על יזמות ומימון - פינת הפנתאון #23
למה נשים יזמות מקבלות פחות מימון, ומה הקשר לקידום אישי
פינת הפנתאון היא פינה שבועית בה נשתף תכנים שאנחנו מאמינות שהם חלק מה"פנתאון" של מה זה להיות אישה בפיתוח.
השבוע - למה נשים יזמיות מקבלות פחות מימון, ומה כולנו יכולות ללמוד מזה על קידום אישי.
האמלק של האמלק - באופן טיפוסי, גברים נשאלים על איך הם הולכים להצליח, ונשים נשאלות על איך הן הולכות לא להפסיד. אנחנו מצידנו, יכולות להיות ערות לתופעה, להבחין מה אנו נשאלות, ובלי קשר לטון השאלה, לענות איך אנחנו הולכות להצליח!
כשדנה קנזה היתה בת 5 היא קפצה לבריכה של מים קפואים וכמעט טבעה. היא שותקה מהקור מתחת לפני המים ולכן המציל בכלל לא ראה אותה. ילדה אחרת שעברה במקרה ממש לידה ראתה אותה ובכך הצילה אותה. התקרית המצערת הזו הובילה את קנזה להבין את הסכנה המוחשית של דברים שקורים *מתחת* לפני השטח, ולכן הקדישה את הדוקטורט שלה למחקר ביאסים מגדריים שנמצאים גם הם *מתחת* לפני השטח.
קנזה פגשה ביאסים כאלו בעצמה. לפני שפנתה להגשמת חלום הדוקטורט, היא הקימה סטארטאפ והיתה מנכלית שלו במשך 5 שנים. כל אותן שנים, היא שמה לב שהיא נשאלת שאלות אחרות מאשר הקו-פאונדר הגבר שלצידה - הוא נשאל שאלות של "איך החברה הולכת להצליח" והיא נשאלה שאלות של "איך החברה הולכת לא להפסיד". היא לא ידעה אם זה משהו שקשור אליה באופן אישי או לחברה שלה באופן פרטני, ולכן, לאחר שקיבלה את ההחלטה הקשה של לעזוב את החברה שלה, היא הקדישה את מחקר הדוקטורט שלה לשאלה הזו בדיוק -
האם נשים יזמיות נשאלות שאלות אחרות מגברים יזמים, אם כן - מה ההשלכות של התופעה, ואיך ניתן לתקן אותה?
התשובה לשאלה הראשונה - האם נשים נשאלות שאלות שונות מגברים? - היא כן. מאוד.
קנזה מתארת חלוקה ברורה בין שאלות "קידום" מול שאלות של "מניעה". שאלות של קידום הן שאלות בסגנון "איך הסטארטאפ שלך הולך להביא משתמשות חדשות?", כלומר "למה כדאי לי להשקיע בסטארטאפ שלך וכמה כסף את הולכת להביא לי כמשקיעה". לעומת זאת, שאלות של מניעה הן שאלות בסגנון "איך את הולכת לשמר את הלקוחות הקיימות שלך?", כלומר, "איך את הולכת להפסיד כמה פחות מהכסף שאשקיע בך?".
בכדי להבין את החלוקה המגדרית של השאלות הללו, קנזה ניתחה שעות על גבי שעות של פיצ'ים וסשנים של Q&A מתחרות הסטארטאפים הנחשבת Tech Crunch Disrupt. קנזה גילתה תופעה חד משמעית - נשים וגברים מציגות את המיזמים שלהןם בצורה מאוד דומה בהקשר של התייחסות לאלמנטים של קידום ומניעה. לעומת זאת, 2/3 מהשאלות שהופנו כלפי גברים יזמים היו שאלות של קידום, ו2/3 מהשאלות שהופנו כלפי נשים יזמיות היו שאלות של מניעה. וזאת ללא קשר למגדר המשקיע/ה ששאלו את השאלות. כלומר, כמו שאנחנו רגילות למצוא בכל המחקרים על ביאסים לא מודעים, גם אנחנו הנשים לוקות בהם במידה שווה כמו הגברים. זו תופעה חברתית עמוקה שפוגעת בכולנו.
אז מה זה בכלל משנה?. שאלה טובה. גם את זה קנזה בדקה, וגילתה שיזמות.ים שנשאלו בעיקר שאלות של קידום גייסו מימון בשווי פי 7 מהמימון שגייסו יזמות.ים שנשאלו בעיקר שאלות של מניעה.
מעצבן!!!
אבל.
יש תקווה.
כשקנזה ניתחה את ה*תשובות* לשאלות של מניעה, היא גילתה שיזמות.ים שענו על שאלות של מניעה בתשובות של קידום המשיכו לגייס פי 14 מאלו שענו גם תשובות של מניעה. שזו עוד הוכחה לכך שאין משהו אינהרנטי בסטארטאפים שנשאלו יותר שאלות של מניעה משאלות של קידום. אלא הטון של השיח הוא שקבע את התוצאות.
המסקנה היא - גם אם נשאלנו שאלה שממסגרת את הרעיון שלנו כמשהו שעלינו הציל מטביעה, אנחנו יכולות לענות תשובה שממסגרת מחדש את הרעיון שלנו כמשהו עם צפי גדילה ופריחה.
בפתחו של כל דיון, חישבו על המטרות *שלכן*, שאתן רוצות לקדם, ותכינו מראש את הטיעונים ללמה הגישה שלכן נכונה ותעורר הצלחה ושגשוג. כשיש לכן את כל המידע בשלוף, אתן יכולות לענות לכל שאלה עם התשובות ש*אתן* רוצות לתת. אני לא טוענת שאנחנו צריכות להתעלם מביקורת או מספק בריא, אלא שאנחנו יכולול למסגר את הדיון ככזה שעוסק בהצלחה ולא בהמנעות מכישלון.
איך לעשות את זה?
לדוגמא, נניח שאת מציעה את עצמך לתפקיד ניהולי, ואחת הסוגיות שעל הפרק היא מה יהיו ההשלכות של כך על הפרויקטים שבאחריותך.
שאלה בטון של קידום תשמע בערך כך: "אם תהיי מנהלת, כיצד תמנפי את התפקיד לצורך שימור ושיפור הפרויקטים באחריותך?"
לעומת זאת, שאלה בטון של מניעה תשמע בערך כך: "אם תהיי מנהלת ותקחי על עצמך עוד אחריות של ללוות עובדות אחרות, איך יהיה לך זמן לתחזק את הפרויקטים שבאחריותך היום?"
לשתי השאלות, את יכולה לענות בטון של קידום: "כשאהיה מנהלת תהיה לי הסמכות והגושנפקא לקדם עובדות מתחילות ולסייע להן להגדיל בסדרי גודל את התרומה הכוללת שלהן לחברה ולמוצר. כך פרויקטים שהיום נמצאים בתחזוקה שלי בלבד יוכלו לקבל זוויות ראיה שונות ואף ישתפרו תחת חסותן של עובדות מלאות מוטיבציה וכישורים חדשים שאסייע להן לרכוש".
לכן, האקשן אייטם הוא: כשאת נשאלת שאלה, קחי רגע לחשוב על האם יש לשאלה טון של מניעה או של קידום. אם הטון הוא של מניעה, נסחי בראשך מחדש את השאלה בטון של קידום, ועני על השאלה החדשה.
ולאלו מאיתנו שנמצאות בעמדות הכוח ו*שואלות* את השאלות - תהיו מודעות לסוגיה.
מחקר זה מלמד אותנו שסוג השאלות שאנו שואלות משפיע באופן מוחשי על סיכויי ההצלחה של מי שמולנו, ללא קשר לכישורים שלהןם!
בעלות יחסית מועטה, של מודעות וכוונה תחילה לשאול שאלות של קידום - תייצרי רווח ענק לנשים ולכלל הארגון!
[נכתב ע"י דליה גרצמן 29.11.2021]
Baot
All our newsletters can be found here.
Connect with us:
Baot is the biggest Israeli community of women in R&D - software engineers, data scientists, security researchers and academic researchers in the fields of CS.