פנויה כדי לסייע למי שמצוי במצב קשה מהם.
כל אחד ואחת מכם, וכולכם יחד - גיבורי על!
כל אחד ואחת מכם בונה את החוסן של החברה הישראלית.
אנו, צוות הפיקוח על הוראת היסטוריה, נעשה כל שניתן כדי לסייע, לתמוך, ולתת מענים נקודתיים וכלליים כדי להקל, ולו במעט עליכם.
נייחל שתהיה לנו שנת ניחומים, רצופה בבשורות טובות,
שנה בה ישובו לביתם חטופינו, חיילינו וכלל המפונים,
שנה בה נבנה את ישובינו
ושלום על ישראל
ד"ר אורנה כץ אתר
מפמ"ר היסטוריה
וצוות ההדרכה.
דגשים לתשפ"ה:
1. בחינה עם ספרים פתוחים - אנו שבים ומזכירים כי השנה כלל בחינות שאלון 022261, ושאלוני הרפורמה (35%) יהיו עם ספרים פתוחים. ההודעה על השינוי פורסמה כבר בתשפ"ג, ועתה הגיעה העת לממש אותה! היבחנות עם ספרים פתוחים קיימת כבר מ-2020. לפיכך מורים שטרם התעדכנו (בגלל הגשה פנימית) - מוזמנים לאתר המפמ"ר, שם תוכלו למצוא דוגמאות לשאלות ספר פתוח מבחינות השנים האחרונות.
2. צוות ההדרכה בהיסטוריה בחטיבה העליונה עומד לרשותכם ומוחרג מהגפ"ן. כלומר - לכל בית ספר מדריך היסטוריה ואתם מוזמנים להיעזר במדריכים שלנו. רשימת המדריכים ופרטי התקשרות מצויה באתר המפמ"ר.
3. בחטיבות הביניים היה על בתי הספר להזמין הדרכה מראש, במסגרת הגפ"ן. בתי ספר שלא עשו כן - לא יוכלו לקבל הדרכה אינטנסיבית בשל מגבלות כוח האדם שלנו. עם זאת - אנו מצויים כאן עבור כולם, וכמובן שנענה על שאלותיכם.
4. רפורמת המתווה הגמיש מוחלת השנה. היא כוללת מרחב בחירה רחב למורים וכמובן - אפשרות הערכה באמצעות המשימות המתוקפות שעברו שדרוג משמעותי . לרשותכם אתר התנסות בתוך אתר המפמ"ר, באזור המוקדש לבגרות הגמישה. קישור ישיר מצורף להלן
אשנ"בים, מספרי שאלונים על פי הרפורמה והנחיות לתשפ"ה תוכלו למצוא כאן:
שימו לב - האשנ"ב הוא תוכנית המינימום שיש ללמד.
במידה והנושא המופיע באשנ"ב אינו "מכוסה" בספרי הלימוד, חזקה על המורים שישלימו את המידע עבור תלמידיהם.
קישור:
מסקנות ולקחים מבדיקת בחינות בגרות, מועד הקיץ
לרשותכם מסמך הבהרות וחידודים.
באתר המפמ"ר, תוכלו למצוא את בחינות הבגרות ואת המחוונים* שלהן.
* המסמכים הללו זכו לכינוי מחוונים שכן במקור נכללו בהם גם הוראות לחלוקת הנקודות. הוראות אלה הושמטו מהמסמכים המפורסמים כאן שכן הן תקפות למועד אחד בלבד ולפיכך אין להן ערך פדגוגי.
חשוב לשים לב - ב"מחוונים" מופיעים ראשי פרקים למגוון תשובות אפשריות. בפועל עשויות להיות תשובות נוספות. תשובות מתקבלות על בסיס 2 קריטריונים: 1. מהימנות היסטורית. 2. התשובה מהווה מענה לשאלה אותה נשאלו הנבחנים.
דגם בחינת שאלון 022261 מועדי תשפ"ה
בהצלחה לכולנו
שגיאות וטעויות בספרי הלימוד המאושרים
מטבע הדברים ספרי הלימוד, כמו כולנו, אינם חסינים מטעויות או שגיאות. לעיתים מדובר בשגיאה ש"הסתננה" לתוך הטקסט למרות תהליכי הבקרה האינטנסיביים שלנו. ברוב המקרים הגורם הוא מידע חלקי שהיה בידי כותבי הספרים, בטרם פתיחה מלאה של הארכיונים.
במקרים אלה חשוב להפנות את תשומת ליבם של התלמידים שמדובר בטעות, ואפילו לסמן בקו מחיקה של מקטעים שאינם מעודכנים, וכמובן להעביר להם את המידע הנכון.
באחריות של כל מורה לבדוק בספר הלימוד שבחר מה חסר או אינו מדוייק ולידע את תלמידיו. (אולי להוסיף אפילו ראה לדוגמא את נושא הדרוזים והצ'רקסים במלחמת העצמאות)
בתשפ"ג פרסמנו מסמך מתקן בסוגית הגורמים להעברת שאלת א"י לאו"ם. קישור מצוי באשנ"ב, ותשובות לא נכונות, גם אם הן מצויות בספר הלימוד, לא התקבלו בתשפ"ד.
לשימושכם מסמך מבהיר ומדייק את סוגית הגורמים לפרוץ מלחמת יום הכיפורים. שימו לב לדיוק העובדתי, מבוסס המחקר, כמובן.
ימי עיון תשפ"ה
אנו נציע השנה כמה ימי עיון:
- 31.10 'יד ושם' - מיצג בקעת הקהילות. המפגש יחל ב-17:00 לערך (פרטים ראו בהמשך).
- 30.12 יום עיון במוזיאון הלוחם היהודי לטרון.
שימו לב - בתשפ"ה איננו מתחייבים לקיים יום עיון מקוון!
תשפ"ה - שנת המכביה
ביולי 2025 תתקיים המכביה ה-25 של ישראל.
אנו נקיים השנה, בשיתוף עם הפיקוח על הוראת גיאוגרפיה, חידון בנושא המכביות לדורותיהן. החידון מיועד לתלמידי חטיבות הביניים ופרטים יפורסמו בקרוב.
מוזיאון לאמנות האסלאם - תוכניות חינוכיות
המוזיאון לאמנות האסלאם מציע למורים ולתלמידים שלל סיורים חווייתיים בנושאים המתאימים לתוכנית הלימודים בחטיבת הביניים ובחטיבה העליונה. ניתן למצוא במקום מוצגים מתקופת בית שני ובימי הביניים.
את מוזמנים לפנות לד"ר רבקה הזה שתשמח לסייע ו"לתפור" לכם את התוכנית המתאימה עבורכם ועבור תלמידכם: 050-5539816
בשנים האחרונות פועלת מחלקת החינוך של המוזיאון לאמנות האסלאם לפתח תכניות לימוד הנשענות על תפיסה ושפה פדגוגיות משותפות לתחומי ידע שונים.
באמצעות תפיסה זו מסייע הביקור במוזיאון לקיים את שלוש המטרות שהציב משרד החינוך למערכת הפדגוגית:
- גיבוש עמדות וערכים מנחים לחיים
- הבנה של ידע
- פיתוח מיומנויות להפעלת הידע בהקשרים שונים.
במוזיאון אמנות האסלאם מכירים התלמידים ערכים של הדתות השונות (יהדות, אסלאם ונצרות). באמצעות הדרכה מעמיקה ומקיפה, הפעלות מעשירות והשתתפות בסדנאות יצירה, נחשפים התלמידים למגוון הדעות, לדמיון ולשוני ולגורמים ההיסטוריים, הגיאוגרפים והדמוגרפים שיצרו ויוצרים עד היום דמיון וגיוון בנושאי חברה ותרבות.
דוגמאות להוראה חוצה תחומי דעת במוזיאון אמנות האסלאם
מגן דוד- סמל יהודי, מוסלמי והינדואיסטי
מדעים, אסטרונומיה ומתמטיקה- חיבורים היסטוריים
אמנות חוצה גבולות זמן ומרחב
מה אפשר לתרבות יהודית ומוסלמית לשגשג ביחד ?