מידעון מאי תשפ"ד
May 9th, 2024
שלום למורים ולמורות להיסטוריה
בשבוע הקרוב נציין 2 ימי לוח משמעותיים מאוד - יום הזיכרון לחללי צה"ל ונפגעי פעולות האיבה ויום העצמאות.
יום הזיכרון לחללי צה"ל ונפגעי פעולות האיבה הוא יום קשה לכולנו בכל שנה. אך הפעם מדובר באירוע קשה במיוחד. בשבעת החודשים האחרונים נוספו למעלה מ-600 קברים צבאיים לבתי הקברות שלנו. ונרצחי הנובה, האזרחים שנטבחו בבתיהם, בעזה, בטיול תמים או פשוט בדרכים מתווספים למניין הנפגעים בפעולות איבה.
גם ביום יום דמותם לנגד עינינו ובוודאי ביום זה בו אנו נעטפים בעצב האין סופי.
בכיתות יש לא מעט תלמידים ותלמידות ששכלו אהובים ויקרים, ומורים רבים מוצאים עצמם מחויבים לסייע ולנחם כשהם עצמם מחפשים נחמה והכלה.
ועל רקע המועקה הזו אנו נציין גם את יום העצמאות. מדינת ישראל שנראתה לרבים מאיתנו, בוודאי לאלה שנולדו בה כדור שלישי, כמובנת מאליה, הפכה שוב לאוצר יקר, שברירי, שיש לשמור עליו מכל משמר. חלומות על "רי לוקיישן", נגוזו באחת לאור גילויי האנטישמיות הבוטים כמעט בכל מקום, כולל במדינות המערב הנאורות. איום רב זירתי הוא מציאות חיינו בשבעת החודשים האחרונים, וכלום כבר אינו מובן מאיליו.
כדאי לפיכך, לדבר עם התלמידים על התהליכים הללו המתקיימים לנגד עינינו. לאפשר להם לשאול שאלות (שגם לנו אין לפעמים תשובות עליהן), ולהבין שהמאבק להקמת המדינה, שהחל אי אז בתקופת הרצל, רלוונטי מתמיד גם היום.
ואף על פי כן, ולמרות הכל - נשמח שיש לנו מדינה!
בברכת חזרתם המהירה של החטופים והחטופות,
שיבה בשלום של כל חיילינו
שיקום כל המפונים,
ווהחלמה מהירה ושלמה של כל הפצועים והפצועות
ד"ר אורנה כץ אתר
מפמ"ר היסטוריה
וצוות המדריכים
הודעה למורים - היבחנות במועדי קיץ תשפ"ד
בשונה ממועד החורף שבו איפשרנו לתלמידים לענות על יותר משלוש שאלות לפחות משני פרקים שונים ובחרנו עבורם את התשובות הטובות יותר - לא נאפשר התאמה זאת במועד הקיץ תשפ"ד. במועד הקיץ יש להשיב על פי כללי המענה.
ההחלטה התקבלה לאחר סיום הערכה במרבד החורף וההבנה שהתאמה זו לא סייעה ולעיתים אף פגעה בנבחנים שמיהרו להספיק שאלה נוספת ולא מיצו את ידיעותיהם בשאלות קודמות עליהן בחרו לענות.
כללי המענה נותרו בעינם - במועד הקיץ יש לענות על 3 שאלות מ-2 פרקים לפחות.
הודעה למורים - היבחנות בתשפ"ה
הודענו כבר לפני כמה שבועות, ובכל זאת אנו מפרסמים כאן שוב לאור בקשות להבהרות.
בקשה
בתי ספר רבים מחפשים בתקופה זו מורים להיסטוריה. מורים רבים מחפשים עבודה, מגיעים, מתראיינים, ולעיתים גם מעבירים שיעור ניסיון. ומה אחר כך? אם התקבלו - הם "נקראים לדגל" בשמחה. ומה אם לא?
אנא נהגו בכבוד גם כלפי מי שלא נמצאו מתאימים. הודיעו להם שנבחר מישהו או מישהי אחרת ואל תותירו אותם בלי תשובה.
ולגבי המועמדים - אם התראיינתם לכמה מקומות והתקבלתם (מזל טוב!) הודיעו לבתי הספר אחרים כדי שיוכלו להיערך בהתאם ולתת הזדמנות לאחרים.
ובהצלחה לכולנו!
סגירת מועדי החורף
בשעה טובה ומוצלחת סיימנו את בדיקות החורף והציונים מוכנים. המדריכים יעבדו איתכם על הלקחים בפגישות ההדרכה ובמפגשי ההשתלמות שנותרו.
ובכל זאת - כמה נקודות שחשוב לשים אליהן לב, במיוחד למגישים למועד הקיץ הקרוב כל כך:
1. עיברו על האשנ"ב באופן יסודי. כל המופיע באשנ"ב, כולל הקישורים אליו הוא מפנה, כולל השאלות לדיון - הכל הכל חובה! הבהרנו זאת לא פעם, ובכל זאת, נראה שיש צורך לחזור על כך שוב.
2. חשוב להבהיר לתלמידים מהו קטע מקור (חזותי או מילולי) ומהו טקסט רציף. לכל ספר יש שיטה משלו לציון קטע מקור ועל התלמידים להכיר את אופן הציון בספר "שלהם". ציטוטים מהטקסט הרציף, כאילו היו קטעי מקור - לא מתקבלים כמובן.
3. העבודה עם ספר פתוח צריכה להתקיים לאורך כל הלמידה, כחלק מפרקטיקת ההוראה. מורים המלמדים "רגיל" וכמה שיעורים לפני הבחינה עוברים עם התלמידים על הספר, חוטאים לעצם הרעיון וכמובן לתלמידיהם. בבדיקת הבחינות ניתן לראות באופן ברור למדי מי רגיל לעבוד עם מקורות ומי למד לחפש מקור באופן טכני, על פי נושא, ומתקשה לפיכך לענות כיאות.
4. הבחינה כוללת ותכלול שאלות חשיבה מסדר גבוה. בניגוד למקובל לחשוב סוג תשאול זה מתאים לכל הנבחנים, המחקר בארץ ובחו"ל הוכיח זאת, וההיחבנות בתוכנית סחל"ב הוכיחה זאת. המפתח מצוי באופן ההוראה ובהכנה לבחינה. תלמידים שלמדו בשיטת ההכתבות יתקשו להתמודד עם שאלות כאלה בבחינה סופית. תלמידים שהתנסו בדיונים בכיתה, בהעלאת שאלות על טקסטים, בהתלבטות משותפת לגבי משמעות אירועים היסטוריים - עונים יפה מאוד.
וכיצד מלמדים תלמידים מתקשים לעשות זאת? בשלבים, "במנות קטנות" - והסבר מפורט תוכלו לקבל ממדריכי היסטוריה שלכם.
5. אנחנו מקבלים תשובות כאשר הן נכונות היסטורית, מבוססות כיאות, וכמובן - כשהן מהוות מענה על השאלה. מעריכי הבחינות מונחים לברר כאשר התשובה אינה מוכרת להם, ובמידת הצורך אנו אפילו פונים למומחים בנושא מהאקדמיה.
ולסיום - כמו בכל מועד - התלמידים הצעירים והנהדרים שלנו עונים כל כך יפה בבחינות! אנו מוצאים תשובות מקוריות, מבוססות היסטורית שפשוט מרחיבות את הלב.
תודה לכל המורים על העבודה הקשה אך המוצלחת!
לקראת יום הזיכרון לחללי צה"ל ונפגעי פעולות האיבה ויום העצמאות:
לרשותכם אתר תקומה וגבורה ובו שפע חומרים ומערכי שיעור בהם תוכלו לעשות שימוש.
ימי העיון בקיץ תשפ"ד
24.6 - בית לוחמי הגיטאות - הוראת השואה אחרי 7 באוקטובר.
26.6. - מרכז רבין, תל אביב - בין שתי מלחמות - יובל למלחמת יום הכיפורים
1 ביולי - יום עיון מקוון - מורים מציגים את מחקריהם.
צפויים לנו 3 ימים מרתקים!!
ההרשמה תחל כשבועיים לפני כל אחד מימי העיון.