איך לגייס נשים? - פינת הפנתאון #4
פינת הפנתאון היא פינה שבועית בה נשתף תכנים שאנחנו מאמינות שהם חלק מה"פנתאון" של מה זה להיות אישה בפיתוח.
מורן וובר, יזמת חברתית בהווה ומהנדסת תוכנה בעבר, מייסדת Women on Stage , בעלת תואר ראשון במדעי המחשב ותואר שני בפסיכולוגיה, בעלת יותר מ10 שנות ניסיון בפיתוח תוכנה, מייסדת המיטאפ Women in Tech Forum והרשימה עוד ארוכה. למורן נמאס לשמוע ״אנחנו לא מצליחים לגייס נשים כי...״ ולשמוע את המשך המשפט הנדוש מלא בתירוצים. אז היא כתבה פוסט מקיף, מלא בעצות פרקטיות וישימות, כל אחת מהן מגובה במחקרים מדעיים המראים מדוע היא נכונה וכיצד היא אכן משפרת את סיכויי הגיוס השויוניים מגדרית.
מה שאני ממש אוהבת בפוסט הזה זה שהוא נטול שיפוטיות ומציע פתרונות אמיתיים ויעילים לכל אחד מהשלבים של ״משפך הגיוס״. כמובן שהאמלק כאן הוא ממש קצה המזלג לשיטות המעולות והרבות שמורן מתארת בפוסט הנהדר הזה, אבל בואו ננסה להפיק את המיטב מקוצר היריעה 🙂
שלב 1 - ניסוח המודעה.
מחקרים רבים מראים ששתיים מהטעויות הנפוצות ביותר בפרסום מודעת גיוס היא שימוש בשפה מרתיעה (כמו תותח ורוקסטאר) וניפוח דרישות התפקיד, שכן נשים נרתעות מלהגיש קוח למשרה שהן אינן עונות על כל הסעיפים בדרישות אליה. אם את צריכה מישהי עם לפחות 3 שנות ניסיון, ותפרסמי דרישה ל5+ שנות ניסיון, את אולי בסוף תקבלי למשרה גבר עם 3 שנות ניסיון אבל פספסת בדרך את כל הנשים הנהדרות עם 3 שנות ניסיון שפשוט לא הגישו.
ניסוח מרתיע יכול גם לכלול תיאור של סביבת עבודה גברית הומוגנית (״אצלנו יש משחקי וידאו עד השעות הקטנות של הלילה״) ואפילו תמונה שמראה רק גברים במשרד.
שלב 2 - פרסום המודעה.
הדרך הטובה ביותר להגיע למועמדות מגוונות היא לחפש אותן באופן אקטיבי. כיצד? הכי קל בלינקדאין לפי מילות חיפוש (לדוגמא full-stack developer או react), ואפשר גם לעשות חיפוש יותר ממוקד לדוגמא על ידי פעילות בקהילה מקצועית רלוונטית.
שלב 3 - סינון מועמדות.ים.
הסינון הראשוני - סינון קורות החיים הוא שלב קריטי ביצירת מגוון של מועמדות.ים לכל תפקיד, וגם שלב שניתן לשפרו באופן משמעותי כך שיהיה נתון לפחות הטיות. לכולנו יש הטיות, גם לי וגם לך שקוראת את זה, וכמו אשליה אופטית שגם אחרי שיראו לנו למה היא אשליה, עדיין נראה את האשליה - גם אחרי שאנחנו מצליחות להיות מודעות לביאסים הלא-מודעים שלנו (תהליך אינסופי וקשה מאוד!) זו עדיין תהיה עבודה של שנים להסיר מעלינו את ההשפעה שלהם. אז הדרך הכי טובה להתגבר על זה היא למנוע מעצמנו את המידע שעלול להטות את ההחלטות שלנו. פתרון? בקשי ממי שאחראי.ת אצלך על הגיוס, שיעבירו אליך קורות חיים ללא פרטים מזהים אישיים בכלל. אם לא תדעי האם מדובר בגבר או אישה, לא תהיה חשופה להטיות המובנות בך.
בכל שלב סינון אחר - ובראיונות טכניים בעיקר:
יש שתי פעולות שתוכלי לבצע שיעלו משמעותית את הסיכוי שאישה מוכשרת ומתאימה לתפקיד תצליח בהם, ולא תיפול בגלל הטיות וטעויות שיפוט.
ראשית - המנעי מאיום הסטראוטיפ. תופעה מוכרת היא שכשאישה תרגיש את נוכח היותה מיעוט, היא לרוב תפגין ביצועים נמוכים מהממוצע עבורה. פתרון? תוודאי שכל אישה שמגיעה לתהליך ראיונות תפגוש לפחות אישה אחת נוספת בתהליך הראיונות. אם אין עדיין אישה בתפקיד שאליו המומעדת מתראיינת? גם מנהלת מוצר, או QA יכולות לסייע רבות - אלו נשות מקצוע שמכירות את השפה ואת סביבת העבודה, יכול להיות להן אינפוט משמעותי על איכות הראיון, והן יסייעו רבות(!) לתחושת הנוחות של המועמדת
שנית - הציעי סדנאות למראיינים.ות בהכרות עם תופעות כמו תסמונת המתחזה ו״פער הבטחון״ - כמו לדוגמא מראוינת שאומרת ״אני לא יודעת״ כאשר למעשה היא מתכוונת ״אני לא בטוחה במאה אחוז״, ואם יבקשו ממנה בכל זאת לחשוב בקול רם, היא עשויה לתת תשובה מעולה.
הפוסט ממשיך מכאן לאיך ולמה לתת הצעות שכר שוות לגברים ונשים, איך לפרסם תרבות ארגונית שמעודדת הורות, וגם למורן יש הרצאה מעולה בנושא ניהול אינקלוסיבי.
ולמי שתוהה לעצמה - ״אבל אצלי אין בעיה! הבעיה היא שאין מספיק נשים!״ - יש לי שיטה ממש פשוטה לבדוק את הנושא - בכל שלב של ״משפך הגיוס״ בדקו מה אחוז הנשים הנמצאות בשלב הזה. אם בשלב הבא אחוז הנשים ירד - סימן שיש הטיה בשלב הזה. לדוגמא גם אם הגיעו אליך רק 5% קוח של נשים, אם לאחר שלב הסינון הראשוני נשארו 2% סימן שיש הטיה בשלב הסינון הראשוני. ומה שכל כך יפה בפוסט הזה שכל שלב כזה שאת מזהה - יש לו פתרונות!
לפי דוח ההון האנושי בתעשיית ההייטק לשנת 2019, נמצא שיש 22% נשים בתפקידים טכנולוגיים בהייטק. כמובן שההתפלגות לפי חברות ותפקידים היא לא אחידה, אבל זה נתון מספיק משכנע בכדי להצביע על כך שאם במקום העבודה שלך יש פחות מ22% נשים בתפקידים טכנולוגיים - כנראה שיש הטיה בתהליך הגיוס (או בתרבות הארגונית, שזה כבר לפוסט אחר) - והחדשות הטובות הן שלהכל יש פתרון! הפתרון הוא לא קל, אבל הוא קיים, והוא ישים, והוא עובד.
בברכת ״איזה כיף זה שיש טמפונים בשירותים״ (אני רק עם גביעונית אבל נו הבנתן) - שבוע טוב ומלא קולגות נשים חזקות וחכמות ונחמדות!
[נכתב ע"י דליה גרצמן, 11.7.2021]
Baot
All our newsletters can be found here.
Connect with us:
Baot is the biggest Israeli community of women in R&D - software engineers, data scientists, security researchers and academic researchers in the fields of CS.