RECURSOS MUSICALS per l'AULA
Formació Reconeguda pel Departament d'Ensenyament
DIRIGIT A:
Tots aquells professionals del món de l'educació en general i de l'educació artística en particular (mestres d'Ed. Infantil, Primària i Secundària, mestres de música, Ciències de l'Activitat Física i l'Esport,
músics, ballarins, professionals de les arts escèniques, moviment, teatre, psicòlegs, pedagogs o treballadors socials) que vulguin conèixer i desenvolupar processos creatius per a l'aprenentatge de la música, el moviment i les arts escèniques.
PRESENTACIÓ:
Un any més us presentem un NOU curs de "Recursos didàctics musicals per l'aula" amb l'objectiu proporcionar un repertori de recursos i procediments que obrin la curiositat del mestre/a i l'inspirin per crear-ne de propis. Són sessions per aprofundir en les diferents estratègies didàctiques i la seva aplicació. Sessions on coneixeràs diferents professionals i maneres de fer.
Totes les sessions tenen com a focus principal el desenvolupament de la creativitat i l'aprenentatge musical mitjançant la música i el moviment, amb una mirada àmplia i oberta a les diferents arts. Les classes són bàsicament pràctiques amb fonamentació teòrica. Durant aquestes es proporcionarà el material treballat amb el propòsit de fixar i ampliar la informació rebuda.
El curs consta de catorze sessions independents de dues hores, cadascuna de les quals tractarà un tema i una etapa educativa:
DATES PER AL CURS 2024-25:
- 26 OCTUBRE
- 23 NOVEMBRE
- 14 DESEMBRE
- 18 GENER
- 22 FEBRER
- 29 MARÇ
- 26 ABRIL
Cada dia es fan dues sessions diferents, la primera de 9:30 a 11:30 i la segona de 12:00 a 14:00h.
FORMAT DEL CURS:
-Presencial a El Musical de Bellaterra
IDIOMA DEL CURS: català/castellà (segons inscripcions)
MATERIALS DEL CURS:
Tots els inscrits al curs tindran accés als materials de la sessió a través del Campus Virtual d'El Musical.
Els materials derivats de cada sessió és penjaran al campus durant la setmana posterior al curs.
TÍTOLS I DESCRIPCIONS DE LES SESSIONS:
TALLER 1=> MUSEU DE QUADRES SONORS.
26 d’octubre
9:30-11:30
Alba Marina i Claudia Gómez: Elles són... LA CURIOSA!
Com dibuixaries un so agut? I un so greu? Com dibuixaries això que escoltes? Un quadre sonor és el resultat visual obtingut a partir d’una inspiració sonora. Els sons ens inspiren textures. Els colors i les formes ens inspiren melodies. Una formació per a mestres d’infantil i primària on la llum, el so i l’expressió corporal seran els llenguatges principals de l’experiència artística.
Àmbit d’aplicació: infantil i primària
TALLER 2 => PER NADAL, NADALES
26 d’octubre
12-14h
Aina Plans i Gemma Baños
Us presentem un nou cançoner amb peces i propostes innovadores per preparar el concert de Nadal o les sessions de novembre i desembre. Són cançons de nova creació relacionades amb l’hivern, els personatges i els elements del Nadal, acompanyades de propostes de moviment, corals i instrumentals. Esperem que aquest nou repertori pugui passar a ser part dels clàssics de les festes nadalenques!.
Escolta les músiques a Spotify
Escolta les músiques a Youtube
Àmbit d’aplicació: infantil i primària
TALLER 3 => LA CREATIVITAT I LA COHESIÓ GRUPAL A TRAVÉS DE LA PERCUSSIÓ CORPORAL
23 de novembre
9:30-11:30
Santi Serratosa
Per mitjà del treball de percussió corporal podem fomentar aspectes transversals i de base en els nostres alumnes, com son el desenvolupament de la creativitat i de l’autonomia d’una manera inclusiva i on sumem idees de tot el grup. Durant el taller veurem varis exemples sobre com conduir aquest tipus de dinàmiques fent servir la percussió corporal com a mitjà.
TALLER 4 => Mètode SSM: COREOGRAFIES PER A L’AULA I DIDÀCTICA DEL RITME
23 de novembre
12-14h
Santi Serratosa
A través del Mètode SSM treballarem diferents tècniques de composició i creació, així com estratègies per adaptar-ho a les diferents edats, als diferents nivells d'aprenentatge i característiques dels grups. Aquesta metodologia permet aprofundir en tots els aspectes importants i transversals dels processos d'aprenentatge i de la didàctica de la música.
Àmbit d’aplicació: primària i secundària.
TALLER 5 => HARMONIA EN MOVIMENT. ANÀLISI MUSICAL I CONSTRUCCIÓ CORPORAL
14 de desembre
9:30-11:30
Luis del Barrio
L'ús de l' harmonia musical implica un nivell de maduresa i experiència musical per a
la seva interiorització i raonament. En Educació Primària aconseguir un desenvolupament del
coneixement harmònic constitueix un repte per al docent i l'estudiant, que passa per
l'entrenament de diferents destreses perceptives i expressives. Aquest taller ofereix
una proposta didàctica amb una sèrie d'activitats que pretenen entrenar l'oïda
melòdica i harmònica, implicant la capacitat creativa i interpretativa, tot utilitzant la
Rítmica com a estratègia didàctica facilitadora i vertebradora del procés educatiu
musical.
Àmbit d’aplicació: primària
TALLER 6 => COMPONEM MÚSICA I CANÇONS PER A LA PRIMERA INFÀNCIA
14 de desembre
12-14h
Alba Rubió
En aquest taller l’Alba ens guiarà sobre els processos creatius que segueix quan crea per a la primera infància: temes, llenguatge, recursos creatius… En definitiva, com arribar als més petits a través de recursos musicals i escènics per així potenciar la seva escolta i sensibilitat.
Àmbit d’aplicació: infantil
TALLER 7 => IOGA, RESPIRACIÓ, MÚSICA I SILENCI
18 de gener
9:30-11:30
Gemma Bitriu
En totes les etapes podem cultivar la consciència, la capacitat de tranquil·litzar-se i centrar-se, l’atenció cap a un mateix i cap a allò que ens envolta…. Per a tots aquests aspectes, el ioga i la respiració són eines molt valuoses. En aquest taller veurem diferents propostes del món del ioga i del mindfulness divertides, pràctiques i molt fàcils d’integrar i de transmetre als nostres alumnes.
Àmbit d’aplicació: infantil i primària
TALLER 8 => ALGÚ S’HA EMPASSAT LA LINA: TREBALLEM LA SOSTENIBILITAT DES DE LA MÚSICA
18 de gener
12-14h
Aina Plans
Aquesta és la història de la Lina, una bossa de plàstic que, a partir que cau al mar, fa un llarg viatge ple d’aventures i encontres amb els diferents éssers que hi habiten. Cada una d’aquestes trobades ens inspirarà activitats de moviment, cançons, audició, improvisació instrumental… Una proposta molt completa per treballar des de la música el respecte cap als ecosistemes naturals que ens envolten.
Àmbit d’aplicació: infantil i primer cicle de primària
TALLER 9 => BALLANT LES ESTACIONS
22 de febrer
9:30-11:30
Meritxell Balada
En aquesta sessió de recursos es desenvoluparan quatre coreografies inspirades en les quatre estacions de l’any per tal que les pugueu treballar directament a l’aula amb el vostre alumnat. Cada coreografia es presenta amb un recurs específic, com ara un conte, un material emblemàtic, pictogrames, etc. Totes les coreografies s’aprenen de forma ràpida (en una sessió) i el resultat és brillant. Aquesta proposta no només promou la dansa com una forma d'expressió artística connectada amb el currículum de primària sinó que també fomenta que els infants connectin amb la natura i les emocions a través del moviment, creant un ambient d'aprenentatge positiu i inclusiu.
Àmbit d’aplicació: infantil i primer cicle de primària
TALLER 10 => CANTEM!
22 de febrer
12-14h
Gemma Tatay
Les possibilitats de treball que ens ofereixen les cançons són infinites. Cada peça ens pot obrir un univers de propostes musicals que afinen i enriqueixen les nostres habilitats vocals i d’escolta grupal. En aquest taller coneixerem tot el suc que podem treure d’un repertori de cançons per a tots els nivells i edats del nostre centre educatiu.
Àmbit d’aplicació: infantil i primària
TALLER 11 => INSPIRAR, EXPIRAR, CREAR!
29 de març
9:30-11:30
Xavi Rocamora
Taller per despertar i entrenar la creativitat musical, toant de l’alumnat com de les persones docents, parant atenció als processos didàctics que ens permeten desenvolupar el pensament creatiu i la imaginació artística. A partir de conceptes musicals elementals om la pregunta-resposta o la imitació amb variació, farem un viatge creatiu a través de jocs, danses i cançons.
Àmbit d’aplicació: primària i secundària
TALLER 12 => AMB EL COR CONTENT, L’UKELELE TOCAREM!
29 de març
12-14h
Violant Olivares i Eduardo Hernández
Com treure partit de la introducció dels ukelele a l’escola com a instrument didàctic a l’aula de música? Coneixerem un munt de recursos i cançons per tocar amb aquest instrument tan especial. I ho farem de la mà de dos dels professionals que han treballat amb més entusiasme i profunditat per fer arribar a l’aula de música una metodologia basada en el treball en grup, l’escolta activa i el gaudi d’un so tan especial com és el de l’ukelele.
Àmbit d’aplicació: primària
TALLER 13 => ESCRIVINT AMB LA VEU
26 d’abril
9:30-11:30
Ruth Schneidewind
Investigarem el procés creatiu de compondre música com a equivalent del procés creatiu d’escriure. Per què ens creiem que no sabem crear melodies? O que no podem escriure textos originals? Tot consisteix a recordar l’esperit de joc que tots tenim a dins i a llançar-se a aquest abisme meravellós que és l'espontaneïtat de les idees que no sabem d’on surten. En aquest taller treballarem:
Com transformar el moviment i els sentiments, les imatges i els pensaments que sorgeixen durant l'escolta activa de la música i la improvisació musical en paraules i textos.
Comprendre com el l que escrius espontàniament porta la teva veu única, igual que quan fas i escoltes música activament.
Apreciar i desenvolupar junts la nostra veu: diferents impulsos serveixen com a disparadors de la nostra creativitat, que comença a florir lliurement. .
Àmbit d’aplicació: primària i secundària
TALLER 14 => SUBMERGIM-NOS EN LES CANÇONS!
26 d’abril
12-14h
Ruth Schneidewind
Una cançó és un món sonor, contextual, poètic, estructural... que ens permet jugar-hi i empapar-nos els sentits des de diferents punts de vista. Aprendrem com fer-ho de la mà d'una autora de cançó infantil amb gran prestigi i experiència.
Àmbit d’aplicació: infantil i primària
LA CURIOSA
L’Alba Marina i la Claudia. Es coneixen des de l’any 2016. A poc a poc van descobrir que compartien l’interès per la creació, l’experimentació i l’aprenentatge. Estan convençudes que les disciplines artístiques haurien de conviure en un mateix espai per enriquir-se. Després de fer-se moltes preguntes, l’any 2019 neix La Curiosa, una companyia que busca respostes a les preguntes que es fan cada dia aquestes curioses creadores.
Alba Marina Rivera
És il·lustradora. Els seus llibres viatgen per moltes parts del món. Li agrada dissenyar tallers d’expressió plàstica per a famílies. Sempre que pot, dibuixa, pinta o taca papers, sola o acompanyada.
Claudia Gómez
Interpreta, crea i ensenya música. El seu instrument és el piano. Com que és molt curiosa, li agrada buscar noves sonoritats amagades a les joguines, els objectes i altres instruments musicals. Es diverteix especialment quan les arts juguen juntes i busquen llenguatges comuns. L’expressió és la seva recerca.
AINA PLANS
Grau Superior de Pedagogia de la Música i el Moviment a la Universität der Künste, Bachelor de Rítmica Dalcroze I estudis d’Arquitectura Tècnica a la Universitat Politècnica de Catalunya. Ha treballat a Berlín impartint classes de música i moviment per a nadons i infants, així com classes de piano. Compagina l’activitat musical amb la seva passió per les arts visuals i la fotografia, que treballa de manera autodidacta. A Catalunya segueix treballant amb la primera infància i participa activament en la creació i execució de projectes artístics educatius relacionats amb la música i el moviment, com ara la creació d'espectacles amb la companyia ACLAM.
GEMMA BAÑOS
Tècnic superior en Educació Infantil, Grau professional de piano i Màster en Musicoteràpia. S'especialitza en musicoteràpia prenatal formant-se en el Mètode focal obstètric amb Gabriel F. Federico i en l'educació musical en l'etapa 0 a 3 anys amb formacions en Pedagogia musical Willems, Dalcroze, Gordon... entre d'altres. Treballa com a especialista de música en escoles bressol, escoles de música i espais de criança des de 2004. El 2012 crea el seu projecte "Embaràs i part musical". Crea i dirigeix els tallers "Abans de néixer al Palau", i participa a "Bim Bom, nadons al Palau" i "Zig zag, passets al Palau", tallers-espectacle per a embarassades i nadons al Palau de la Música Catalana. Junt amb Marta Canellas, és autora de la proposta de cançons i jocs per a la primera infància, "Cançons Menudes" editat per Bellaterra Música Editoria
GEMMA VITRIU
Mestra d'Educació Infantil i Primària. Professora de ioga per adults i infants. Formada en diferents escoles de ioga a l'educació. Formada amb altres teràpies. Una de les autores de la col.lecció “Puc Fer ioga a les estacions”, autora del llibre-cd: “Recursos musicats a través del ioga”, del conte-guia: “Fem ioga amb el drac Lam” i la guia: “Respiro com… ”. Amb el certificat d’innovació pedagògica del Departament. Col.laboradora de la plataforma de Docents.cat.
MERITXELL BALADAGraduada en l'especialitat de Dansa Contemporània.
Llicenciada en Pedagogia de la Dansa al Conservatori Superior de Dans. Estudis de Rítmica Dalcroze i el Bachelor (especialitat en Moviment) a El Musical de Bellaterra.
Graduat en música moderna pel Conservatori del Liceu. Va continuar els seus estudis superiors com a bateria al Drummers Collective de Nova York, l’any 2001. Màster en Musicoteràpia per l’UPF. És professor col·laborador del Màster de Musicoteràpia de la UB i formador en els cursos de formació continuada de la UVic. Combina la seva tasca com a músic (Asstrio, Gossos) amb la musicoteràpia i la percussió corporal, disciplina amb la qual dirigeix la SSM BigHand.
LUÍS DEL BARRIO
Profesor Asociado del departamento de Expresión musical de la Universidad de Zaragoza.
Doctor en Didáctica de Ciencias Específicas por la Universidad de Barcelona. Director del Máster en Musicoterapia Universidad de Zaragoza. Profesor superior de Pedagogía musical. Maestro de educación musical.
GEMMA TATAY
Nascuda a Barcelona, obtingué el grau mig de piano i el superior de teoria i solfeig al Conservatori del Liceu. També és diplomada en Magisteri Musical per la Universitat de Barcelona. Ha estudiat direcció coral a diversos cursos organitzats per la FCEC, i altres entitats. Al llarg de la seva trajectòria, ha dirigit diversos cors infantils i per a adults, entre els quals el Cor Tessàlia i el Cor Ariadna de l’Agrupació Cor Madrigal, que porta actualment. Des de fa cinc anys canta com a soprano al cor GAC de Barcelona.
Pel que fa a la vessant pedagògica, ha estat professora de magisteri musical a la Universitat de Barcelona. Regularment imparteix cursos de pedagogia musical i direcció coral a mestres i directors de cors a diferents universitats i entitats de Catalunya i la resta d’Espanya. Durant el curs 2023-2024 va formar part de l'Escola Coral de l'Orfeo Català com a directora del cor de Petits. Des del 2020, és mestra de música de Primària i Secundària a l'Escola Mestral de Sant Feliu de Llobregat, on també dirigeix els cors infantils.
Mestre de música (UAB) especialitzat en pedagogia Orff-Schulwerk (San Francisco) i en formació del professorat a l'European Mentorship Programme en música i moviment creatiu. Fundador i coordinador pedagògic del projecte de percussió escolar La Batuescola. Impulsor de projectes d'educació interdisciplinària de les arts com L'Obrador i els Casals Artístics de Sant Cugat. Membre de la junta directiva d'Orff Catalunya.
VIOLANT OLIVARES i EDUARDO HERNÁNDEZ
Mestres de música, Llicenciats en guitarra i apassionats de l'ukelele, toquem junts a l'assemblatge de música llatinoamericana A Clave de Son, l'Orquestra de Guitarres de Barcelona i co-dirigim Cuicacalli Espai de Música. Combinem la nostra tasca docent a col·legis i escoles de música amb tallers en família, formació de professorat, creació de materials didàctics i cursos d'ukelele. Som els autors del conte musical il·lustrat “Con el cor content” i la seva versió en espanyol “Sóc feliç quan el uke toco així”. Junts hem creat la plataforma Kunde School d'aprenentatge de l'ukelele per a alumnat de col·legis i instituts i el projecte de formació de professorat "Ukelelé, ukelelá! Cantem i toquem sense parar!”, amb la il·lusió de compartir la nostra passió i poder acompanyar molts docents en la seva introducció a les escoles.
RUTH SCHNEIDEWIND
Pedagoga musical, pedagoga instrumental, entrenadora d'escriptura. Experta en música elemental com a forma artística de fer música per a tothom. Va ensenyar i investigar a la Universitat de Música i Arts Escèniques de Viena del 1983 al 2021, obtenint el doctorat l'any 2009. Ofereix conferències i tallers a nivell internacional i fa música amb la seva orquestra de música elemental a Viena. Escriu llibres especialitzats, articles, cançons infantils i poesia. Des de fa alguns anys, es dedica a l'objectiu de combinar sinèrgicament la música i l'escriptura.
PROPERAMENT MÉS INFORMACIÓ
PREU:
Cada 1 sessió: 30 Euros
Preus especials a partir de 8 sessions:
8 sessions (20h = 16h presencial + 4 hores feina a casa): 212 Euros
9 sessions (22h = 18h presencial + 4 hores feina a casa): 227 Euros
10 sessions (24h = 20h presencial + 4 hores feina a casa): 242 Euros
11 sessions (28h = 22h presencial + 6 hores feina a casa): 255 Euros
12 sessions (30h = 24h presencial + 6 hores feina a casa): 262 Euros
13 sessions (34h = 26h presencial + 8 hores feina a casa): 267 Euros
14 sessions (36h = 28h presencial + 8 hores feina a casa): 282 Euros
-Curs presencial certificat per "El Musical - Centre d'Educació i Recerca" com a formació per a la innovació i la qualitat musical.
-Curs Bonificat per a empreses
-La factura del curs s'emet amb les dades de la inscripció. Si vols factura amb altres dades (Escola on treballes, Institució...) l'has d'indicar en el formulari d'inscripció. No es podran canviar les dades una vegada efectuat el pagament.
Cursos impartits a:
El Musical - Centre Autoritzat de Grau Professional de Música
c/ Ramon Llull, 16 - 08193 Bellaterra - www.elmusical.cat - info@elmusical.cat
Foto fons: La Curiosa
El Musical - Conservatori de Bellaterra
Email: info@elmusical.cat
Website: www.elmusical.cat
Location: Carrer de Ramon Llull, 16, 08193 Bellaterra, Spain
Phone: 935804246