אני מאמינה לך - פינת הפנתאון #32
כיצד נוצרה אמונת השווא "מפחיד להיות גבר אחרי MeToo"
פינת הפנתאון היא פינה שבועית בה נשתף תכנים שאנחנו מאמינות שהם חלק מה"פנתאון" של מה זה להיות אישה בפיתוח.
*** טרגיר הטרדות מיניות - ללא תיאורים חלילה אבל זה נושא הפוסט ***
השבוע ב #פינתהפנתאון - כיצד נוצרה אמונת השווא לפיה "מפחיד להיות גבר אחרי MeToo" ולמה אני דבר ראשון מאמינה לך.
*** דיסקליימר:
מכיוון שמדובר בנושא רגיש, ובנושא חריג לפינה, אתחיל מהסיבות שבחרתי להתעסק בו:
1. עבור אלו מאיתנו שמבינות שזוהי אמונת שווא - זה נעים לשמוע מישהי כל כך מכובדת ומלומדת נותנת צידוקים אמפיריים, ולאלו מאיתנו שרוצות להפיץ את המידע, זה עוזר שיהיו בידינו עוד עובדות וטיעונים משכנעים.
2. עבור אלו מאיתנו שחוששות בעצמן שזה נכון, וזו איננה אמונת שווא, ממליצה עוד יותר להמשיך לקרוא, שכן הדוברת בצד שלכן. המטרה של ההרצאה היא להפיג את החששות, לא להקטין להקניט או לכעוס.
3. עבור כולנו - שנדע מה המנגוננים שגורמים להטרדות מיניות שיטתיות להמשיך ולהתקיים, נדע לזהות, לסייע ולתמוך.
4. אני מאמינה לך. גם אני מאמינה לך שקוראת את זה ויש לה משהו לחלוק בנושא, וגם "אני מאמינה לך" כדרך חיים. הרצאה זו נותנת תיקוף אמפירי ללמה הדיפולט צריך להיות "אני מאמינה לך" ומי שעוד לא השתכנעה אנא המשיכי לקרוא.
5. לצערנו הרב הנושא של הטרדות מיניות נוכח בחיינו האישיים והמקצועיים ואין מנוס מלהתעסק בו.
***
סלסט קיד היא חוקרת פסיכולוגיה וטכנולוגיה מצליחה ומוערכת המתמחה באופן בו בני.ות אנוש מפתחות אמונות ומקבלות החלטות על סמך האמונות הללו. קיד היא גם אחת מהנשים שהוכרזו כ"אשת השנה של מגזין טיימס" ב2017, על היותה אחת מ"שוברות השתיקה" - תואר כבוד בעקבות מחאת MeToo - היא אחת מ-9 פרופסוריות שהגישו תביעה, וזכו בה, נגד אוניברסיטת רוצ'סטר על טיפול כושל בפרשיית הטרדות מיניות חמורה.
בחצי הראשון של ההרצאה, שהוא מרתק בפני עצמו, קיד מתארת מסקנות פוקחות עיניים מהמעבדה שלה - תובנות בנוגע לאיך אנחנו כבני.ות אנוש בוחרות את המידע שאנחנו רואות ברשת בכדי לגבש אמונות מסוימות, כיצד אנחנו מקבלות החלטות בעקבות האמונות הללו, וכיצד הילדות.ים שלנו חשופות יותר מאי פעם לגיבוש אמונות שווא.
בסוף ההרצאה, באומץ בלתי יתואר, מול קהל של חוקרות.ים מובילות מכל העולם, על בימת אחד הכנסים הכי חשובים ונחשבים בימינו, קיד שמה זרקור על הקשר בין התובנות שתוארו לעיל לבין אמונות שווא על הטרדות מיניות. (הלינק הזה ישלח ישר למקום בהרצאה בו החלק השני מתחיל, הוידאו ממשיכה לעוד כחצי שעות של שאלות, הקטע הרלוונטי הוא פחות מ6 דקות).
קיד מכירה בכך שנוצרה אמונה לפיה גברים עלולים לאבד את הקריירה שלהם בשל הערות אגב תמימות. במלוא האמפתיה, קיד מרגיעה את הגברים בקהל ואומרת "שיקרו לכם, זה בכלל לא עובד ככה", ואז ממשיכה לתאר את המנגנון שיצר את אמונת השווא לפיה "מפחיד להיות גבר בימינו":
ראשית, דרושים משאבים (מנטליים, פוליטיים, כספיים) אדירים בכדי להגיש תלונה/תביעה על הטרדה או תקיפה מינית (הזמן הדרוש והמשאבים הכלכליים מוערכים כשווי ערך לכתיבת דוקטורט).
אם וכאשר תלונה/תביעה כזו הוגשה, המתלוננת תספוג הפחדות, איומים, לחץ חברתי, ונקמה כנגדה. למעשה, הנתונים מראים ש- 75%(!!!!!) מהמתלוננות על הטרדות מיניות ספגו תגובות נגד כדוגמת מניעת קידום, הוצאה מפרויקט, ואף פיטורין.
אז כבר כאן המסקנה האינטואיבית היא שאם משהו כבר הגיעו לאוזננו, כנראה שקרה מאחורי הקלעים משהו יוצא דופן בחריגותו, שגרם למתלוננ.ת להתגבר על כל המחסומים לעיל ולהגיש את התלונה.
מעבר לכך, אם פרשיה מסוימת כבר הגיעה לידיעת הציבור, הפושעים באופן גורף יתנצלו על (או יכירו ב) רק חלקים קטנים מהסיפור, ולא על המקרים החמורים באמת, אלו שהובילו לתביעה. שקר באמצעות השמטת פרטים. הסכנה הגדולה והרחבה בהתנהגות הזו, היא שכשגבר שהואשם בתקיפות מיניות מתנצל על זה ש"הוא רק פותח לנשים את הדלת ואומר להן שהן יפות בבוקר", הוא יוצר את הרושם כאילו זו בעצם היתה התלונה, כאשר המציאות רחוקה מכך. זה יוצר את אמונת השווא שכל מילה לא במקום עלולה לעלות לגבר בקריירה שלו, וחמור מכך - גורם גם לגברים חפים מפשע לחלוטין לחשוש ליד קולגות נשים ולמנוע מהן הזדמנויות בשם כך.
קיד מסכמת בשלוש מסקנות:
1. אם שמעתןם על מקרה שבו איש.ה מתמודדות עם מקרה של הטרדות/תקיפות מיניות, גם אם הוא נשמע מקרה קל שבקלים, רוב הסיכויים שהאמת היא חמורה בהרבה מהפרטים שהגיעו לאוזנייך.
2. אם שמעתןם על תוקפ.ת שמתנצל על אי-הבנות תמימות, תדעו שזו התגובה הרווחת והצפויה, ובאופן גורף ההתנצלות/הכרה תהיה בפרטים הקטנים ולא בתקיפה/הטרדה החמורה שקרתה באמת.
3. אלא אם את.ה פוגע בא.נשים סביבך באופן חריג, אז למעט מקרים נדירים ביותר, אתה יכול להרגיש בטוח לחלוטין ונטול חשש מתלונות או השלכות על מעשייך. אין שום חשש שתמצא את עצמך "קורבן" ללא עוול בחפך - זוהי אמונת שווא שאלו שפשעו פשעים נוראיים רוצים שתחשבו.
לסיום, קיד קוראת לשיתוף פעולה בין המגדרים - לכולנו יש מה להרוויח מלהבין את המנגנונים הפועלים ולבחור את הפעולות שלנו בהתאם למציאות ולא לאור אמונות שקריות שמופצות על ידי אנשים פרטיים ומוסדות שמרוויחים מההסתרה הזו. המטרה של כולנו היא שכולנו נרגיש שהחברה תתייחס אלינו בכבוד ונוכל להרגיש בטוחות.ים ומוגשמות.ים.
בברכת "אני מאמינה לך", שבוע בטוח ונעים לכולן.
[נכתב ע"י דליה גרצמן 6.2.2022]
Baot
All our newsletters can be found here.
Connect with us:
Baot is the biggest Israeli community of women in R&D - software engineers, data scientists, security researchers and academic researchers in the fields of CS.