ניוזלטר "באות" - אפריל 2019
קהילת נשים מנוסות במחקר ופיתוח במדעי המחשב
בלוגריות טכנולוגיות
התכנית לכתיבת בלוגים טכנולוגיים של ״באות״
מנהלות התכנית מספרות
מנהלות התכנית הן אופיר הרפז, Security Researcher, דפנה מרדכי, Senior Embedded Software Engineer, ואיריס אלטמן, Software Engineer.
מה את עושה במסגרת ניהול התכנית?
דפנה: בשלבים הראשונים של התוכנית היה צורך לאפיין את התוכנית ולהגדיר פורמט מוצלח שיעזור לנשים להתחיל ולהתמיד בכתיבה טכנולוגית. העבודה השוטפת כיום כוללת את הניהול הטכני של התכנית - מציאת מרצות והנחייתן, איסוף חומרי העשרה, עבודה מול החברות נותנות החסות, והלוגיסטיקה שקשורה לתוכנית - שיווק, רישום משתתפות, תאום מול ספקים וכו'.
החלק הכי כיף זה להעביר את ימי הכתיבה עצמם - המפגש עם קבוצה גדולה של נשים מוכשרות, האנרגיות הטובות שיש באירוע, הרעיונות המעניינים שהן מעלות לבלוג-פוסטים וכמובן שכיף לראות כשיוצאים תוצרים.
אופיר: ביחד עם דפנה ואיריס, אנחנו מארגנות ומוציאות לפועל מפגשים רבעוניים של כתיבת בלוגים טכנולוגיים. הרעיון הוא לייצר סביבה אופטימלית עבור נשים שרוצות לכתוב בלוג טכנולוגי: מרחב שקט ונעים, אוכל טעים, הרצאה מעוררת השראה, באדיז לעבודת-צוות. אנחנו נפגשות בימי שישי בבוקר עד אחר הצהריים, כאשר המטרה היא שהמשתתפות תוצאנה בלוג-פוסט בסוף היום.
איריס: אני אחת מהמנהלות שאחראיות על זה שכל התכנית תצא לפועל בכל רבעון. אנחנו אחראיות על לדבר עם הספונסר ולתאם ציפיות מהמתחם ומהאירוח, לחפש מרצה ולתאם מולה את התוכן שיועבר, להיות אחראיות על הרישום וניהול המשתתפות, לשלוח חומרי מקדימים ולמעשה לעשות הכל בכדי שכל מפגש יהיה מוצלח ומהנה.
מה האימפקט של התכנית? אילו פידבקים קיבלת?
אופיר: אני יכולה להגיד שהתכנית תמכה את פרסומם של עשרות בלוגים טכנולוגיים מאת חברות הקהילה של "באות". הרוב הגדול של מי שמגיעות למפגשים הוא נשים שמעולם לא כתבו או פרסמו בלוג טכנולוגי, והתכנית עוזרת רבות בדחיפה לקראת פרסום ראשון. אני שמחה לומר שיש כמה בוגרות של התכנית שממשיכות לפרסם באופן קבוע וזה מאוד משמח. התכנית מקבלת באופן קבוע פידבקים מצויינים מהמשתתפות; תמיד יש מקום לשיפור, אבל מהמשובים תמיד מסתמן שהתכנית מאוד משמעותית עבור מי שלוקחות בה חלק.
איריס: האימפקט של התכנית פשוט מטורף, נשים פנו אלי ואמרו לי שהעובדה שהן פירסמו בלוג מקצועי והוכיחו לעצמן שהם יכולות לכתוב משהו טכנולוגי העלה להן את הבטחון עצמי והמקצועי מאוד. בנוסף אותן נשים קיבלו תגובות מאוד אוהדות מהסביבה שלהן והצליחו למנף את ההצלחה לקידום עצמי בעבודה, תפיסה מקצועית יותר טובה מהמנהלים שלהן והערכה כללית טובה יותר מהעובדים איתן.
דפנה: יש הרבה סיפוק לשים בלוג ברשת ולקבל פידבקים מקוראים/ות. מעבר לכך, תחזוק בלוג הוא אמצעי מצויין להגביר את הנראות שלנו ברשת, לאפשר לא/נשים שמתעניינים/ות באותם התחומים ליצור איתנו קשר, וזה עשוי להוביל גם להזדמנויות מקצועיות בעתיד.
למה את עושה את זה?
איריס: אני מאוד מאמינה שמשהו קטן שיכול להניע דברים גדולים. בשביל חברות הקהילה, כתיבת בלוג טכנולוגי אחד יכול לחולל פלאים ויכול ליצור רצף הזדמיונות נהדר. אני הרגשתי שיש לי זמן פנוי שאשמח לייעל לטובת עזרה לנשים אחרות להיות מתכנתות יותר טובות ובכך להיות מתכנתת יותר טובה בעצמי.
אופיר: בסוף כל מפגש אנחנו מרכזות את כל הפוסטים שיצאו ממנו. כל פעם שנוסף פרסום לרשימה הזאת - זה literally מקפיץ אותי מרוב גאווה ושמחה. זה פשוט כיף לראות פוסטים טכנולוגים של חברות הקהילה, בין אם בקבוצת הפייסבוק, במדיום וכמובן שב-publications הטכנולוגיים הכי גדולים ומפורסמים כמו Free Code Camp, Towards Data Science, Hackernoon ועוד. אני חושבת שאני לא אגזים אם אטען שהתכנית העלתה משמעותית את מניין הבלוגים הטכנולוגים מאת נשים, גם בהסתכלות עולמית. אני רואה יותר ויותר שמות של חברות הקהילה ב-publications הגדולים ובעיניי זה מדהים.
דפנה: (We rise by lifting others” (Robert G Ingersoll״
אני באמת מאמינה בזה. אני מרגישה שאני מקבלת מההתנדבות הזו הרבה יותר משאני נותנת. וזה גם כיף גדול.
למה חשוב לכתוב בלוגים טכנולוגיים בעינייך, ומי צריכה/יכולה לעשות את זה?
דפנה: כל אחת יכולה לעשות את זה. כתיבה טכנולוגית היא מיומנות נרכשת, ובתהליך הכתיבה אנחנו גם משפרות את היכולות הטכניות שלנו ומעמיקות את הידע שלנו.
כתיבת בלוג היא דרך מצויינת לתת בחזרה לקהילה, והיא יכולה להתאים במיוחד למי שאולי חוששת לשתף ידע בצורה של הרצאה בפני קהל במיטאפים, ומחפשת דרך אחרת לתרום מהידע שלה.
אופיר: לכתיבת בלוג טכנולוגי יש המון יתרונות בעיניי. החשובים שבהם הוא מיתוג עצמי כדמות טכנולוגית מקצועית, והשני הוא שיתוף ידע טכנולוגי בקהילה. אני חושבת שעד לא מזמן, הרוב המוחלט של בלוגים בנושאי קוד, ארכיטקטורה ופרוייקטי-צד היה בעיקר מנת חלקם של גברים, ואני באמת ובתמים חושבת שהתכנית עזרה ועוזרת לשנות את המצב האבסורדי הזה. מי יכולה לכתוב בלוג טכנולוגי? למעשה, כל אישה שמחזיקה במקצוע טכנולוגי. תמיד יש סיפור לספר, תמיד יש תובנה שלמדת בעבודה והעולם היה שמח ללמוד, תמיד יש מקום לעוד מדריך או טריק שיחסוך למישהי אחרת זמן. אני לא אשכח שמישהי התייעצה איתנו בקבוצת הפייסבוק לגבי כתיבת פוסט בנושא מסויים, והחשש (כמו תמיד) היה ש"בטח כבר כתבו על זה". רונה טרוס, חברה בקבוצה, פרסמה בתגובה סרטון יוטיוב שמסביר איך להכין אורז. לסרטון הזה היו אז 4 מיליון צפיות. מוסר ההשכל הוא שגם למדריך הכי טריוויאלי בעולם תמיד יהיה קהל, ולכל פעולה יש מיליון הסברים אפשריים. כמו שלכל אחת מאיתנו יש את הטיוטויאל הפייבוריטי שלה - כך גם הבלוג פוסט שלך יכול להיות המועדף על מישהי/ו בעולם. לכן בעיניי אין מקום להיסוסים - פשוט לכתוב.
איריס: לדעתי מאוד חשוב לכתוב בלוג בשביל ההוכחה העצמית שיש לי יכולות טכנולוגיות חזקות שאני טובה כמו שאר "האנשים החכמים האלה" שכותבים ומפרסמים בלוגים. לפעמים הנראות החיצונית של דברים יכולה להיות מאוד מפחידה ומרתיעה אבל שנכנסים פנימה רואים למעשה הדבר הרבה יותר פשוט ואפשרי. כל אחת יכולה לכתוב בלוג, אפשר לכתוב על משהו קטנטן שנתקלת בו בעבודה ולא מצאת פתרון ברחבי האינטרנט, לכתוב על תחקיר טכנולוגי שעשית בעבודה, לכתוב על דרך מימוש לבעיה מסויימת, לכתוב גם על פתרון לא טוב ומה למדת ממנו עוד מליון אחת אופציות. אני באמת מאמינה שלכל אחת יש נושא שהיה יכולה לכתוב עליו בלוג ולכן צריך לא לפחד ופשוט לצלול פנימה.
מסרים נוספים:
דפנה: זו האחריות של כל אחת מאיתנו לקדם את עצמה אישית ומקצועית, וכתיבת בלוג טכני היא אמצעי נהדר בשביל התפתחות כזו. אמנם זה מצריך השקעה של זמן, קשב וקצת יצירתיות (שגדלה עם הניסיון), אבל זה לגמרי שווה את זה.
Reut Friedman, Electro-Optical Sensor Development Engineer @ SCD
אילו פוסטים פרסמת ואיפה?
למה את כותבת?
כותבת כדי לאמן את השריר היזמי שלי, להרגיש שמביאה ערך לא.נשים ותורמת להתפתחות ולמידה, וכדי להתפתח בעצמי. הכתיבה גורמת לי להבין יותר לעומק נושאים שהם חלק מהעולם שלי, אך הרצון להנגיש אותם גורם לי לחשוב עליהם מזוויות חדשות.
איך התחלת לכתוב?
רעיון הבלוג הסתובב לי בראש די הרבה זמן, ויום אחד פשוט רכשתי דומיין, וקפצתי למים!
נפתחו לי דלתות מכיוונים מעניינים ובלתי צפויים. בין השאר ערכתי ראיון עם אחת מנשות המפתח בעולם הדיפ לרנינג בישראל, קבלתי הצעה עסקית לכתיבה, והצעה לשיתוף פעולה ביצירת סרט. מעניין אם יצא לפועל
למי את ממליצה לכתוב?
ממליצה לכל מי שמתחשק לה לפתוח את הראש ולתת מקום ליצירתיות שבה.
מה שמאתגר עבורי בכתיבה הוא הפער בין הרעיון שמרגיש מושלם ומגובש אצלי בראש, לבין המימוש שלו בכתב שנראה בהתחלה חיוור לעומת מה שהיה לי בראש. נדרשת עבודה וכמה וכמה איטרציות עד שמגיעה לפוסט שמרוצה ממנו, ולעיתים יש בדרך חלקים מתסכלים. מתגברת על האתגר כשאני נזכרת בפוסטים קודמים שכתבתי ובפידבקים חיוביים שקבלתי עליהם.
הנושאים המרכזיים בבלוג שלי הם טכנולוגיה, עצמאות ופמיניזם. בנוסף מתחזקת כמה פינות: פינת ההנדיוומן - עוסקת בהתמודדות טכנית וטכנולוגית בחיי היום-יום, דברים שמהנדסות אומרות - הסברים בגובה העיניים על מושגים מרכזיים במדעים והנדסה, הדור הבא - נושאים טכנולוגיים הקשורים בילדים.
באיזו תדירות את כותבת?
תלוי בתקופה... בין פעם בשבוע לפעם בחודש. בכל מקרה תמיד יש לי כמה התחלות של פוסטים בקנה, ובסוף אני כותבת את מה שהכי מושך אותי באותו רגע.
Shani Fedida, Backend Developer @ Wix
אילו פוסטים פרסמת ואיפה?
לינקים לבלוגים: https://medium.com/@shani.fedida
https://shanisoftwareblog.wordpress.com/
למה את כותבת?
איך התחלת לכתוב?
המחשבה על בלוג הייתה בראשי הרבה זמן אבל לא היה לי רעיון על מה לכתוב. ידיד מהעבודה אמר שלדעתו אני צריכה לפתוח בלוג. יום אחד במהלך העבודה קרה משהו שהפתיע אותי לטובה ותיעדתי אותו בפוסט הבא: https://shanisoftwareblog.wordpress.com/.../tdd-%D7%A1.../
ומאז רעיונות ממשיכים להגיע (יש לי כמות טיוטות עצומה).
אילו דברים קרו בעקבות פוסטים שכתבת?
קיבלתי הצעה לכתוב בבלוג של חברת תוכנה ישראלית.
למי את ממליצה לכתוב?
לכולם.ן. זו דרך מצויינת להתעמק בתחום שכבר מכירים או ללמוד תחום חדש וזו גם תוספת מצויינת לקורות החיים שנותנת הצצה למי אנחנו, במה אנחנו עוסקות ואיך אנחנו מתבטאות.
מה מאתגר עבורך בלכתוב ואיך את מתגברת על זה?
למצוא זמן - לא התגברתי על זה עדיין, מקווה שאצליח לייצר שגרה.
איזה סוגים של פוסטים את כותבת?
כותבת על הנדסת תוכנה, best practices ועל process , בעיקר על TDD.
באיזו תדירות את כותבת?
אין תדירות כרגע לצערי, ב-burstים בנתיים.
Maya Gilad, Algorithms Developer @ Gett
(How to save hours of debugging with logs (https://link.medium.com/9tSCcuz8aV
התפרסם ב Freecodecamp. בהתחלה רציתי למקד את הבלוג בטעויות והצלחות שלי כמהנדסת תוכנה. לאחרונה החלטתי לשנות כיוון ולהתמקד יותר בניתוח נתונים ואלגוריתמיקה.
למה את כותבת?
אני כותבת כדי לשתף מפתחים בטעויות והצלחות שלי כמהנדסת תוכנה. בנוסף, אני רוצה להנגיש אלגוריתמים בצורה מעניינת ופשוטה יותר.
איך התחלת לכתוב?
בסדנת בלוגריות של באות.אילו דברים קרו בעקבות פוסטים שכתבת?
ביקשו ממני לכתוב לבלוג של העבודה.למי את ממליצה לכתוב?
לכל אחת שרוצה לתרום מהידע שלה לקהילה.מה מאתגר עבורך בלכתוב ואיך את מתגברת על זה?
האתגר העיקרי הוא התמודדות עם טרולינג ברשת וההתמודדות שלי היא דווקא על ידי פרסום הפוסט. אדם אחד שילמד מהניסיון שלי מכפר על אלפי תגובות טרולינג ומפוסט לפוסט החשש הזה נעלם.איזה סוגים של פוסטים את כותבת?
Best practices, tutorials וסקירה של אלגוריתמים.באיזו תדירות את כותבת?
ב3 חודשים האחרונים התחלתי לכתוב 3 פוסטים במקביל, מקווה שאצליח להשלים את כולם בתקופת החגים הקרובה.Ayelet Sachto, Production Engineer @ SimilarWeb
אילו פוסטים פרסמת ואיפה?
מפרסמת במדיום: https://medium.com/@ayeletsachti.
למה את כותבת?
שילוב של סיבות - להוציא דברים החוצה, לשתף ולהעשיר, לעזור לאחרים, ולאחרונה גם המודעות לנראות ו- brand אישי.
איך התחלת לכתוב?
תמיד נמשכתי לכתיבה. לפני כשנה שמעתי את הרעיון של אם את יכולה לכתוב קוד את יכולה לכתוב בלוגים טכנולוגיים. זה ביחד עם לחץ סביבתי מתון ;) גרמו לי להעיז. אני כותבת להעיז כי אצלי המניעה הייתה(ועדיין) איך יראו את זה והפחד הזה שזה ״שם״.
אילו דברים קרו בעקבות פוסטים שכתבת?
אני חושבת שהפידבק החיובי גרם לי להרגיש יותר ביטחון לגבי דברים שאני עושה, פיצה על פידבק שהיה חסר לי במקומות אחרים. בנוסף זה עוזר לעשות סדר ברעיונות כי אני חייבת לעבד אותם שוב ושוב.
מה מאתגר עבורך בלכתוב ואיך את מתגברת על זה?
לי אישית קל להתחיל, יש לי הרבה רעיונות, אבל בד״כ נתקעת בפיתוח הרעיון או הגימור של המאמר. לפיתוח הרעיון שיחת brainstorming טובה עם עמיתים, ולאחרונה גם נשים מבאות, עוזרת.
איזה סוגים של פוסטים את כותבת?
דברים שאני פוגשת בעבודה, מפרוייקטי צד ועד pain points.
Chamutal Zered, Graphics Engineer @ Wochit
בינתיים פרסמתי רק אחד מהפוסטים. אני עובדת על שני פרויקטים במקביל, האחד תרגום משחקים מהספר 101 משחקים משפת בייסיק לשפות (תכנות) שונות והשני הוא משחק מחשב שמבוסס על סיפור ילדים שאני מתרגמת מיפנית.
לינק: https://chamutalz.wixsite.com/basic101games/post/acey-ducey-with-visual-basic?fbclid=IwAR1xY0Ym82ZLSZ38mNGPzlsjiJd3cHf7kWAc-IYPjcIgNj5X7zA-JR_ZtSA
למה את כותבת?
ההיסטוריה (הקצרה) של משחקי המחשב תמיד עניינה אותי. היא קשורה מאוד לקפיצות טכנולוגיות שנעשו בעשורים האחרונים וגם לדרך שבה הדור הנוכחי של מתכנתים ומתכנתות הגיע למקצוע. הספר שאני כותבת עליו הוא דוגמה לזה: פעם בשביל לשחק משחקי מחשב ילדים היו חייבים ללמוד לתכנת. תרגום הספר הזה נראה גם כמו פרויקט שייתן לי מוטיבציה לעבור על כמה שיותר שפות (ולהשתחרר מכבלי הסינטקס של שפה ספציפית) וגם יתן הרבה מידע למי שרוצה להכיר מקצועות ריאלים לילדים ומפתחים חדשים (נושא שעולה הרבה ברשתות חברתיות). את המשחק שמבוסס על סיפור יפני אני עושה בשביל הכיף ופשוט רציתי לתעד את זה.
איך התחלת לכתוב?
כבר הרבה זמן היו לי טיוטות שהעלו אבק ועובש על המחשב ואז ראיתי פרסום למפגש בלוגריות של באות. הגעתי, כתבתי את רובו של הפוסט הראשון ומאה שנים לאחר מכן גם פרסמתי אותו.מה מאתגר עבורך בלכתוב ואיך את מתגברת על זה?
היתה לי התלבטות קשה באיזו פלטפורמה לבחור, בעיקר התלבטתי בין מדיום לויקס (כי הן נראו בהתחלה כאילו לא צריך לבזבז עליהן זמן) אבל אף אחת מהן לא מושלמת. בנוגע לפוסטים עצמם, כל פוסט בפרויקט הוא שפה חדשה ואני צריכה לעבור על הרבה דוקומנטציה כדי לכתוב משחק שגם ירוץ בצורה סבירה כך שאוכל להעלות עותק לגיט. זה גם לוקח המון זמן וגם, לצערי, יש שפות שהדוקומנטציה שלהן פחות מברורה (או כמעט לא קיימת).
איזה סוגים של פוסטים את כותבת?
בינתיים רק תיעוד של פיתוח משחקים.באיזו תדירות את כותבת?
אחת לשבוע, יש לי זמן מוגדר של כמה שעות.
Asya Frumkin, Tech lead
פרסמתי במדיום פוסט (https://link.medium.com/1co487pmbV) שהתקבל לfreecodecamp.
למה את כותבת?
התחלתי לכתוב כי הרגשתי שיש לי ידע שאני יכולה לחלוק עם העולם וגם כי זה נותן לי מוטיבציה לעבוד על פרויקטי צד ולהשקיע בלמידה של תחומים חדשים.
איך התחלת לכתוב?
הצטרפתי לאחד מהמפגשים של כתיבת בלוגים טכנולוגיים ואני בהחלט מתכוונת לחזור למפגשים האלה כשאחזור לארץ. מעבר לכך שהיה כיף, פגשתי הרבה בלוגריות נהדרות וזה נתן לי המון מוטיבציה.
למי את ממליצה לכתוב?
אני ממליצה לכתוב לכולם. יש משהו מאוד מפחיד בלפרסם טקסט מקצועי באינטרנט, אבל זה גם מאוד מספק ומלמד.
מה מאתגר עבורך בלכתוב ואיך את מתגברת על זה?
כאמור, הפרסום מפחיד ומלחיץ אותי ומוציא את כל סינדרום המתחזה החוצה. לפוסט שפירסמתי אפילו קיבלתי תגובה אחת שהיתה מזלזלת ומקטינה וזה לא עזר לי להרגיש יותר טוב. אבל מצד שני, קיבלתי לא מעט לייקים לפוסט ותגובות מעודדות, כך שאני בטוחה שככל שאפרסם יותר זה יעשה קל יותר.Dalya Gartzman, Algorithmician @ Quay
אילו פוסטים פירסמת ואיפה?
פרסמתי בשלוש הפצות גדולות במדיום, אחת הגדולה ביותר בתחום של דאטה סיינס, ושתיים מההפצות הגדולות בעולם התכנות. כתבתי על פרויקטים אישיים שעשיתי, אינטרו על רשתות נוירונים, וגם פוסט אחד ציני (שהוא גם מאוד רציני!) על איך לכתוב קורות חיים גרועים.לינק לבלוג: https://medium.com/@dalyag
מאותה סיבה שאני עושה הרבה דברים שאני עושה. כי משהו בוער בי. זה יכול לבוא ממקום של מצוקה - לדוגמא חבילה בפייתון שהאונבורדינג שלה היה סיוט, אז בניתי טיוטוריאל כדי שידרבן אותי ללמוד אותה וגם יקל עלי (ועל שאר העולם?) את השימוש בה בפעם הבאה, ואז הבלוג שכתבתי זה מקור ידע שקל למצוא ולהעזר בו. זה גם יכול לבוא ממקום של נתינה - לדוגמא שני סליידים באיזו הרצאה שעשיתי פעם, שמסבירים בגדול מה זה רשת נוירונים וקיבלתי פידבקים חיוביים מאוד על ההסבר אז הפכתי אותו לפוסט אינטרו על רשתות נוירונים, ועד היום הפוסט הזה נקרא אלפי פעמים, וזה מעודד אותי לראות את המספרים ולחשוב שיש א.נשים שקראו את הפוסט ועכשיו התחום קצת פחות זר להן.ם. ולפעמים זו דרך בשבילי לסדר את המחשבות - כמו יום אחד שישבתי במשרד עם חברה וניסינו לצייר אליפסה על מפה. זה היה הרבה יותר מורכב משחשבנו שזה יהיה, וגם הרבה יותר כיף ממה שחשבנו שזה יהיה, אז אחרי שסיימנו סידרתי את כל התהליך לכדי פוסט סיפורי ואפליקטיבי, ואז אם אי פעם בחיי ארצה שוב לצייר אליפסה על מפה, יש לי את הכל מוכן ומסודר :)
לסיכום, הכתיבה עבורי היא אחד הערוצים לתקשר לעולם את מי שאני ואת מה שיש לי לחלוק, דיברתי על זה יותר בהרחבה בפודקסט שהתראיינתי אליו לא מזמן - goo.gl/QnmgLb.
איך התחלת לכתוב?
את הפוסט הראשון כתבתי בסדנה לכתיבת בלוגים טכניים של "באות". אני זוכרת שממש הייתי צריכה לגרד רעיון כדי שיהיה לי עם מה לבוא לסדנה, ואז כאילו נפרץ אצלי סכר. פתאום הבנתי שכל הזמן היו דברים שבערו בי ופרסמתי עוד 4 פוסטים בהמשך אותו חודש.אילו דברים קרו בעקבות פוסטים שכתבת?
לאורך תקופה מסוימת מצאתי את עצמי מייעצת רבות על כתיבת קורות חיים, והרגשתי שאני כל פעם חוזרת על עצמי, על אותן עצות בסיסיות, ואז עד שמגיעות לחלקים הבאמת מעניינים ואישיים כמעט לא נותר לי כוח וזמן. אז רציתי לייעל את התהליך, ואיגדתי את כל העצות שאני חוזרת עליהן שוב ושוב לכדי פוסט אחד, ואז כשאני מייעצת על כתיבת קורות חיים אני מפנה לפוסט הזה בשביל העצות הכלליות והבסיסיות ומציעה שאת הייעוץ האישי שלי נשקיע בדברים יותר מורכבים ועמוקים. כבר יצא לי כמה פעמים לייעץ ככה והרגשתי שכל התהליך זורם הרבה יותר חלק, וגם שאני מגיעה ללדבר על דברים יותר משמעותיים וללמוד וללמד יותר לעומק.
למי את ממליצה לכתוב?
בגדול אני ממליצה לכולן.ם לכתוב. כל מי שקורא.ת את השורות האלה - בטוח מתישהו עלית על איזהשהו פתרון לבאג או יצרת משהו חדש לא טריוויאלי, אז זה אומר שיש מישהי אחרת בעולם שאת יכולה לקצר לה תהליכים בזה שתחלקתי את המסקנות והתובנות שלך.
מעבר לכך, הכתיבה באופן ספציפי זה מדיום מאוד נגיש בעיני. גם בגלל האופלייניות שלו- זה מאפשר לפצל את תהליך הכתיבה לאורך זמן ולקבל פידבקים בלי לחץ. כתיבה זו גם דרך נהדרת לחשוף תוכן לעולם באופן מופנם ובטוח, בלי התמודדות של עמידה מול קהל לדוגמא.
מה מאתגר עבורך בלכתוב ואיך את מתגברת על זה?
האמת? למצוא איורים ותמונות. אני מאוד ויזואלית באופן שבו אני סופגת ומשדרת מידע, ולכן המדיום הכתוב מציב מולי אתגרים של תקשור הרעיונות שלי בטקסט, וכמו כן מציאת פתרונות ויזואליים שישתלבו בו. את רוב האילוסטרציות שלי אני עושה בעצמי, ממש כמו סליידס במצגת. אני גם מבלה הרבה זמן בחיפוש בגוגל תמונות ללא זכויות יוצרים, וכמובן מייצרת מלא ממים במחולל ממים (שגם זה לוקח זמן!)
Rina Artstain, Software Developer @ Dropbox
פרסמתי מספר פוסטים בנושאים טכנולוגיים תחת freeCodeCamp, שזו אחת ההפצות הגדולות ביותר במדיום, ואחד בנושא יזמות. בנוסף אני חוטאת לעתים בכתיבה בנושאים טכנולוגיים גם בטוויטר, זה קצר וקולע ומקבלים פידבק מהיר ומשעשע.
לינק לבלוג: https://link.medium.com/kjuNbt4q8U
טוויטר: rinaarts@
אני אמורה להגיד שאני כותבת כי זה מקדם אותי מקצועית ובונה לי את המותג האישי והמקצועי, וכל זה נכון לחלוטין, אבל אני גם אוהבת לכתוב וזה ממש כיף לקבל תגובות ופידבק מאנשים שאחרת לא הייתי מגיעה אליהם.
איך התחלת לכתוב?
כבר הרבה שנים שאני אוהבת לכתוב באינטרנט ויש לי 2 בלוגים בנושאים אישיים אז ברגע שהחלטתי לשים דגש יותר גדול על הנושא המקצועי והטכנולוגי זה פשוט השתלב יחד.
למי את ממליצה לכתוב?
אני ממליצה לכל אחד ואחת לכתוב, זה עושה סדר בראש ועוזר גם לאנשים אחרים שלומדים מהנסיון שלך. הרבה פעמים אנחנו חושבים.ות שהכל כבר נכתב וממילא מה שיש לנו להגיד זה לא מעניין אבל האינטרנט ענקי ויש מקום לכולם.
מה מאתגר עבורך בלכתוב ואיך את מתגברת על זה?
בעיקר למצוא זמן לשבת ולכתוב. כדי להתגבר אני רושמת לעצמי נקודות וחלקי משפטים על הדרך בסלולרי ובסוף מחברת את הכל ביחד, לפעמים גם בסלולרי. את הפינישים האחרונים - עריכה, תמונות, וגיפים אני עושה מהמחשב וזה כבר לוקח רק חצי שעה פלוס מינוס.
איזה סוגים של פוסטים את כותבת?
אני אוהבת לכתוב בנושאים כלליים של מתודולוגיות פיתוח או תרבות פיתוח, לא על טכנולוגיות ספציפיות או טיוטוריאלז שפחות מדברים אלי אישית.
באיזו תדירות את כותבת?
אני מפרסמת פוסטים בערך פעם בחודש-חודשיים, למרות שיש לי בכל זמן נתון מספר דראפטים בדרגת בשלות משתנה.
Daphna Regev, Data Science Developer @ Trax
הבלוג שלי נמצא במדיום. פרסמתי בtowards data science שזה פאבליקיישן דאטא סיינס מאוד גדול (הכי גדול?) וב- free code camp שהוא פאבליקיישן הפיתוח הגדול ביותר.
לינק לבלוג: https://medium.com/@daphnaregev
למה את כותבת?
כי זה עוזר לי ללמוד את הנושא יותר לעומק (בדומה להכנת הרצאה עליו), כי הפידבק שאני מקבלת נותן לי הרבה סיפוק (לשמוע מאנשים שהם למדו משהו חדש זה כיף), וכי זו הדרך שלי להיות אקטיבית בקהילת הפיתוח (בינתיים לא יצא לי לעבוד על קוד פתוח).
איך התחלת לכתוב?
זה ממש לא היה מתוכנן, הצטרפתי לסדנת בלוגים טכנולוגיים של באות ונדלקתי על זה. תמיד אהבתי לכתוב אבל לא העליתי על דעתי לכתוב בלוג טכנולוגי.
אילו דברים קרו בעקבות פוסטים שכתבת?
גיליתי שדברים שאני יודעת מעניינים אנשים וזה עזר לי לצבור בטחון בידע ובניסיון שלי. קיבלתי הרבה פרגון בעבודה וזה עזר לאנשים לגלות תחומים שאני מבינה בהם ולבוא לשאול אותי שאלות בנושא, מה שבתורו עוזר לי ללמוד עוד בתחומים האלה. כמו כן, קיבלתי ביטחון להתחיל להרצות, תחילה בעבודה ואחר כך במיטאפ. בנוסף, העברתי בעבודה הרצאה על בלוגים טכנולוגיים וממש לאחרונה פתחתי פאבליקיישן טכנולוגי שבו עובדי קבוצת הפיתוח יוכלו לשתף פוסטים שלהם, ואני מקווה לעודד הרבה אנשים שלא כתבו קודם להתחיל לכתוב.
למי את ממליצה לכתוב?
לכולם.ן. זו דרך מצויינת להתעמק בתחום שכבר מכירים או ללמוד תחום חדש וזו גם תוספת מצויינת לקורות החיים שנותנת הצצה למי אנחנו, במה אנחנו עוסקות ואיך אנחנו מתבטאות.
מה מאתגר עבורך בלכתוב ואיך את מתגברת על זה?
ברגע שהתחלתי לכתוב ונכנסתי לראש, אני כל הזמן מחפשת רעיונות לכתיבה בעבודה שלי ולא חסרים לי רעיונות. הבעיה העיקרית שלי היא זמן, בין עבודה למשפחה לחיים עצמם. אני מודה שלא התגברתי על הבעיה הזו עדיין ולכן יש לי רק 3 פוסטים, אבל אני כן יכולה להגיד שכל אחד מהם היה עבורי מאוד משמעותי ומקווה שבעתיד אצליח לכתוב יותר.
איזה סוגים של פוסטים את כותבת?
עד כה כתבתי כאמור 3 פוסטים - פוסט ראשון על תחום שכבר הכרתי והרגשתי יחסית מומחית בו (גיט), פוסט שני על פונקציה מסויימת בספריה של פייתון שנתקלתי בה במהלך העבודה והרגשתי שהיא שימושית אך לא מוכרת, ופוסט שלישי שהוא פחות טכני שמתאר כל מיני פעילויות שעשיתי בשנה האחרונה לקידום הקריירה שלי. זה by far הפוסט שזכה להכי הרבה חשיפה.
באיזו תדירות את כותבת?
נקודה רגישה... יצא שעברו כמה חודשים טובים בין פוסט לפוסט. נקווה לשיפור בהמשך!
Dalia Simons, Server Architect @ Wix
אילו פוסטים פרסמת ואיפה?
פרסמתי פוסט אחד תחת הפצה של freeCodeCamp במדיום ואת שאר הבלוגים תחת ההפצה של החברה שלי במדיום WixEngineering.לינק לבלוג: https://medium.com/@dalias
למה את כותבת?
קודם כל כי אני נהנית לכתוב, זה מסדר לי את המחשבות, וגורם לי להכיר בידע שלי בתחומים שאני כותבת. אני גם מאוד אוהבת לקבל תגובות מפרגנות על הפוסטים ואני מרגישה שזה מאוד מקדם לי את הקריירה.
איך התחלת לכתוב?
התחלתי לכתוב בתוכנית לכתיבת בלוגים טכנולוגיים של באות. לפני שבאתי לתוכנית הפחיד אותי לכתוב וגם תמיד הרגשתי שצריך להיות מומחה גדול בתחום בשביל לכתוב עליו. התוכנית שחררה אותי מזה, הבנתי שאפשר לכתוב על כל נושא, גם נושאים שכבר כתבו עליהם ומה שחשוב זו הזווית האישית שלי.
אילו דברים קרו בעקבות פוסטים שכתבת?
אני כל הזמן מקבלת תגובות מדהימות מאנשים, אני הולכת לכנסים ועוצרים אותי לדבר על מה שכתבתי.
למי את ממליצה לכתוב?
אני ממליצה לכל אחת לכתוב! אני חושבת שלכולנו יש ידע לתרום והזווית האישית של כל אחת חשובה, אין מישהי שאין לה מה לשתף ולכתוב.
מה מאתגר עבורך בלכתוב ואיך את מתגברת על זה?
יש לי שני אתגרים:
1. להגדיר זמן שבו אני יושבת וכותבת.
2. לשחרר את הפוסט בסוף. בדר״כ אני כותבת פוסט בשעה שעתיים ואז לוקח לי עוד כמה שבועות של לקבל פידבק מחברים ולשחרר אותו. אני מנסה לעבוד על עצמי שזה מספיק טוב ולשחרר יותר מהר.
איזה סוגים של פוסטים את כותבת?
אני כותבת הרבה על נושאים של שיטות עבודה אצלנו בוויקס. אני גם משתדלת לקחת הרצאות שאני מעבירה ולהפוך אותם לפוסטים. יצא לי פעמיים לכתוב פוסטים קצרים על אירועים שהשתתפתי בהם: אחד על כנס ואחד על תחרות קידוד וקיבלתי עליהם פידבקים מעולים!
באיזו תדירות את כותבת?
זה משתנה מאוד, לפעמים פעם בחודשיים ולפעמים שניים בשבוע. אני רוצה להגיע לשלב שאני מפרסמת אחד בחודש. בכל פעם שיש לי רעיון אני מתחילה דראפט וכותבת שם מה שיש לי כדי לזכור אותו, כשאני מתיישבת לכתוב אני בוחרת אחד מהדראפטים וכותבת אותו כמו שצריך.
Hagar Shilo, Freelance Frontend Developer
יעזור לי האל, פרסמתי באיזה 4 פלטפורמות שונות וכבר קשה לי לעקוב. כל בלוג מסמל תקופה.
- בלוג אישי באנגלית ב-Medium בתקופת התמחות הקיץ בוויקימדיה (medium.com/@strayblues).
- בלוג אישי בעברית שנקרא ״פונקציה אנונימית״ שפתחתי כשהחלטתי שאני רוצה לשפוך על העולם הרבה טיפים ומידע על הסבה לפיתוח אבל האנגלית מאיטה אותי קמעה (blog.hagarsh.com).
- בלוג ב״דה-מרקר״ ובו נכון לעכשיו בעיקר גרסאות יותר מעובדות של פוסטים מהבלוג האישי (themarker.com/techblogs/anonymous-function).
- אחרון: פוסט חד פעמי ב-24Ways, מגזין אינטרנטי מגניב שיוצא פעם בשנה לקראת חג המולד, וכל פעם מפרסמים בו 24 מאמרים/פוסטים בנושא עיצוב ופיתוח ווב (כתבתי טיוטוריאל לפרויקט צד שלי, איך לבנות גרסה בסיסית שלו: 24ways.org/2018/the-art-of-mathematics).
למה את כותבת?
ובכן, נפתח בזה שנולדתי בתקופה שלנשים מותר לרכוש השכלה, וכך התמזל מזלי ולמדתי קרוא וכתוב. מזל. ועכשיו ברצינות: רציתי לבלוג מזה זמן מה אבל היו לי הרבה מחסומים פנימיים, וסוף סוף הפסקתי להתבייש מהחשיפה ולהבין שזה לגיטימי אחרי שקיבלתי עידוד חיצוני מהקהילה. כלומר, הבנתי שיש לי מספיק מה להגיד גם אם אני לא המומחית הכי גדולה בתחום, ושיש אנשים שזה תורם להם ויכול לעניין אותם או לתת להם השראה. עוד סיבות: אפשר להבין דברים יותר לעומק כשצריך להציג ולהסביר אותם לאחרות/ים, כתיבת בלוג היא דרך טובה לשתף בידע, ומסתבר שנחמד (ולא רק מביך ומלחיץ) להפוך למקור ידע בעיני א.נשים פחות מנוסים. אבל בעיקר כי זה כלי מאוד נגיש עבורי למרות שלקח לי קצת זמן להתחבר אליו. וברמה הפחות אישית: עדיין קשה למצוא בלוגים טכנולוגיים של נשים ואני מאמינה שחשוב לעשות את המעשה החלוצי ולהשמיע גם את הקולות שלנו.
איך התחלת לכתוב?
התחלתי לבלוג כי הכריחו אותי! במסגרת התמחות הקיץ שלי בוויקימדיה ספק התבקשתי ספק נדרשתי לכתוב דו״חות התקדמות אחת לשבועיים. המליצו לעשות את זה בפורמט של בלוג ומדיום נראה כמו פלטפורמה פופולארית ונוחה. זה קרה בסמוך לתקופה שבה כבר היה לי רצון לכתוב ולפרסם והשתתפתי בסדנת הבלוגים של באות. בזמן הסדנה ובשבועות שאחריה הרגשתי תקועה כי הפרויקט שרציתי לכתוב היה גדול מדי. האפשרות להתחיל ממשהו יותר קטן והמחויבות לפעם בשבועיים למשך תקופה הכניסה אותי להרגל ולמדתי להרגיש נוח עם מה שיוצא, לא לחשוב על זה יותר מדי ולא ליפול לפרפקציונזם משתק. גם עזר לי שראיתי מה סטודנטים אחרים בתוכנית ההתמחות כותבים ושגם הניסיונות הראשונים שלהם מסורבלים קצת. זה עזר לי להבין שזה בסדר ולמצוא את הקול המסוים שבו אני רוצה להתנסח ולהציג את עצמי למי שיתקל בבלוג.
אילו דברים קרו בעקבות פוסטים שכתבת?
הדבר העיקרי שקרה בעקבות פוסטים שכתבתי הוא שביקשו ממני לכתוב עוד פוסטים. בנוסף, פנו אליי והזמינו אותי להשתתף בפרויקטים ולהתארח בפודקאסטים ואמרו לי ״וואו מדהים תודה רבה!״. אפילו קיבלתי ככה כמה הצעות עבודה וגם לא מעט הצעות נישואין. לא, סתם, רק הצעות עבודה. כמה מאכזב.
למי את ממליצה לכתוב?
ממליצה שתכתבי אם יש לך משיכה לזה ואם זו דרך הבעה עצמית טובה עבורך, בטוח ייצאו מזה דברים טובים. ממליצה על זה גם למי שאין לה מספיק קשרים בתעשייה וחפצה להפגין ידע מקצועי ונוכחות מקצועית דיגיטלית כדי לקבל יותר הזדמנויות מקצועיות.
מה מאתגר עבורך בלכתוב ואיך את מתגברת על זה?
מה שהכי מאתגר עבורי בכתיבה זה שקשה לי להפסיק. מתגברת על הבעיה באמצעות העובדה שאני חייבת לאכול ולהתקלח מדי פעם, שלא לדבר על מחויבויות אחרות כמו עבודה ולימודים.
איזה סוגים של פוסטים את כותבת?
כותבת הרבה פוסטים עם טיפים למתחילות שמחפשות להיכנס לתחום: איך לבנות תיק עבודות, איך להיכנס לקוד פחות, איזה סדנאות חינמיות יש וכד' ולפעמים סתם על דברים שמעניינים אותי וקצת טיוטוריאלז (שזה יותר השקעה).
באיזו תדירות את כותבת?
תדירות הכתיבה באה בגלים. יש תקופות אינטנסיביות ויש תקופות חלשות שבהן אני משקיעה יותר בהיבטים אחרים של חיי כי אני שמה לב שאולי בעצם גם הם קיימים. התקופה הכי פורה שלי בכתיבה הייתה תקופה שבה חיפשתי עבודה בעצלתיים והיה לי סמסטר מאוד רגוע באוניברסיטה. אבל גם כשאני לא מפרסמת תמיד יש לי רעיונות, תמיד יש לי פוסטים מותחלים או חצי גמורים, ואני ממשיכה לכתוב לעצמי רעיונות בצד כל פעם שעולה לי משהו חדש למקרה שיהיה לי זמן אחר כך לפתח את זה.
Shahar Avigezer, Full Stack Developer @ Tailor Brands
מפרסמת במדיום ובפבליקיישן של העבודה.
לינקים: https://medium.com/@avigezerit
https://medium.com/tailor-tech
למה את כותבת?
אני כותבת כי זאת דרך ההתבטאות שמרגישה לי הכי בנוח. זה עושה לי סדר, אני יכולה לעבוד על זה לאורך זמן, זה מקדם אותי מקצועית. אני כותבת כדי ללמוד ולהתעמק בטכנולוגיה מסויימת, אני כותבת כדי לסכם לעצמי תקופה כלשהי, אני כותבת כדי לחלוק ידע וטיפים עם אחרים. את חלק מהפוסטים אני גם הופכת להרצאה קצרה ומוסיפה עוד סוג של מדיום.איך התחלת לכתוב?
אחרי שעשיתי הסבה הרבה שאלו אותי איך השגתי את המשרה הראשונה או מה עשיתי כדי להיכנס להייטק אז פשוט החלטתי להעלות את זה על הכתב כדי שהידע והמסקנות שלי יהיו נגישים לכולם. משם זה התגלגל לכתיבת פוסטים יותר טכנולוגיים בסגנון האישי שלי. הכל התחיל מתכנית הבלוגים של ״באות״ שנתן לי את ההזדמנות לשבת ולהתחיל את הטירוף הזה.
אילו דברים קרו בעקבות פוסטים שכתבת?
קיבלתי הצעות עבודה וחשיפה לקהילות שלא הכרתי אבל הכי כיף (וזה משהו שאני רושמת בסוף כל פוסט) - זכיתי להתחבר לאחרים מסביב לעולם שסיפרו לי על הדרך שהם עושים כרגע או איך הפוסט שלי עזר להם - מאפריקה, לארצות הברית והרבה מאוד הודים - אלה רגעים מרגשים בחיי היום יום שמשמחים אותי, שאני מרגישה שבאמת עזרתי לעוד אנשים סביבי.למי את ממליצה לכתוב?
לכל אחד ואחת יש משהו להגיד וקול ייחודי רק להם/ן. נכון, כתיבה זאת טכניקה שצריך להתאמן עליה וזה לא בא לכולם טבעי, אבל ברגע שמתחילים פתאום מגלים את הפוטנציאל הגלום - כל התנסות וחוויה אישית יכולה להיות פוסט מעניין!מה מאתגר עבורך בלכתוב ואיך את מתגברת על זה?
התמדה! לצערי, יש לי המון המון דרפטים נשכחים שכוללים התחלות של רעיונות שלא הספקתי להמשיך. מצאתי שעובד בשבילי לעשות פעם בשבוע סשן כתיבה באיזה בית קפה, אפילו אם הוא רק 20 דק׳. עצם העובדה שאני עוברת שוב על הפוסט וכותבת בנגיעות מובילה לכך שהפוסט נבנה בהדרגה וגם תמיד נשאר מעודכן לזמן הנוכחי.איזה סוגים של פוסטים את כותבת?
יש לי פוסטים שמספרים את סיפור ההסבה שלי לעולם ההייטק וטיפים למציאת העבודה הראשונה. כמו כן, פוסטים טכניים על טכונולוגיות שונות בעולם האנדרואיד או ה-ווב.באיזו תדירות את כותבת?
משתדלת להוציא פוסט פעם בחודשיים, יש לי כמה פוסטים בארסנל.