
Moslims In Dialoog
Voor een islamitisch bewustzijn!
FAWAZ GING WEER VOL OP HET GASPEDAAL
Afgelopen week (eind maart 2018) is er in de media en de politiek grote commotie ontstaan over het roekeloos rijgedrag van de omstreden taxichauffeur Fawaz. Hij zou begin dit jaar een hooggeplaatste ambtenaar in gevaar hebben gebracht. De commotie ontstond nadat de Telegraaf berichtte dat er in een video op Facebook te zien was dat de taxichauffeur door rood reed en daarmee bijna een voetganger aanreed die net wilde oversteken. Het slachtoffer bleek een hooggeplaatste ambtenaar uit Rotterdam te zijn. Volgens de taxichauffeur klopt daar niets van. De video was volgens de NCTV (Nationaal Coördinator Taxi en Veiligheid) een van de redenen om het gebiedsverbod dat Fawaz afgelopen zomer kreeg met een half jaar te verlengen.
De minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus heeft geen goed woord over voor Fawaz. “Zijn rijgedrag is verwerpelijk en draagt bij aan een antidemocratisch en onverdraagzaam klimaat, waarin mensen uiteindelijk tegenover elkaar in het verkeer komen te staan. U mag erop rekenen dat deze taxichauffeur zeer nauwlettend in de gaten wordt gehouden. Er zal niet getwijfeld worden om hem verder aan te pakken als daar aanleiding toe is.”
Toch kan Fawaz op dit moment niet strafrechtelijk worden aangepakt, stelt Grapperhaus die de situatie zelf ook 'zeer frustrerend' noemt.
“Deze meneer gebruikt zijn vrijheid in het verkeer op een wijze die zeer tartend is, maar die helaas buiten de delictomschrijving in het strafrecht valt. Als we die omschrijving strakker maken, perken we ook de vrijheden van anderen in. Dat is een duivels dilemma, hoe bitter en akelig ook."
Kamerleden van verschillende partijen gaan niet akkoord met deze uitleg en willen dat de minister alsnog alle mogelijkheden bekijkt om de taxichauffeur aan te pakken.
Volgens PvdA-leider Lodewijk Asscher kan de minister het Openbaar Ministerie dwingen de taxichauffeur te vervolgen. Asscher noemde Fawaz een "griezel, een bedreiging voor de vrijheid van iedereen”, en hij heeft sterke kritiek op de aanpak van de minister.
"Grapperhaus hoort nu om de tafel te zitten met de knapste juristen, niet te gaan improviseren, niet de vrijheid van het wegverkeer bij het oud vuil te zetten, maar duidelijk te maken dat dit niet onder die vrijheid valt," aldus Asscher.
Volgens het CDA zijn ze al heel lang bezig met het voorkomen van het verheerlijken van roekeloos rijgedrag en het aanpakken van de taxibranche.
“Het zijn hele verstorende zieke geesten die onze samenleving bedreigen. De veiligheidsdiensten zijn er goed mee bezig, maar ik vind dat we ervoor moeten zorgen dat dit soort lieden helemaal niet de ruimte krijgen in het verkeer. Weg ermee!”, aldus CDA-kamerlid Toorenburg.
Ook PVV-leider Geert W. had hierover een mening en stelt op Twitter het buitengewoon merkwaardig te vinden dat hij wél strafbaar zou zijn omdat hij met 100 KM per uur binnen de bebouwde kom uit de bocht vloog, maar dat Fawaz ondertussen wel wegkomt met zijn rijgedrag. #knettergek #totaaldewegkwijt
Ook ideeën als stadsbrede gebiedsverboden, een algeheel rijverbod en het sneller afpakken van een rijbewijs passeerden de politieke revue.
Politiek commentator Frits Wester zei daarover: "Dat de omstreden taxichauffeur Fawaz juridisch niet kan worden aangepakt, ligt vrijwel de hele politiek als een steen op de maag.”
Minister Grapperhaus zei dat hij wil kijken of het strafrecht kan worden aangepast om verwerpelijk rijgedrag eerder aan te pakken. Hij wil de aanpassing van de Wegenverkeerswet nadrukkelijk met de Tweede Kamer doen, omdat aanscherping een inperking van de vrijheid van alle burgers betekent. "Je gaat dus ook mensen die veel minder ver gaan in het verkeer in hun vrijheid beperken,” aldus de minister.
De woordvoerder van NCTV (Nationaal Coördinator Taxi & Veiligheid) zei in Nieuwsuur al dat het lastig is om hem strafrechtelijk bij de lurven te pakken.
Fawaz zou precies weten hoe hij wel of niet kan rijden volgens de wet. Daarom is het volgens de NCTV belangrijk om duiding te geven aan zijn rijgedrag. Door net voor het roodlicht te stoppen en steeds tegen de maximale snelheid te rijden, lijkt hij roekeloos rijgedrag te legitimeren zónder daar zelf schuldig aan te zijn, aldus NCTV bij Nieuwsuur.
Taxichauffeur Fawaz reageert laconiek op alle commotie. “Ik ben helemaal niet door rood gereden, dat is ook heel duidelijk te zien in het filmpje. Ook heb ik niets tegen de betreffende persoon die wilde oversteken. De beschuldigingen aan mijn adres zijn vals en zijn puur bedoeld om mij nog meer in diskrediet te brengen. Ik sta al zo onder druk van de overheid en heb geen behoefte aan nog meer problemen. Toch zie ik me genoodzaakt in verband met de concurrentie in de taxibranche, om stevig door te rijden, zodat ik zoveel mogelijk tevreden klanten blijf hebben. Het succes van mijn taxibedrijf is belangrijker dan mijn persoonlijke situatie,” aldus Fawaz.
De woordvoerder van NCTV bevestigt dat Fawaz inderdaad niet letterlijk door rood reed, maar redeneert dat de wijze waarop hij er naar toe reed wel écht als zodanig begrepen moet worden. En dat heeft in zijn taxiwereld grote betekenis.
Volgens NCTV is dat levensgevaarlijk omdat Fawaz invloed zou hebben op jonge taxichauffeurs.
“De taxichauffeur overtreedt weliswaar zelf de verkeersregels niet, maar het is heel aannemelijk dat hij door zijn intolerante rijgedrag impliciet aanzet tot verkeersovertredingen. Daarmee draagt hij bij aan het radicaliseringproces van jonge taxichauffeurs."
Bij de NCTV kunnen ze niet uitleggen hoe de verwarring over de exacte rijgedrag van de taxichauffeur is ontstaan. De woordvoerder acht dat ook niet van belang: “Of de taxichauffeur nu letterlijk door rood is gereden of niet, daar gaat het niet om. Wij maken een duiding van het rijgedrag van de taxichauffeur, en dat wordt gedaan door mensen die de verkeersregels goed kennen, en de taxiwereld waartoe hij behoort.”
Volgens een verkeersdeskundige is vooral de boodschap in de video belangrijk.
“Hij reed niet expliciet door rood. Maar een goed verstaander kan wel opmaken dat die boodschap dat hij liever door rood wil rijden er wel in zit. Fawaz heeft regelmatig openlijk benadrukt dat men niet roekeloos moet gaan rijden. Maar gezien de context en zijn geschiedenis is het niet honderd procent uit te sluiten dat er een gek rondloopt die denkt: “Ik pak mijn taxi en ga lekker door de stad racen”, met alle gevolgen van dien.”
Maar de taxichauffeur is volgens de woordvoerder van NCTV lastig aan te pakken.
"Hij rijdt en stopt op een manier die zich beweegt binnen hetgeen dat niet strafrechtelijk te vervolgen is door het OM. Met maatregelen als het gebiedsverbod proberen we de verspreiding van zijn roekeloze rijgedrag te beperken."
De taxichauffeur heeft sinds augustus vorig jaar een gebiedsverbod. Hij mag niet meer in de wijken Transvaal en de Schilderswijk in Den Haag komen, omdat hij een slechte invloed zou hebben op de jongeren in die wijken, wijken waar roekeloos rijgedrag op de loer ligt. Ook zou hij daar een taxibedrijf hebben in een pand dat daar niet voor bedoeld was.
Deze maatregel werd opgelegd door de Haagse burgemeester en de minister van veiligheid en justitie. Zij stellen dat de taxichauffeur radicaal rijgedrag stimuleert en mogelijk aanzet tot eigenrichting in het verkeer. Niet letterlijk, maar tussen de regels door. Tot die conclusie kwamen ze door zijn rijgedrag meter voor meter uit te pluizen.
Volgens Fawaz proberen de Nederlandse autoriteiten hem vijftien jaar lang zonder succes strafrechtelijk aan te pakken. Daarom wordt er getracht hem op andere manieren het werk onmogelijk te maken, ook al betekent dit dat zijn burgerrechten met voeten getreden worden.
De voetganger die volgens de Telegraaf bijna aangereden werd kent de video al langer en liet weten niet onder de indruk te zijn. “Wat ik hoop en verwacht is dat de taxichauffeur tot inkeer komt en zich gaat bezighouden met het nieuwe rijden. Op deze wijze de weg opgaan is niet netjes. En ook nog gevaarlijk.’’ De hooggeplaatste ambtenaar doet verder geen uitspraken over zijn veiligheidssituatie, maar: “Ik heb met mijn situatie op de openbare weg de afgelopen 13 jaar leren leven. Ik slaap hier geen nacht minder om.”
De taxichauffeur overweegt juridische stappen. De volgens hem verkeerde duiding van de video is niets minder dan smaad en zorgt voor het demoniseren van zijn persoon.
Na het lezen van het bovenstaande relaas heeft u waarschijnlijk bedenkelijk met uw wenkbrauwen gefronst, omdat in uw beleving dit soort absurditeit niet in Nederland aan de orde kan zijn. Toch heeft een dergelijke situatie afgelopen week wel degelijk plaatsgevonden. Toen was niet de Wegenverkeerswet in het geding, maar de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van geloofsovertuiging. Dit is nog veel ernstiger voor de Nederlandse democratische samenleving. Het ging dan ook niet om een taxichauffeur, maar om een imam die blijkbaar hoe dan ook moet bloeden.
De afgelopen week is zo opnieuw duidelijk geworden dat wij in Nederland te maken hebben met een serieus acceptatieprobleem van de ‘vreemde ander’, waarbij velen inmiddels al ettelijke generaties hier wonen. Een aanzienlijk aantal Oude Nederlanders - met name in de media en in de politiek - heeft grote moeite met het feit dat Nieuwe Nederlanders niet alleen een zwijgrecht, maar ook een spreekrecht hebben en hier steeds meer aanspraak op willen maken op dezelfde wijze als dat zij daar zelf gretig gebruik van maken.
Wie de Nieuwe Nederlanders deze vrijheden, hoe frustrerend dat ook is, wil ontzeggen omdat zij een ander geloof aanhangen en een andere etniciteit of huidskleur hebben – omdat hieruit een vermeend gevaar zou kunnen voortvloeien - moet zichzelf de vraag stellen hoeveel waarde hij of zij zelf hecht aan deze vrijheden.