RECURSOS MUSICALS per l'Aula
Formació Reconeguda pel Departament d'Ensenyament
DIRIGIT A:
Tots aquells professionals del món de l'educació general i de l'educació artística en particular (mestres d'Ed. Infantil, Primària i Secundària, mestres de música, músics, ballarins, professionals de les arts escèniques, moviment, teatre, psicòlegs, pedagogs o treballadors socials) que vulguin conèixer i desenvolupar processos creatius per a l'aprenentatge de la música i les arts escèniques.
DESCRIPCIÓ:
Un any més us presentem un NOU curs de "Recursos didàctics musicals per l'aula" amb l'objectiu proporcionar un repertori de recursos i procediments que obrin la curiositat del mestre/a i l'inspirin per crear-ne de propis. Són sessions per aprofundir en les diferents estratègies didàctiques i la seva aplicació. Sessions on coneixeràs diferents professionals i maneres de fer.
Totes les sessions tenen com a focus principal el desenvolupament de la creativitat i l'aprenentatge musical mitjançant la música i el moviment, amb una mirada àmplia i oberta a les diferents arts. Les classes són bàsicament pràctiques amb fonamentació teòrica. Durant aquestes es proporcionarà el material treballat amb el propòsit de fixar i ampliar la informació rebuda.
El curs consta de catorze sessions independents de dues hores, cadascuna de les quals tractarà un tema i una etapa educativa:
DATES PER AL CURS 2023-24:
- 28 D'OCTUBRE
- 25 DE NOVEMBRE
- 16 DE DESEMBRE
- 27 DE GENER
- 17 DE FEBRER
- 16 DE MARÇ
- 13 D'ABRIL
Cada dia es fan dues sessions diferents, la primera de 9:30 a 11:30 i la segona de 12:00 a 14:00h.
FORMAT DEL CURS:
-Presencial a El Musical de Bellaterra
IDIOMA DEL CURS: català/castellà (segons inscripcions)
MATERIALS DEL CURS:
Tots els inscrits al curs tindran accés als materials de la sessió a través del Campus Virtual d'El Musical.
Els materials derivats de cada sessió és penjaran al campus durant la setmana posterior al curs.
SESSIONS:
- 28 D'OCTUBRE
9:30-11:30h
Sessió 1: Miró ens inspira: els llenguatges artístics en l'educació -TANCATProfessora: Meritxell Balada
El cos, el moviment, la música... han estat l'origen de les línies i formes de molts pintors, escultors i artistes plàstics. Al mateix temps, les línies, formes i colors han estat l'origen del moviment, la música... com a forma d'expressió. Si ens fixem en l'artista Joan Miró, veurem que moltes de les seves obres permeten captar la possibilitat de moviment, música, plàstica... Una línia pot arribar a ser una cama que balla unida a un cos en forma de cor. Una línia de punts discontinuats pot ser un braç que s'alça cap al cel. Així crearem un diàleg a partir de les obres de Joan Miró per captar, respondre i crear a partir de diferents llenguatges artístics, com a exemple d'aprenentatge globalitzat.
Edat d’aplicació: primària i secundària
12:00-14:00h
Sessió 2: CLIC! Música i fotografia - TANCAT
Recursos de música i moviment a partir de conceptes fotogràfics i de l‘experimentació amb càmeres, físiques i imaginàries. En un món on les imatges i l‘accés a les tecnologies és quasi il•limitat, prendrem una estona per enfocar la nostra mirada i atenció en el moment present i inspirar-nos a crear col•lectivament.
Edat d’aplicació: primària i secundària
- 25 DE NOVEMBRE
9:30-11:30h
Sessió 3: Pardalegem: descoberta sonora del potencial i eines musicals del cant de l'ocell. - TANCAT
Professora: Elisenda Duocastella
Aquest taller vol despertar la curiositat vers el cant dels ocells. Anirem a "pardalejar", com diuen els aficionats , i a descobrir a nivell auditiu i sonor, el potencial i les eines musicals del cant dels ocells. Per connectar musicalment amb la natura des d'un lloc musical, proper i directe!
Edat d’aplicació: primària i secundària
12:00-14:00h
Sessió 4: Explorem, creem i improvisem! - TANCAT
Professora: Alba Pujol
Re-connectarem amb la nostra musicalitat innata per descobrir com els infants poden començar a crear i improvisar rítmicament i tonalment ja des de ben petits, seguint la perspectiva de la Music Learning Theory de Gordon.
Compartirem recursos i estratègies pràctiques i accessibles per afavorir el diàleg i la improvisació musical i desenvoluparem activitats seqüenciades de música i moviment a través de l’exploració de diferents textures, mètriques i modes musicals.
Edat d’aplicació: escola bressol, infantil i primer cicle de primària
9:30-11:30h
Sessió 5: Rawala i els quatre elements - TANCAT
Professora: Marta Canellas
Descobrim la història d'una nena que aprèn a connectar amb els elements de la natura a través de la música durant un viatge molt especial. Una manera de treballar el benestar emocional i el respecte al medi natural a través de la cançons, moviment creatiu i improvisacions musicals.
Àmbit d’aplicació: I5 i primària.
12:00-14:00h
Sessió 6: L'Art, una eina per globalitzar aprenentatges. - TANCAT
Professor: Dimas Fàbregas
En aquest taller veurem com els llenguatges artístics poden ser una eina motivadora per generar processos d'aprenentatge i, també, com poden ser un nexe per relacionar diferents camps de coneixement. Tot això de la mà d'una persona referent i amb gran experiència pel que fa a la introducció de l'art en el món educatiu.
Àmbit d’aplicació: primària i secundària
- 27 DE GENER
9:30-11:30h
Sessió 7: Recursos i estratègies per atendre la diversitat a l'aula - TANCAT
Professora : Eva Pecharroman i Laura Escalona
Des de la classe de música tenim un espai molt especial per posar el focus en dinàmiques integratives que puguin atendre la diversitat de necessitats que hi ha a l'aula. En aquesta sessió reflexionarem sobre com acompanyar i atendre a l’alumnat amb necessitats educatives especials i aprendrem estratègies i recursos útils per aplicar a l’aula. També coneixerem materials adaptats per afavorir la integració i dinàmiques que permetin la participació a tots els infants.
Àmbit d'aplicació: infantil i primària
12:00-14:00h
Sessió 8: Jo vull sentir! - TANCAT
Professora: Marta Canellas
Us presentem un nou projecte editat per Bellaterra Música Ed, ple de músiques i experiències per poder entrar dins les sensacions de cada sentit i fomentar així l'atenció plena, la creativitat a partir de la percepció i el tracte de respecte i cura cap a un mateix i cap als altres.
Àmbit d’aplicació: infantil i primària.
- 17 DE FEBRER
9:30-11:30h
Sessió 9: La màgia dels contes
Professora: Ada Cusidó
Explicar contes és una experiència màgica. Crear un espai, una atmosfera, preparar un moment únic que serà un regal per als qui el reben. És important que li sapiguem donar el valor que té. I els docents que n’expliquem tenim la responsabilitat d’oferir qualitat.
Proposem un taller pràctic de dues hores, sempre treballant des de la confiança, on puguem jugar amb les paraules, perdre la por a les històries, sacsejar-nos una mica i sortir de les nostres zones de confort. Així, entre tots , amb jocs de desinhibició i de contacte, ens aproximarem al llenguatge del conte, donant valor al cos, la paraula, l'expressió.
Àmbit d’aplicació: infantil i primària.
12:00-14:00h
Sessió 10: Mètode SSM: Coreografies per a l’aula i didàctica del ritme
Professor: Santi Serratosa
A través del Mètode SSM treballarem diferents tècniques de composició i creació, així com estratègies per adaptar-ho a les diferents edats, als diferents nivells d'aprenentatge i característiques dels grups. Aquesta metodologia permet aprofundir en tots els aspectes importants i transversals dels processos d'aprenentatge i de la didàctica de la música.
Àmbit d’aplicació: primaria i secundària
- 16 DE MARÇ
9:30-11:30h
Sessió 11: Música i Moviment per a joves
Professor: Alexander Riedmüller
Amb els alumnes més petits tenim clar que el moviment és una eina essencial. Però i quan creixem? En qualsevol edat, allò que sona et fa moure. El que es mou et dona impulsos per sonar. Música i moviment mai apareixen separats en el cos humà, sempre estan connectats. En aquest taller explorarem els paràmetres fonamentals de força, espai i temps com a base per vivenciar els fenòmens musicals a través del moviment corporal. Donarem exemples sobre com treballar músiques contemporànies amb els grups d'alumnes més grans de l'escola.
Edat d'aplicació: tercer cicle de primària i secundaria
12:00-14:00h
Sessió 12: Tot flueix
Professor: Alexander Riedmüller
Les millors classes són aquelles en les que no t'adones que passa el temps, transcorren sense talls i de forma harmoniosa. En aquest taller descobrirem junts alguns secrets relacionats amb la percepció corporal, la creació i la improvisació. Això ens ajudarà a organitzar els continguts i les fases de les activitats per tal que tot flueixi a classe
Edat d’aplicació: primària i secundària.
- 13 D'ABRIL
9:30-11:30h
Sessió 13: Canta-la bé!
Professors: Mireia Cadevall, l’Abel Castilla, la Gemma Ruiz i la Clara Sunyer
En aquest taller, la Mireia, l'Abel, la Gemma i la Clara ens compartiran la seva experiència en el preciós món del cant coral infantil. Serà una sessió pràctica, plena de cançons i de recursos diversos enfocats a l’escalfament vocal, a la dinàmica d’assaig i a la presentació i aprenentatge de les cançons. Cantarem i posarem la mirada en com triem les cançons, com les ensenyem o com incorporem la creativitat en les propostes, despertant l’interès per l’art de cantar.
Adreçat a: a tothom que faci cantar, a l’escola, a la coral, a casa o al carrer.
12:00-14:00h
Sessió 14: El sistema òrbita-loop. Connexions entre música i astronomia
Professor: Xavi Rocamora
Quines relacions existeixen entre les òrbites planetàries i la música circular? Com podem usar la implicació emocional com a motor per a la planificació i desenvolupament d'activitats de música i moviment significatives? En aquest taller pràctic analitzarem la creativitat pedagògica a partir de l'ús de temàtiques extramusicals i reflexionarem sobre la relació entre procés i producte tot escurçant la distància entre l'acte educatiu i l'acte artístic.
Edat d’aplicació: primària i secundària.
PROFESSORAT:
Nascuda a Barcelona, comença els seus estudis professionals de dansa a l'Institut del teatre, on es gradua en l'especialitat de Dansa Contemporània.
Llicenciada en Pedagogia de la Dansa al Conservatori Superior de Dans. Paral·lelament realitza els estudis de Rítmica Dalcroze, nivell elemental (Institut Llongueras) i el Bachelor (especialitat en Moviment) a El Musical de Bellaterra.
Com a ballarina forma part de la companyia de dansa La Veronal, Bebeto Cidra Cia., Iker Gomez, entre altres.
Actualment treballa com a professora de dansa a l’EMA (Escola Municipal de les Arts) i desenvolupa projectes interdisciplinaris per a escoles de primària. També col·labora amb El Musical en seminaris i cursos per docents.
Aina Plans
Grau Superior de Pedagogia de la Música i el Moviment a la Universität der Künste, Bachelor de Rítmica Dalcroze I estudis d’Arquitectura Tècnica a la Universitat Politècnica de Catalunya. Ha treballat a Berlín impartint classes de música i moviment per a nadons i infants, així com classes de piano. Compagina l’activitat musical amb la seva passió per les arts visuals i la fotografia, que treballa de manera autodidacta. A Catalunya segueix treballant amb la primera infància i participa activament en la creació i execució de projectes artístics educatius relacionats amb la música i el moviment, com ara la creació d'espectacles amb la companyia ACLAM.
Alba Pujol- Pedagoga musical, música i cantant, especialitzada en els camps de l’educació musical primerenca, les pedagogies actives i la veu creativa. Investiga, assessora i acompanya processos d’aprenentatge musical i expressió i creació artística al llarg de la vida.
Actualment és professora del Departament de Pedagogia de Musikene (Centre Superior de Música del País Basc) i professora col·laboradora de la UB (Universitat de Barcelona), formadora de l’IGEME (Instituto Gordon de Educación Musical España) i docent de l’Escola Municipal de Música de Mataró.
Titulada Superior en Pedagogia musical a l’ESMUC i Llicenciada en Comunicació Audiovisual per la UAB. Postgraduada en Arts escèniques i Educació (Institut del Teatre). S’especialitza en la Music Learning Theory de E. Gordon, certificant-se als Estats Units (University of South Carolina i University at Buffalo). També és certificada pel San Francisco International Orff Course.
Com a formadora internacional, imparteix cursos i conferències al voltant de l’educació musical i la primera infància per Catalunya i arreu de l’Estat, així com per l’Amèrica Llatina (Colòmbia, Perú, Costa Rica i Brasil).
És coautora dels llibres Jugant amb la música-Bebès i Jugant amb la música-Nenes i nens, editats per IGEME.
Forma part de la cia. Abiabaï en l’espectacle Concerts per a Nadons (per a infants de 0 a 3 anys).
Elisenda Duocastella, pianista, treballa com a docent a l'Escola Municipal de Música d'Artés com a professora de piano, pianista acompanyant, sensibilització i cant coral. També és la directora de la coral Nova Harmonia de Sallent. Comença els seus estudis al Conservatori de Manresa i acaba la seva formació com a pianista al Conservatori Superior del Liceu amb en Michel Wagemans, presentant-se al Premi d’Honor. Com a pianista intèrpret i músic ha participat en diversos projectes de creació composant la música de "pianoFotoNatura", "hUmAns", "Casa d' Àngels" juntament amb el pianista Manel Camp i "Postals presents per a una mare absent". La seva música busca la inspiració en la natura, és minimalista i convida a la reflexió. Amb formes d’estil clàssic, com a base, el seu piano està influenciat per autors com Manel Camp, Wim Mertens, Ólafur Arnalds o Max Richter. Aficionada a l'ornitologia ha col·laborat com a voluntària al "Delta Birding Festival" i ha assistit a sortides ornitològiques amb Abel Julien, Àngel Boada, Eloïsa Matheu, Mariano Cebolla... i ha col·laborat, com a pianista, amb el fotògraf Xavi Bou i el seu projecte "Ornitographies" al Museu de les ciències de Barcelona.
Marta Canellas - Grau en Pedagogia de la Música i el Moviment a la Universitat de Música i Arts Escèniques de Viena amb les especialitats de violoncel i pedagogia especial i terapèutica (matrícula d'honor). També cursà el màster i el postgrau d’especialització en Art-Teràpia transdisciplinar per al desenvolupament humà a ISPA ( IATBA); actualment forma part de l’equip docent del màster i és codirectora de l'Institut. Llicenciada en Filologia Catalana per la UAB (Premi d'Honor). Fruit del seu treball pedagògic ha publicat diferents llibres musicals infantils i materials pedagògics, tots ells editats per Bellaterra Música Edicions. En el camp artístic, ha participat com a creadora i intèrpret diversos espectacles de música infantil per a la companyia Bada Botó i el teatre Kursaal de Manresa. Coordinadora de l'àrea de 0-7 del Musical de Bellaterra. Treballa per fer arribar la música en contextos de vulnerabilitat, especialment amb persones amb deteriorament cognitiu.
Dimas Fàbregas: mestre especialista d'Educació Artística: Visual i Plàstica. També és llicenciat en Ha de l’art i postgraduat en Museus i Educació per la UB. Director de l’Escola La Immaculada de Vilassar de Dalt i formador i assessor en aprenentatge globalitzat i processos de transformació educativa.
Membre de l'Equip de Formadors d’Aliances MAGNET de la Fundació Jaume Bofill, membre de la Comissió Coordinadora d’ Els Futurs de l'Educació impulsat per UNESCO Catalunya i facilitador del Laboratori de Transformació Educativa del Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya. Col·laborador de la Fundació Joan Brossa, dels serveis educatius del MACBA, del Museu Picasso, de la Fundació Joan Miró i del Museu d’Art de Girona.
També forma part de 3Art_Educa, un equip de mestres d'art que es mouen per Twitter fent propostes d'aprenentatge transversal a partir dels llenguatges artístics. És coautor del llibre
Competències: una oportunitat per repensar l'escola (Editat per l'ICE de la UAB) i també ha col·laborat en la publicació d'Aliances per a l'èxit educatiu: Orientacions per a desenvolupar un projecte Magnet. (Editat Per Fundació Bofill)
Eva Pecharroman Lopez: Sóc mestra diplomada en magisteri musical per la Universitat de Barcelona. Exerceixo de mestra des del 2008 pel Departament d’educació com a especialista de música. Treballo a l’escola d’Educació Especial CEE Les Aigües de Mataró, des del curs 2009-2010, participant amb l’alumnat a projectes com Cantània, Mostra de teatre, Fem dansa...entre d’altres. Coordinadora de festes i membre del departament d’Artística.
Actualment co-creadora del projecte EndinsArt de l’escola ( laboratori artístic ).
Laura Escalona Gomez: Sóc mestra d’educació especial diplomada a la Universitat de Barcelona. Exerceixo de mestra des del 2005 pel Departament d’Educació atenent a la diversitat a diferents escoles ordinàries com a tutora i com a mestra especialista d’educació especial. Porto 13 anys a l’escola d’educació especial CEE Les Aigües de Mataró, amb les funcions de tutora i els últims 3 cursos formant part de l’equip Ceepsir ( Centre d’Educació Especial Proveïdor de Recursos i Serveis ) on oferim orientació per a l’atenció a l’alumnat amb necessitats especials als centres ordinaris.
Ada Cusidó: ja fa molts anys em vaig llicenciar en Art dramàtic a l'Institut del Teatre i des de sempre m'ha agradat explicar històries. Abans ho feia des dels escenaris i ara...ho faig tenint els infants molt a prop meu, a les aules o a la falda! Les històries que explico sovint son inventades per mi o algunes per algú altre, però sempre des del joc i la posada en escena amb algun element senzill que m'acompanya; a part de la veu i el gest, que no me'ls puc treure de sobre. Xerro molt però no sempre m'explico. M'agrada cantar, mirar els infants, inventar, capgirar...Tinc un jardí ple de flors que no sempre llueixen, tinc una cuina que sempre treu fum i una bicicleta que pedala. A part de fer d’actriu en diferents muntatges, alguns de titelles i objectes, he participat en diversos projectes de plans de lectura com Nascuts per llegir, els Tovets de Tantàgora, he gravat audio guies per infants ( Museu d’història de la ciutat), he locutat algun recull de contes populars ( Cruïllla), faig foment lector, i sobretot invento històries que després explico.
Abel Castilla: M’he format com a músic i pianista al Conservatori Superior de Música del Liceu de Barcelona. Com a director als cursos de direcció coral de la FCEC i A Choeur Joie i cantant a diverses corals de Barcelona : Lavínia, Càrmina, Coral Sant Jordi, entre altres. Sóc professor de piano, llenguatge musical i cor a l’EMM can Ponsic de Barcelona. He dirigit 21 anys el cor infantil l’Esquitx i des de en fa 15, el Cor Jove, ambdós de la Família Coral Sant Jordi.
Mireia Cadevall Sóc mestra especialista de música, diplomada a la UAB. Cantaire des de ben petita, em vaig formar al Conservatori de Música de Terrassa i, més tard en direcció coral als cursos de direcció de la FCEC i del SCIC. Actualment sóc mestra de música a l’escola de Rellinars i he dirigit els cors infantils VINE de Terrassa i el Cor Sant Esteve de Castellar del Vallès.
Gemma Ruiz: Sóc diplomada en magisteri musical per la Universitat de Barcelona i tinc el grau professional de flauta de bec pel Conservatori Municipal de Música de Barcelona. Sóc cantaire des de petita i m’he format en la direcció coral als cursos de la FCEC i del SCIC. Actualment sóc professora a l’Escola Municipal de Música d’Arenys de Mar, de Sant Vicenç de Montalt i de l’Aula de Música de Calella on hi imparteixo classes de llenguatge i sensibilització musical, flauta de bec i directora de corals infantils.
Clara Sunyer Sala: Sóc diplomada en magisteri d’educació musical per la Universitat de Barcelona i en la pedagogia musical d’Edgar Willems. Amb un títol superior universitari de Psicologia Positiva aplicada a l’educació i el màster de Musicoteràpia de l’ESMUC. Des de ben petita he formant part de corals infantils del SCIC i després de formar-me en direcció coral als cursos de la FCEC, la coral va ser la meva primera feina. Actualment, estic impartint classes i sóc co-directora en el projecte artístic-musical de l’Escola Pia Balmes de Barcelona i realitzant tallers de música per a la primera infància.
PREU:
Cada 1 sessió: 30 Euros
Preus especials a partir de 8 sessions:
8 sessions (20h = 16h presencial + 4 hores feina a casa): 212 Euros
9 sessions (22h = 18h presencial + 4 hores feina a casa): 227 Euros
10 sessions (24h = 20h presencial + 4 hores feina a casa): 242 Euros
11 sessions (28h = 22h presencial + 6 hores feina a casa): 255 Euros
12 sessions (30h = 24h presencial + 6 hores feina a casa): 262 Euros
13 sessions (34h = 26h presencial + 8 hores feina a casa): 267 Euros
14 sessions (36h = 28h presencial + 8 hores feina a casa): 282 Euros
-Curs presencial certificat per "El Musical - Centre d'Educació i Recerca" com a formació per a la innovació i la qualitat musical.
-Curs Bonificat per a empreses
-La factura del curs s'emet amb les dades de la inscripció. Si vols factura amb altres dades (Escola on treballes, Institució...) l'has d'indicar en el formulari d'inscripció. No es podran canviar les dades una vegada efectuat el pagament.
Cursos impartits a:
El Musical - Centre Autoritzat de Grau Professional de Música
c/ Ramon Llull, 16 - 08193 Bellaterra - www.elmusical.cat - info@elmusical.cat
El Musical - Conservatori de Bellaterra
Email: info@elmusical.cat
Website: www.elmusical.cat
Location: Carrer de Ramon Llull, 16, 08193 Bellaterra, Spain
Phone: 935804246