חכמת המצוינות - פינת הפנתאון #13
כיצד להיות הגרסא הטובה ביותר של עצמך
פינת הפנתאון היא פינה שבועית בה נשתף תכנים שאנחנו מאמינות שהם חלק מה"פנתאון" של מה זה להיות אישה בפיתוח.
לפני כמה שנים התאמנתי אצל מאמן כושר שהיה ממש מצויין. באחת השיחות איתו הוא המליץ לי על הספר: ״חוכמת המצויינות״ של רובין שארמה.
ב-2018 מצאתי את עצמי בנתב״ג בדרך לטיסה בלי ספר והחלטתי לקנות אותו. מאז, אני ממשיכה לעקוב אחרי כמה מנטרות מהספר שמטרתו לגרום לך להבין שיש לך מסוגלות להשפיע השפעה משמעותית על העולם אם רק תבחר/י. אני חושבת שזה הספר הראשון שמצאתי את עצמי מסמנת בו שורות במרקר כדי שאוכל לחזור אליהן, וממש יצאתי עם action items להמשך. המשכתי גם להקשיב להרצאות של רובין, יש כמה ממש מוצלחות.
הינה תקציר של 9 רעיונות מדהימים ששווה לכל אחד/ת לאמץ:
1. “מה את/ה לא אוהב/ת בחיים שלך או בארגון שאת/ה עובד/ת למענו או בארץ שאת/ה חי/ה בה? הכן/הכיני רשימה. כתוב/י אותה. צעק/י אותה. ואז עשה/י משהו לשיפור הדברים. כל דבר. התחל/י בקטן או לך/כי על כל הקופה. פשוט עשה/י משהו. בעודך משתמש/ת בכוח שלך כדי לבחור, נחש/י מה קורה? הכוח שלך גדל. וככל שתעבוד/י בתוך תחום ההשפעה שלך כדי לשפר את הדברים, נחש/י מה יקרה? תחום ההשפעה שלך יתרחב. לכן עשה/י את חלקך. היום. עכשיו. העולם יהפוך למקום טוב יותר בשל כך.”
2. “עבור/י מתפיסת עולם של ״לא יכול/ה״ למנטליות של ״יכול/ה״“. כל כך קל להישאב לתירוצים כמו ״אני לא יכול/ה להתקדם בעבודה כי לא נותנים לי הזדמנות״, ״אני לא יכול/ה לפתור את הבאג כי אני לא מכיר/ה את הקוד״, ״אני לא יכול/ה לעשות ספורט כי אני עייף/ה״. עשה/י מה שצריך כדי שכן תוכל/י. זה אומנם קל לומר וקשה מאוד לבצע, אבל נסה/י לתפוס את עצמך אומר/ת או חושב/ת משפטים שמתחילים ב״אני לא יכול/ה״ ולהפוך אותם למשפטים של כן יכול/ה. זה עניין של מנטליות. הבעיה היא שאם את/ה אומר/ת לעצמך תירוץ מספיק פעמים את/ה בעצם סוג של ״מהפנט/ת״ את עצמך וגורם/ת לעצמך לחשוב שהוא נכון. אבל האמת היא שאת/ה יכול/ה לעשות כל מה שתחליט/י ותבחר/י, אם תתמיד/י.
3. “רק בגלל שלא הצלחת לעשות משהו אתמול, זה לא אומר שלא תצליח/י לעשות אותו היום! אל תחיי/ה בעבר“. נלסון מנדלה ישב בכלא 27 שנים ולאחר מכן הפך לראש ממשלת אפריקה, העבר ממש לא מכתיב את העתיד. הרבה דמויות מאוד מפורסמות חוו סבל רב ובעקבותו הפכו למי שהם. מארי קירי איבדה את אימה בגיל 10 וזה לא עצר בעדה מלזכות בפרס נובל (פעמיים!).
4. “צאו מתוך נקודת המבט של ״הקורבן״“: זה שהדברים קורים לו. קורבנות הם אנשים שמעולים ב״להיות עסוקים״, או כמו שרובין אומר busy being busy: ״לא הספקתי לקרוא את המייל כי הייתי עסוק/ה״, ״לא הספקתי להחזיר טלפון כי הייתי עסוק/ה״ וכו׳. הקורבנות מכורים לבידור (נטפליקס, אינסטגרם, חדשות, פייסבוק, you name it). אבל מנהיגים הם אובססיביים לגבי הוצאת הרעיונות שלהם אל הפועל, לעשות, להגשים. זכרו, השתפרות קטנה ויומית כשעושים אותה באופן עקבי לאורך זמן מובילה לתוצאות מרהיבות. גם רומא לא נבנתה ביום אחד, אף אחד לא רץ/ה מרתון ביום שבו הוא/היא מחליט/ה על כך.
5. “הזמן הטוב ביותר לשתול עץ היה לפני 20 שנה. אבל הזמן הטוב ביותר אחריו הוא היום“. התחל/י היום לכתוב את הבלוג שרצית. קבע/י עכשיו פגישה עם המנהל/ת שלך על הבעיה שמציקה לך כבר הרבה זמן. התחיל/י היום לעבוד על הטיוטה שלך לכנס שרצית להרצות בו. הבנת את הקטע, זה נכון כמובן לכל דבר בחיים.
6. “לעולם אל תעזבו את הבית ללא ספר בידיכם” - אני חושבת שזה אחד המשפטים הכי משמעותיים בספר. אנשים ישבו שנים ללמוד ולהתמקצע בתחום ואז חודשים לכתוב ולערוך את הספר וכל מה שנותר לנו לעשות הוא להשקיע כמה שעות בקריאה כדי לרכוש ידע שימושי! מה שאני אוהבת במשפט הזה הוא שאם לא הייתי קוראת את הספר הזה לא הייתי מבינה את החשיבות של הקריאה וממשיכה בכך. (אפשר כמובן גם לקרוא גם בaudioble או ב-kindle). המשפט הזה מהספר הוא כמו תנאי הבסיס של האינדוקציה שגורמת לי להמשיך לקרוא כל פעם ספר נוסף מאז שקראתי את הספר הזה. בעידן שבו יש כל כך הרבה מידע באינטרנט, ופלטפורמות כמו פייסבוק מאיימות לשאוב את הזמן היקר שלנו לטובת גלילה אינסופית, זה ממש מרענן לקרוא ספרים. בפעם הבאה שאת/ה מחכה בתור בקופת חולים או ממתין/נה שהקוד יתקמפל, אל תישאב/י לאינסטגרם או לטוויטר, פתח/י את הספר וקרא/י, גם אם זה רק עמוד אחד.
7. “הפעולות הזעירות ביותר טובות לאין שיעור מהכוונות האצילות ביותר“. בהרצאה נוספת שהקשבתי לה לאחרונה של רובין הוא אומר Your days are a miniature of your life. אם אתם רוצים שהחיים שלכם יראו באופן מסויים, תקבלו בכל יום את ההחלטות שיתרמו לכך. רוצה להיות בכושר? תתחיל/י כל בוקר באימון קצר. רוצה לאכול בריא? תבחר/י היום (ובכל יום מחדש) את ארוחת הבוקר המזינה והבריאה (אל תתפתה/י לקוראסון). רוצה שיהיו לך יחסים טובים יותר עם עמית בעבודה? תעשה/י משהו בנוגע לזה בכל פגישה שלכם. יש לך 10 דק׳ להמתין? פתח/י ספר! כל החלטה קטנה כזו מרכיבה את איך נראה היום שלך. וסך כל הימים שלך הם החיים שלך. בסופו של דבר ההחלטות הקטנות משפיעות על הטווח הרחוק ובונות את החיים עצמם.
8. ״קבלו את השינוי כהזדמנות לצמיחה״- אני חושבת שהמשפט הזה הוא קלאסי לתקופה של הקורונה, אם כי מירקרתי אותו בתקופה שבה קורונה הייתה סתם שם של בירה שלא אהבתי. אם אתם עובדים עכשיו מהבית, ולפני כן הייתם נוסעים שעה למשרד הלוך ושוב כל יום - קיבלתם שעה במתנה! הקדישו אותה לעשות משהו משמעותי, כמו… הקשבה להרצאה, העמקה בנושא מעניין, שיחת עומק עם אדם יקר, קריאת ספר שיקדם משהו שאתה רוצה להשתפר בו להיות הורה טוב יותר - קרא/י את ״אמא מאמנת״, להיות מנהל/ת טוב/ה יותר קראו ״Drive: The Surprising Truth About What Motivates Us״ וכו׳.
9. נתונה לנו תמיד הבחירה להיות חזקים וחיוביים כאשר הכל סביבנו מתפרק. אף אחד לא עובר את החיים בלי חולי, אובדן, אכזבה. אינכם יכולים לשלוט בנסיבות החיים. דברים קשים יקרו לכם. אבל אתם יכולים לשלוט במה שקורה בתוככם. ואלה העושים זאת נעשים גדולים.
אם בא לכןם ללמוד עוד ולקבל השראה מרובין, הקשיבו ל30 דק׳ המצורפות בלינק:
[נכתב על ידי ניר אורמן 12.9.2021]
Baot
All our newsletters can be found here.
Connect with us:
Baot is the biggest Israeli community of women in R&D - software engineers, data scientists, security researchers and academic researchers in the fields of CS.