מה נוצר ? מידעון אמנות חזותית
ניוזלטר אומנות חזותית- מורים יוצרים- ינואר 2021
דבר המפמ"ר
דבר המפמ"ר
מורים.ות יקרות.ים
אנו שמחות וגאות להגיש לכם את הניוזלטר הראשון לשנת תשפ"א, ובו טעימות מתוך פרץ היצירה, ההתחדשות והפעולה החינוכית המרתקת שהתברכנו בו מאז תחילת הקורונה. אומרים שגדולה אמתית נבחנת בשעת משבר, ואתם המורים והמורות לאמנות הוכחתם בשנה האחרונה את גדולתכם. במקומות אחרים נשמעו התרסות, מרירות, תחושות ניצול ותשישות, ואילו אצלנו – פריחה, שגשוג, התחדשות, המצאה עצמית מחדש, סקרנות ותאוות למידה. בקבוצות הווטסאפ השונות אני חווה שיתופיות, נדיבות, שיח מקצועי מרתק ותחושת קשר וקהילה. ביחד עם המדריכות המופלאות של צוות הפיקוח על האמנות נישאתם הלאה הלאה על גלים של עולמות הוראה ולמידה חדשים, דיגיטליים ומיטביים שאמנם בוצעו "מרחוק" אבל הרגישו מאד קרוב.
הקהילה שלנו התרחבה בזכות הזום והצליחה להכיל יותר מורים ומורות, ממקומות חדשים ומקבוצות חברתיות חדשות שבעבר לא הרגישו חלק. כולנו מרגישים עכשיו יחד באותה סירה, שגם אם היא מיטלטלת על מים גועשים היא בכל זאת מנווטת קדימה במלוא התנופה.
הקורונה שינתה פרדיגמות והביאה חשיבה חדשה למערכת החינוך. מושגים כמו "לומד עצמאי", "גמישות פדגוגית", "בינתחומיות" ו"רעיונות גדולים" עפים באוויר, ואנחנו המורים לאמנות הראשונים שמזנקים אליהם וחוטפים אותם. למרות שכל המקצועות אמורים ללמד כך, אצלנו זה טבעי, פרקטיקה של שנים רבות, מתוך ניסיון והיגיון פנימי של המקצוע. כולנו מחנכים תלמידים לחשוב באופן עצמאי, להיות גמישים, יצירתיים, פתוחים אל העולם, ליצר יש מאין באמצעות הדמיון, לחבר 2 דימויים או אובייקטים קיימים ליצירת אמנות חדשה, אחרת, כזו שאף אחד עוד לא עשה לפנינו.
זהו הזמן שלנו לזהור ולהצטיין. ובהזדמנות זו אנצל את הבמה כדי להודות לצוות המופלאות שלי: אורלי עמיקם, שרון שפלן לזר, ליטל אריאלי, מיכל בנדרסקי, שרון תירוש, אמירה פודי, ניצן סט, ענת רוזנבאום, שבי ערבה, מיכל אשל, אירית חן-טובי, מיכל לוי וסופי אביגדור. כל אחת מהן עבדה בשנה האחרונה סביב השעון כדי להיות אתכם, לתמוך בכם, ליצר עבורכם מערכים פדגוגיים איכותיים ומעוררי השראה, להניע תהליכים חדשים וישנים של מצוינות בהוראה. על כך אני מודה להן מכל ליבי.
אתן מוזמנות תמיד להיות בקשר, אתנו בצוות האמנות החזותית ועם אגף אמנויות כולו. גדולות ונצורות נכונו לנו בשילובים הבינתחומיים בין האמנויות השונות וביננו לבין תחומי הדעת הכלליים. יש לנו מה לתת ואנו יודעים לעשות זאת.
גאה ואוהבת,
סיגל
השתלמויות
השתלמות למידה מיטבית מרחוק בשיתוף מט"ח בהנחיית ליטל אריאלי עקיבא
החודשים האחרונים מעמתים אותנו עם מציאות מורכבת שמאלצת את כולנו לחשוב בצורה גמישה ולתכנן מחדש את תהליכי ההוראה הלמידה וההערכה בבית הספר ומחוצה לו.
ההשתלמות איפשרה לכל המורים ללמוד ולהתנסות בלמידה מיטבית מרחוק: למידה מעורבת (היברידית) הכוללת גם שילוב בין למידה מקוונת מרחוק בבית עם למידה מקרוב בבית הספר.
הקורס נגע בהיבטים שונים הקשורים לעבודתו של המורה לאמנות חזותית ולתכנית הלימודים בתחום, תוך זיהוי וגיבוש ארגז כלים אישי ויעיל לצרכים המשתנים של הלמידה ההיברידית.
ההשתלמות הועברה ע"י ליטל אריאלי עקיבא , מדריכה ארצית המתמחה בבניית מרחבים פיזיטליים וסביב ההשתלמות נבנתה קהילה דינאמית של מורי אומנות לומדים ויוצרים.
אחד הכלים העיקריים אשר נלמדו בהשתלמות הוא הג'ניאלי, לפניכם עבודה מקסימה של דקלה הריסון וייס, מורה לאומנות בניצני המדע רחובות.
השתלמות פיסול במחוז דרום
מורי מחוז דרום השתתפו בהשתלמות פיסול מקוונת בהנחיית שחר כנפו , במפגשים הזום שחר שם דגש על חומרים ביתיים וזמינים ועל יצירת מרחב עבודה ביתי. ההשתלמות נתנה מענה והביאה פתרונות יצירתיים לאתגר שמציבים בפנינו זמנים אלה.
המשתלמים התמקדו בארבע טכניקות: אסתטיקה של אספנות, עטיפת גופים, תבליטי יום יום, פסל מוצר
כל משתלם בחר טכניקה וחקר אותה.
בין שימור להסתרה, שושי מנשה. ציפוי מסיכת קרטון בחומרים שונים בעקבות האמן כריסטו.
אורלי גדליה אבכסיס, טכניקה של עיטוף גופים בחיתולי טטרא, בעקבות חוויה אישית כואבת
השתלמות סלון המסורבות בהנחיית ד"ר שפלן קצב הדרה
ההשתלמות עסקה בסוגיות מגדריות בתולדות האומנות תוך התמקדות באמניות מופת אשר נעלמו מדפי ההיסטוריה , ההשתלמות מציעה קריאה מחודשת על מקומן של נשים אמניות החל מהרנסנאס, דרך הבארוק, הרוקוקו, אנגליה הויקטוריאנית ועד האימפרסיוניזם.
כמטלת סיכום הכינו המשתלמים פוסטרים דיגיטליים המציגים נשים אמניות מההסטוריה של תולדות האומנות.
שני פוסטרים נבחרים מוצגים כאן לפניכם של ליאב מזרחי ושירי דורון.
https://www.thinglink.com/scene/1400386164619214851
תחרויות
תערוכת צילום עדות צעירה
התלמיד אלון גור ממגמת האומנות בתיכון ויצו נהלל נבחר להציג בתערוכת עדות צעירה שנפתחה בחודש האחרון במתחם מידטאון בתל אביב. זאת השנה הראשונה בה נערכת תערוכת עדות צעירה כחלק מהתערוכה השנתית של עדות מקומית.אלון הציג צילומים בשחור-לבן המתארים את פרדס חנה באופן אישי ובראייה ייחודית המשלבת מבט נוסטלגי והומור גם יחד.
תחרות המתמחים
כל שנה נערכת ביוזמת אגף סטאז' תחרות כרזות המבטאות את תחושותיהם של המתמחים בשנת הסטאז' . התחרות נערכת בין הסטודנטים במכללות השונות. השנה הייתה גם מפ"מרית אומנות חזותית ד"ר סיגל ברקאי בוועדה שבחרה את הכרזות הזוכות כנציגת החינוך לאמנות שנתנה את המבט המקצועי-חזותי על הכרזות.
לפניכם שתי הכרזות אשר קטפו את המקומות הראשון והשני-
דורין רז, מכללת גורדון, מורה בשנת סטאז'
איתי דקל, מכללת אורנים, התמחות בהוראה- תבלין מנצח.
ימי עיון וכנסים
כנס פתיחת שנה- המהפכה שהצליחה
עושים zoom על האומנות- כנס מדריכות מחוזיות
לקראת סוף השנה האזרחית נערך מפגש זום ארצי באומנות שכותרתו "עושים ZOOM על אומנות". את המפגש הובילו המדריכות המחוזיות (ענת רוזנבאום, שבי ערבה, מיכל אשל, אירית חן-טובי, מיכל לוי וסופי אביגדור) שחברו בשיתוף פעולה שמטרתו להעניק תמיכה מנטלית ותכנים מקצועיים לקהילת מורי האומנות. במפגש נכחה מפמ"רית אומנות הד"ר סיגל ברקאי שברכה במילים נרגשות על שיתוף הפעולה החלוצי המפגיש מורות לאומנות מכל רחבי הארץ.
במפגש הוצגו הרצאות, מצגות, רעיונות לפעילויות, קישורים לתערוכות ואפילו כלי דיגיטלי.
מעבר לחומרים האיכותיים שקיבלו המורות, המפגש כלל ראיה רוחבית רב תחומית בנושא השנתי. ההתייחסויות לנושא היו מגוונות וכללו יצירות בתחום האומנות הפלסטית, הדיגיטל, המחול, האופנה, הפרפורמנס ועוד.
תערוכות תלמידים
תערוכה וירטואלית מחוז צפון
תערוכות וירטואליות מחוז חיפה
פדלט עבודות בנושא גלגל הצבעים, בית ספר בן גוריון קריית מוצקין בהנחיית המורה מור גרשון.
תערוכה וירטואלית מחוז דרום
בינתחומיות
התוכנית לאומנות בינתחומית מב"ר אתגר
התכנית לאמנות בינתחומית לכיתות מב"ר אתג"ר הינה שיתוף פעולה של הפיקוח על הוראת האמנות חזותית, התיאטרון והקולנוע באגף האמנויות במשרד החינוך בשיתוף אגף שח"ר, בראשות המפמ"ריות ד"ר סיגל ברקאי, אפי וישניצקי-לוי ואיבנה רטנר.
כיום נלמדות האומנויות כתחומי דעת נפרדים: תיאטרון, מחול, אמנות חזותית, מוזיקה וקולנוע. על פי מחקרים שהראו כי עולם הדעת והתרבות אינו מחולק וממוין ואיננו בנוי על פי הגבולות הדיסציפלינאריים המלאכותיים, המליצו ועדות המקצוע במשרד החינוך על אימוץ הגישה הבינתחומית כאחת האסטרטגיות ללימוד תכנית הלימודים.
בעולם האמנות ניתן לראות עשייה הולכת וגדלה של חיבורים פוריים בין האומנויות השונות ולכן כתיבת/הטמעת התכנית היא הבעת עמדה בנוגע לשילוב החינוך לאמנות בשדה האמנות החי.
היצירה הבינתחומית קיימת באופנים שונים, הלכה למעשה, בחייהם של התלמידים. אשר התרחקו כבר מהחלוקה המלאכותית בין המדיומים. לפיכך, התכנית תאפשר הוראת אמנות פתוחה וניסיונית שבודקת את גבולות המדיום ומערבבת בין מדיומים שונים כחלק מהלימוד העיוני והמעשי של האמנויות בבתי ספר.
צילום מבויים- תלמידים מביימים את עצמם בתוך ציור אשר יצרו (ביה"ס איבטין, ביה"ס ראס-עלי)
למידה בינתחומית בבית הספר מיתרים ברנקו וייס- רעננה
בבית הספר מיתרים ברנקו וייס רעננה, מיישמים את הרעיון של למידה רב תחומית בשיתופי פעולה בין מורים ומקצועות שונים. אושרת בנתור המורה לאומנות חברה למורה לתנ"ך ניסן מרון ,המורה למתמטיקה שרית פלדמן פרוקופץ ויחד הם תכננו יחידות הוראה משותפות. מטרת השיעורים המשולבים של אומנות/ממתמטיקה ואומנות/תנ"ך מעבר לשיתוף הפעולה החשוב בין הדיסציפלינות השונות, נובעת מההבנה כי היא מאפשרת את הרחבת הדיון אודות התוכן, משמעותו והקשריו החדשים. השיעורים מאפשרים את ביטוי עולמו הפנימי של התלמיד על רבדיו השונים ומאפשרים פיתוח יצירתיות וביטוי עצמי לצד תרגול מיומנויות עמידה מול קהל ולמידת כלים וזרמים אומנותיים אליהם לא היו נחשפים בשגרת הלימודים מספר מנהל החטיבה אסי קאסוטו.
בשעורי התנ"ך התלמידים למדו את ספר יונה ובמסגרת השעורים המשולבים התלמידים התבקשו לחפש את מה שלא מופיע בטקסט ולראות אלו שאלות עולות להם מתוך ההעדר. לבסוף ביטאו את פרשנותם בכל דרך אמנותית אפשרת: אמנות פלסטית, מוזיקה, תאטרון, ספוקן וורד, ווידאו, ממים ועוד.