מה נוצר ? מידעון אומנות חזותית
מהדורת קיץ - סיכום תשפ"א
דבר המפמ"ר
מורים ומורות יקרים ואהובות שלנו
שנת תשפ"א, שהתחילה כמערבולת אפוקליפטית שמי ידע לאן תוביל אותנו הסתיימה בסופו של דבר בחזרה הדרגתית לשגרה ואולי אף בתקוה לעתיד. במהלך התקופה שסחפה אותנו לא הרפינו לרגע את אחיזה המשותפת ביננו, שתמכה בכולנו. ידענו ללמוד מחדש וליצר ידע חדש, לשאול, לתמוך, לשתף ולספק תשובות. לעיתים היו רגעים של מתח ולחץ, אבל לצדם גם הרבה רגעים של חסד ונחמה.
תודה לכם.ן יקרים על כל מה שאתם.ן עושים ועושות יום יום למען תלמידיכם.ן/תלמידינו. אין ספק שזוהי זכות גדולה ועבודת קודש לגדל כך את הדור הבא ולהוות עבורם מודל ומופת חינוכי. את כל אלה אנחנו עושים בגלל אמונתנו ביצירה ותשוקתנו לאמנות ולחינוך, שאינן עוזבות אותנו לרגע.
ובשנה הבאה – בתקווה שנחזור לשגרה, נמשיך לצמוח ולהתפתח: נקבל לשורותינו מורים ומורות חדשים ומוכשרות, נצעד קדימה בפיתוח המקצועי, בקהילות המורים.ות, בהתחדשות של תכניות הלימודים בתיכון ובחטיבת הביניים ועוד ועוד. מקוות לפגוש אתכן.ם בכנסים וימי עיון, השתלמויות ותערוכות, תחרויות וביקורים בבתי הספר, במרחב הדיגיטלי ובמרחבים הפיזיים היפים שיש לנו – טבע, מוזיאון, כיתה, פסג"ה, או כל מקום אחר שבו נפגשים אנשים ונשים.
בשם כל צוות המדהימות בפיקוח על האמנות החזותית באגף אמנויות,
אני מאחלת לכם קיץ שקט, ממלא, משמח ואוהב, בקרב בני משפחותיכן.ם ובתוך עצמכן.ם,
ד"ר סיגל ברקאי
מפמ"ר אמנות חזותית
תערוכות
חלומות בעת קורונה - תלמידי חטיבת הביניים מציירים
מדובר במסורת של שיתוף פעולה בין הפיקוח על האומנות החזותית והעומדת בראשו ד"ר סיגל ברקאי, הגברת שושנה שרייבר, הממונה על הסברה וקשרים בינלאומיים מלשכת מנכ"ל משרד החינוך והבית הצ'כי והעומד בראשו, רוברט מיקלוס. מיכל בנדרסקי בל הובילה את הפרויקט מטעם מפמ"ר אומנות חזותית.
בתערוכה השתתפו כעשרים ושבעה תלמידים משישה עשר בתי ספר ברחבי הארץ, נרשמה נציגות גדולה
למחוז צפון ומחוז חיפה. לאחר סיום התערוכה בירושלים היא נדדה והוצגה בבית אבא חושי בחיפה.
אתר ייעודי לתערוכה "חלומות בימי קורונה"
תקופת הקורונה דרך עיניהם של תלמידי חטיבות הביניים .
תערוכת המצטיינים בגלריה המדרשה
אוויר - עביר
תערוכת בוגרים מצטייני מגמות האומנות החזותית
השנה האחרונה לימדה אותנו שכל דבר שחשבנו שנמצא על קרקע מוצקה יכול ברגע להפוך לאוויר.
מוסכמות, תכניות, מסגרות, צורות לימוד ויצירה- הכל הפך לרסיסים שמתנפצים ומתעופפים לכל עבר.
עם זאת- למדנו שגם באוויר- הכל עביר: רגשות, מחשבות, קשרי חברות, אהבה, געגועים ושיתופיות קהילתית.
הפלטפורמות הדיגיטאליות שכולנו קצת חששנו מהן בעבר הפכו להיות המקום שבו אנו חיים ומתקשרים כבני אדם.
התערוכה מהווה שיקוף של הרהורים בנושאים אלו וייצוג של תכנים העוסקים ברוחות התקופה המנשבות באוויר
אוצרות: ד"ר סיגל ברקאי ושרון שפלן לזר, הפיקוח על האומנות החזותית, אגף אומנויות משרד החינוך.
תערוכת המצטיינים השנתית נפתחה בתחילת חודש יוני בגלריית המדרשה בתל אביב.
למרות השנה הלא פשוטה שעברה על כולנו, הצלחנו להגיע לקו הסיום ולגשת בהצלחה לבחינת הבגרות העיונית החיצונית באומנות חזותית, בליוויה המסור של אורלי עמיקם והגשת תערוכות גמר מוצלחות. לתערוכה הוגשו עבודות רבות ומגוונות המייצגות את פרי יצירתם של בוגרי מגמות האומנות החזותית בכל רחבי הארץ ובכל המגזרים!
באירוע הפתיחה החגיגי קיבלו שלושה תלמידים את פרס ההצטיינות וזכו במלגת לימודים בביה"ס לאומנות המדרשה בית ברל. תלמידים, מורים, הורים וחברים רבים נכחו באירוע הפתיחה והשתתפו בסיורים מאורגנים בתערוכה.
תערוכת מורי אומנות של מחוז תל אביב - MIND THE GAP
בתקופת מגפת הקורונה נוצר מרווח, רווח, חלל. בין בני האדם, בין המורים לתלמידיהם, בין הצורך ליצור בחומר לבין התנסות בכלים דיגיטליים וירטואליים, בין היצירה לצופה, בין המוזיאונים למבקרים.
התערוכה, המוצגת בימים אלה במשרד החינוך בתל אביב, מסכמת השתלמות מחוזית שעסקה בתכנים אלו. במהלך ההשתלמות ניסינו לבחון מרווח זה, לשים לב אליו, לחשוף ולגלות מה קיים ומהו הרווח שנוכל להפיק ממנו לעצמנו וכמורים לאומנות בעבודה עם התלמידים.
את התערוכה אצרה מיכל אשל, הממונה על האומנות החזותית במחוז תל אביב, בשיתוף ליטל אריאלי עקיבא - מדריכה מחוזית.
תערוכה בתיכון מסעדה - המורה מאג'דה חלבי
השתלמויות ופיתוח מקצועי
השתלמות ציור פיגורטיבי עם הילה שפיצר
השתלמות ציור פיגורטיבי הייתה השתלמות סדנאית בת עשרה מפגשים, מטרת ההשתלמות הייתה לפתח את היצירה האישית של מורי האומנות ולאפשר להם להקדיש זמן להתנסות מעשית בעצמם. בהשתלמות עבדנו עם חומרים פשוטים וקלים כמו: טושים, עפרונות, צבעי גואש (מקצועיים), פסטלים והתנסינו בייחודיות של כל טכניקה. השיעורים הורכבו ממספר תרגילים קצרים ומהירים על מנת להשתחרר קצת מהמחשבה שציור צריך להיות "יפה" או "אומנותי".
הילה שיתפה מהניסיון הרב שלה בהוראת אומנות והתייחסה לסוגיות שונות כמו: כיצד להתמודד עם ביקורת? כיצד להתקדם ביצירה שלי? איך לדעת מה מעניין אותי? כיצד להנחיל לאנשים צעירים ביטחון עצמי ביצירה שלהם? איך ללמוד אותם לסמוך על עצמם?
לפניכם חלק מהעבודות המקסימות שנעשו במהלך ההשתלמות.
על ארגון והפקת ההשתלמות הייתה אחראית שרון תירוש, מדריכה ארצית.
השתלמות בינתחומית למורי החטיבות
בסוף ההשתלמות כתבו המשתתפים מערך בינתחומי המתבסס על הלמידה והתובנות שלהם מהמפגשים אותו הם יכולים ליישם בכיתה.
את ההשתלמות העבירו וניהלו אירית חן טובי - הממונה על מחוז צפון, סופי אביגדור - הממונה על מחוז חיפה, ניצן סט - מדריכה ארצית ומיכל בנדרסקי בל - מדריכה ארצית.
"בחוץ"- ענבל פינטו ואתגר קרת (מתוך הרצאתו של עודד הירש על וידאוארט).
השתלמות בינתחומית אשכול אומנויות בחברה הערבית
השתלמות ייחודית שנפתחה במטרה לתת כלים באמנויות, המשלבת את תחומי הדעת השונים כמו תאטרון, מוסיקה ואומנות חזותית.
בתמונה אנו רואים דימוים מתוך הרצאה על רקמה פלסטינית כבסיס לפעולתם של אמנים בארץ ובחול.
את ההשתלמות העבירה אמירה פודי - מדריכה ארצית.
استكمال متعدد المجالات في الفنون، الوسط العربي
افتتاح دورة استكمال لمعلمي الموسيقى، المسرح والفنون البصرية، بهدف عرض ادوات لتجديد طرق التعليم الفنية.
תוכנית בינתחומית מב"ר - אתגר
הסרט שלפניכם נעשה באולפנת נווה דקלים, התלמידה טל הרמתי בליווי המורה משה הרשטיק מתייחסת לפסקה מספר "שופטים" בתנ"ך, המספרת אודות חששותיו של המנהיג גדעון לגבי השאלה האם יצליח להביא את הישועה לעם ישראל. מסיבה זו הוא בוחן את חוקי עולם הטבע ואת גבולותיו. מה שנראה בעולמנו כבלתי אפשרי מתקיים בעולם העל טבעי באופן אחר, האם העולם האחר יכול לחדור לעולמנו ?
העבודה נעשתה במסגרת התכנית הבינתחומית באומנויות בשכבת י' אשר עסקו ברעיון הגדול המעלה את השאלה מהו "מקום".
אומנות חברתית שאינה תלויה במקום
ההשתלמות הכילה כמה מישורים: עיסוק באומנות חברתית ופרויקטים חברתיים, אומנות מקוונת - למידה של כלים דיגיטליים, תוכנות ואפליקציות, והוראה מבוססת מחקר אומנותי אישי של המשתתפות.
את ההשתלמות הובילו ליטל אריאלי עקיבא ומיכל בנדרסקי, מדריכות ארציות והשתתפו בה מרצים אורחים, אמנים, ומנחי סדנאות מעשיות רבים.
עבודת הסיכום של ההשתלמות הייתה הגשה של יומן מסע-למידה באחת התוכנות אשר נלמדו בהשתלמות.
לפניכם יומן המסע של הדר קימחי שילה
https://view.genial.ly/5fc60d1dc4fe941003b2d3a8/presentation--
טיול במחוזות - מרחבים פיזיטליים
לפניכם "טעימה" קטנה משפע העשייה במחוזות השונים.
על מנת להיכנס למרחבים הפיזיטליים השונים יש להקליק על שם המחוז
גשרים במרחב
כנס מחוזי מקוון ראשון למורים של כל תחומי האומנויות במחוז צפון בהובלת זוהר ולנסי זינגר מרכזת תחום החינוך המוסיקלי ואירית חן טובי מרכזת את החינוך לאומנות חזותית.
הכנס התקיים בברכת מנהלת מחוז צפון ד"ר אורנה שמחון אשר תומכת בקידום יעדי האומנויות ומוקירה את עבודת המורים לאור התקופה המאתגרת.
הכנס התקיים בנוכחות מנהלת אגף אומנויות הגב' מיקי בנאי, מפמ"רית אמנות חזותית ד"ר סיגל ברקאי, מפקחים ומדריכים מחוזיים, ארציים ומגזריים והתמקד ביצירת גשרים וחיבורים בינתחומיים.
בימים מורכבים אלה אנו חווים את הצורך להרגיע, לפייס וליצור שיח בלתי אמצעי.
בכוחה של שפת האומנות לחבר, לגשר ולפתוח לבבות. אין כמו יצירה - תמונה, מוסיקה, תאטרון או מחול- בכדי להעביר מסר ערכי ותרבותי.
מקצועות האמנות טומנים בחובם ערכים הנוגעים לליבת החינוך ולערכי היסוד של החינוך הפלורליסטי וההומניסטי,
ליצירת תרבות ולהעצמת תחושת השייכות ומובילים תהליכי חינוך משמעותיים ויצירתיים.
הכנס כלל הרצאות שנתנו למורים השראה, כגון הרצאתו של המוזיקאי ד"ר אורי לשמן: מלחין שדיבר על "האמנויות כגשר לפיתוח עולמם האישי והבינאישי של ילדים ובני נוער".
בכנס השתתפו מדריכים ומדריכות לאומנויות השונות שהציגו יוזמות מהשטח, וכמו כן מורים שהשתתפו בשיח קבוצתי וחוו את המרחב הווירטואלי העשיר שיצרנו עבור הכנס וחשף תוצרי-אומנות מבתי הספר.
לצאת מהמסגרת
על רקע משבר הקורונה, הוזמנו, מורים.ות, אמנים.ות וסטודנטים.ות לאומנות לקחת חלק ולהשתתף בתערוכה "לצאת מהמסגרת". בתערוכה מוצגים תוצרים של מורים ומורות יוצרים לצד עבודות של סטאז'רים.ות לאומנות ואומנים.ות ממחוז מנח"י - ירושלים. מטרת התערוכה הייתה לחשוף את תהליכי היצירה "מאחורי הקלעים"" בעשייה היומיומית ובה בעת לפתוח את גבולות השיח והעשייה האומנותית מעבר למסגרת הזום והמסכים.
את התערוכה אצרה ענת רוזנבאום, הממונה על האומנות החזותית במחוז מנח"י.
ממריאים בין ים ליבשה
התערוכה "רוח הים והמדבר" הציגה עבודות אומנות של מורים ומורות הפועלים במחוז דרום. התערוכה הזמינה את הצופה לתור ברחבי מחוז דרום במסע לגילוי אוצרות תרבות ואומנות. זהו מסעם של מורים- יוצרים המייצגים בעבודותיהם תחושות, חלומות, שאיפות, מחאות וחוויות. התערוכה הציגה גם עבודות תלמידים מערים שונות במחוז, מאיילת ועד אשדוד ותיעדה חווית למידה באומנות חזותית, מחול, תיאטרון ומוזיקה.
כנס מחוזי - שים לב למרווח
הכנס עסק בנושא המרווח והמשמעויות שלו ברמה הפדגוגית וברמה הבין-אישית מורים ותלמידים.
לכבוד הכנס נוצרו במיוחד תערוכה ומרחב וירטואליים המשקפים את עשיית מורי ומורות האומנות במחוז תל אביב בהקשר הנושא השנתי שותפות ואחדות.
בנוסף ניתן למצוא במרחב את הקלטת הכנס הכוללת הרצאת מבוא של מיכל אשל - הממונה במחוז תל אביב והרצאות מאת גלית גאון ודפנה קראון סביב נושא המרווח באומנות בהיבטים שונים.
מחוז מרכז
קישור למגוון חומרי הוראה שכתבה שבי ערבה.