חכמת החיוביות - פינת הפנתאון #17
איך לאמן את המוח כדי למצות את הפוטנציאל שגלום בנו
פינת הפנתאון היא פינה שבועית בה נשתף תכנים שאנחנו מאמינות שהם חלק מה"פנתאון" של מה זה להיות אישה בפיתוח.
לפני כמה שנים נתקלתי בהמלצה על הספר הזה, אינטליגנציה חיובית. הספר התחיל בהבטחה שנראתה לי מוגזמת לחלוטין - ״הספר הזה יכול לשנות את חייכם, אל תתפשרו על פחות.״ ההבטחה נשמעה לי יומרנית כל כך, שהחלטתי לקרוא אותו בניסיון להוכיח לעצמי שהיא אכן כזו. וול, טעיתי, הוא לחלוטין שינה לי את החיים ואני מקווה שגם אתן תהנו ותלמדו ממנו 🙂
קצת על המחבר - שירזאד צ׳אמין הוא יו״ר ארגון הכשרת המאמנים הגדול בעולם CTI, שעובדת עם חברות הייטק רבות ועם חברי סגל מסטנפורד וייל. לשירזאד דוקטורט במדעי המוח, תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בהנדסת חשמל ובמנהל עסקים מסטנפורד.
אז שנתחיל?
מדד האינטליגנציה החיובית שלכם, לפי הגדרת המחבר, הוא אחוז הזמן שבמהלכו התודעה שלכן מתפקדת בתור חברה קרובה ולא בתור אוייבת.
דוגמה פשוטה, שמוצגת בספר, מבחינה בין שני מקרים:
1. כאשר תודעתכן מורה לכן לעשות כל שניתן כדי להתכונן לפגישה החשובה מחר.
2. כאשר תודעתכן גורמת לכן להתעורר בשלוש לפנות בוקר עם חרדות בנוגע לפגישה ומחשבות אובססיביות על השלכות הכישלון.
במקרה הראשון, היא פועלת כחברה שלכן ובמקרה השני כאוייבת.
עקרונות האינטליגנציה החיובית מתבססים על מחקרים עכשויים ותהליכים בדוקים בתחומי מדעי המוח, ייעוץ ארגוני ופסיכולוגיה חיובית. המודל מאפשר לכן למדוד ולשפר באופן משמעותי את כמות הזמן שבו המוח שלכן משרת אתכן ולא מחבל בכן.
אוקי אבל איך בתכלס זה קורה?
לפי משנתו של צ'אמין, לכולנו יש דפוסי מחשבה שטבועים בנו מילדות כיצר הישרדותי, שמונעים מאיתנו לפעול בהרמוניה עם השאיפות והמטרות שלנו. הוא מחלק את הקולות לפי דפוסי מחשבה שונים וקורא להן "חבלניות". על אף שהחבלניות אינן נחוצות לנו עוד בחיינו הבוגרים, הן הופכות לתושבות קבע סמויות במוחנו.
קיימות עשר חבלניות שונות: מבקרת, פדנטית, מרצה, תחרותית, קורבנית, היפר-רציונלית, פרנואידית, חסרת-המנוח, השתלטנית והמתחמקת. לכל חבלנית יש מאפיינים משלה, מחשבות שהיא מג׳נרטת באופן קבוע, רגשות, שקרים קבועים והשלכות על עצמן ועל אחרים.
לאור קוצר היריעה נתמקד בשלוש:
1. המבקרת - אנשים ביקורתיים מוצאים חסרונות בעצמם, אצל אחרים וגם בנסיבות. מחשבה אופיינית: ״מה לא בסדר אצלי/אצלו/במצב?״. השלכות: גורמת לחרדות, מצוקה וסבל בינינו לבין עצמנו ובמערכות היחסים שלנו.
2. הפדנטית - פרפקציוניזם וצורך קיצוני בסדר ובארגון. מחשבה אופיינית: ״אם אי אפשר לעשות את זה מושלם, עדיף לא לעשות את זה בכלל״. השלכות: מובילה לנוקשות ומהווה מקור לחרדה ותסכול בלתי נדלים וכן לספקות עצמיים.
3. הפרנואידית - חרדה מתמדת וקיצונית בנוגע לכל הסכנות האורבות מסביב והתמקדות עזה במה שעשוי להשתבש. מחשבה אופיינית: ״אני חוששת שאם אטעה, כולם יתנפלו עליי״. השלכות: אובדן אמינות. אנשים נוטים להימנע מהם מכיוון שהם חשים שהעצבנות הקיצונים שלהם שואבת מהם כוחות.
הנה דוגמה פשוטה נוספת: נניח ששגיתן בעניין חשוב והדבר עלה לכן ביוקר. המבקרת לא תאפשר לכן לשכוח את הטעות ותגרום לכן להרגיש אשמה, כעס או חרטה. המסר המעיק ירדוף אתכן ויגרום לכן לאבד שעות שינה במחשבות על מה קרה ומה ההשלכות הצפויות. הפחד הזה אמנם יגרום לכך שתפעלו במרץ רב כדי לוודא שטעות כזו לא תחזור על עצמה, אך אם תקלעו לסיטואציה דומה, תוצפו פחד וחרדה שמא תחזרו על אותה השגיאה. גם אם תצליחו להתמודד טוב עם הסיטואציה - המחיר הרגשי יהיה גבוה. הגישה של הסייג׳ית שונה לגמרי.
מי זו הסייג׳ית?
הסייג׳ית (Sage - כינוי לאדם חכם ומנוסה) היא למעשה שם כולל לאנטי-תזה של החבלניות, עם גישה מלאה לחוכמה ולתובנות שלכן. היא מאפשרת לנו להתמודד ולזהות הזדמנויות גם בקשיים הכי גדולים. היא ניחנה בכוחות שונים כמו חקרנות, הזדהות, חדשנות, ניווט ועשייה.
לצורך המחשה, אתמקד בכוח אחד של הסייג׳ית והוא הניווט:
ניווט = היכולת לבחור בין אפשרויות שונות תוך הסתמכות על הערכים העמוקים ביותר שלכן.
בספרו, שירזאד מתאר 3 אסטרטגיות לחיזוק המוח החיובי, ובהן חיזוק הסייג׳ית, החלשת החבלניות וביצוע של תרגילי ״כושר״ למוח. מאחר והנושא מכוסה בספר בכ-100 עמודים, אתן כאן דוגמה פשוטה לתרגיל לחיזוק הסייג׳ית, באמצעות שימוש בכוח הניווט:
נניח שאתן בצומת דרכים בקריירה שלכן ולא בטוחות מה הנתיב הנכון ביותר בעבורכן. אם תקבלו החלטה באמצעות החבלנים, סביר שהפרנואיד שלכן ינסה למשוך אתכן לנתיב הכי בטוח, או שהמתחמק ינסה להוביל אתכן במסלול עוקף עימותים.
מה תוכלו לעשות כדי להשתמש בכוח הניווט של הסייג׳ית? להשתמש בתרגיל פשוט שנקרא ״במבט לאחור״:
דמיינו שאתן בסוף חייכן ואתן בוחנות בדיעבד את ההחלטה שקיבלתן, איך אתן מרגישות לגבי ההחלטה?
הטכניקה הזו עובדת משום שכאשר אנו מתקרבות לסוף חיינו חלק גדול מהדאגות שמטמיעות בנו החבלניות, נראות לנו חסרות משמעות ואנחנו נוטות לקבל פרספקטיבה טובה יותר.
זו כמובן דוגמה לתרגיל אחד קטן, אך עוצמתי. כשאנחנו משתמשות בסייג׳ית כדי להתגבר על אתגרים, התחושות שמתעוררות בנו הן של סקרנות, חמלה, יצירתיות ושלווה. וזה כיף גדול לפעול ממקום כזה 🙂
התרגילים ששירזאד מפרט בספר רלוונטיים כדי לשפר את הביצועים שלנו בעבודה, בקריירה ובחיים בכלל. הרקע ההנדסי שלו בשילוב עם חקר המוח מביא לשולחן תוצר שעם תרגול קבוע עושה shift ממש משמעותי בחיים. כלל הטכניקות מתבססות על גישה פשוטה וישירה שגורמת לבנייה אמיתית של נתיבים עצביים חדשים במוחנו, ואני ממליצה בחום לתת להן צ׳אנס.
מי יודע, יש סיכוי שזה ישנה לכן את החיים 😉
[נכתב על ידי שיר מצישבסקי 17.10.2021]
Baot
All our newsletters can be found here.
Connect with us:
Baot is the biggest Israeli community of women in R&D - software engineers, data scientists, security researchers and academic researchers in the fields of CS.