
Engelli Çocuk Hakları Ağı
Proje Bülteni - 3
Engelli Çocuk Hakları Ağı Hakkında
Engelli Çocuk Hakları Ağı 2016 yılında UNICEF’in desteği ile kurulmuştur. EÇHA, engelli çocuk hakları alanında çalışan 83 sivil toplum kuruluşundan meydana gelmektedir. Mevcut üyeleri ile birlikte engelli çocuk hakları konusunda ortak bir ses oluşturmayı, bu konudaki farkındalığı artırmayı ve aynı zamanda Türkiye’de engelli çocuk hakları konusunda politika yaratma sürecine etki etmeyi amaçlamaktadır. Bu amaçla, engelli çocukların hakları için savunu, lobicilik, takip ve farkındalık çalışmaları yapmak, iyi uygulama örneklerini paylaşmak ve çözüm önerileri geliştirmek için faaliyetlerde bulunur.
EÇHA; kendini oluşturan üyeler üstünde bir üst kimlik oluşturmayan, yatay örgütlenen, her türlü ayrımcılığı reddeden, her siyasi oluşuma eşit mesafede duran, engelli çocuk hakları konusunda çalışan ve EÇHA değerlerine uygun çalışmayı kabul eden herkesin katılımına açık bir yapıdır.
EÇHA, çocukları birey olarak kabul eder.
2021 YILININ İKİNCİ YARSINDA NELER YAPTIK?
İÇİNDEKİLER
2) Röportajlar
3) Mentörlük Eğitimleri
4) Kapasite Geliştirme Eğitimleri
5) Sekretarya Toplantıları
6) Ağ Kurulu Toplantısı
7) Proje Ortakları Toplantıları
8) Sosyal Medya
9) Kamu Kurumları ile İlişkiler
10) Gönderilen Dilekçeler
11) Çalışma Grubu Toplantıları
12) Hazırlanan Raporlar
13) Düzenlenen Kampanyalar
14) Danışma Kurulu ve Toplantıları
15) Proje Yönlendirme Komitesi
16) Üretilen El Kitapları
17) Medya İzleme
18) EÇHA Adına Katılım Sağlanan Etkinlikler
19) Aylık Bültenler
20) Proje Bültenleri
21) İletişim
WEBINARLAR
Webinar 5) 10.07.2021 - Disleksi ve Aile Önerileri: Ne Yapmalı Ne Yapmamalı
EÇHA Webinar Serisi'nin beşincisi, EÇHA üyesi Disleksi Öğrenme Güçlüğü Derneği’nin Başkanı Atıf TOKAR ile gerçekleştirildi. Disleksi ve Aile Önerileri: Ne Yapmalı Ne Yapmamalı konulu webinarda dislektik ve disleksi kavramlarının tanımları ile başlayan Sn. TOKAR destek eğitim konusunda yaşanılan problemleri ve disleksi evreleri hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Webinarda 20 dinleyici yer aldı. Etkinliğin moderatörlüğünü ise EÇHA'nın Güçlendirilmesi Projesi Koordinatörü Cansın KUVVET gerçekleştirdi. Webinarın sonunda katılımcılarla soru-cevap gerçekleştirildi.
Webinar 6) 16.09.2021 - Engelli Çocukların Eğitim Hakkı: İhlaller ve Ötesi
EÇHA Webinar Serisi'nin altıncısı, EÇHA üyesi Türkiye Down Sendromu Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Av. J. Işıl BAĞATUR ile gerçekleştirildi. ‘Engelli Çocukların Eğitim Hakkı: İhlaller ve Ötesi’ konulu webinarın moderatörlüğünü EÇHA’nın Güçlendirilmesi Projesi ortağı ve Türkiye Down Sendromu Derneği Genel Sekreteri Fulya EKMEN yaptı. Etkinlikte, engelli çocukların okulların açılması ile birlikte yeniden eğitim hakkı ihlallerine maruz bırakıldığından, kapsayıcı eğitimin öneminden, özel eğitim kanunundan bahsedildi. Etkinlik sonunda katılımcıların sorularına Sn. BAĞATUR yanıt verdi.
Webinar 7) 16.11.2021 - Engelli Ergen Bireylerde Cinsellik
EÇHA Webinar Serisi’nin yedincisi, Save the Children Uluslararası- Türkiye Ülke Ofisi Eğitim Uzmanı Hilal DÖNER ile gerçekleştirildi. ‘Engelli Ergen Bireylerde Cinsellik’ konulu webinarın moderatörlüğünü Denizli Otizm Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dudu KARAMAN DİNÇ yaptı. Etkinlikte, engelli ergen bireylere cinsellik konularının ifade edilme süreçleri ve yaşanan problemlerin çözüm önerileri hakkında konuşuldu. Webinar, soru-cevapla sona erdi.
Webinar 8) 02.12.2021 - Devlet Koruması Altındaki Engelli Çocukların İhtiyaçları
EÇHA Webinar Serisi’nin sekizincisi, Hayat Sende Gençlik Akademisi Derneği Genel Koordinatörü Rumeysa BOZDEMİR ile gerçekleştirildi. ‘Devlet Koruması Altındaki Engelli Çocukların İhtiyaçları’ konulu webinarın moderatörlüğünü İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği'nden Av. Zeynep ÇAKIR yaptı. Etkinlik, koruma altındaki engelli çocukların temel ihtiyaçları hakkında gerçekleştirildi. Etkinlik sonunda katılımcıların sorularına Sn. Neriman ARAL yanıt verdi.
Webinar 9) 28.12.2021 - Özel Öğrenme Güçlüğünde Görsel Algılama
EÇHA Webinar Serisi’nin dokuzuncusu EÇHA Danışma Kurulu üyesi Prof. Dr. Neriman ARAL ile gerçekleştirildi. ‘Özel Öğrenme Güçlüğünde Görsel Algılama’ konulu webinarın moderatörlüğünü Herkes İçin Erişilebilir Yaşam Akademisi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İsmail ÇEVİKBAŞ gerçekleştirdi. Etkinlikte, özel öğrenme güçlüğü yaşayan bireylerin görsel algılaması konusuna değinildi. Webinar bitiminde soru-cevap bölümü düzenlenerek Sn. ARAL tarafından yanıtlandı.
RÖPORTAJLAR
Röportajlar, Engelli Çocuk Hakları Ağı’nın Güçlendirilmesi Projesi WP1.2. Kapasite Geliştirme Faaliyetleri kapsamında destekleyici faaliyet olarak düzenlenmektedir. 1 Temmuz 2021 - 31 Aralık 2021 tarihleri arasında 4 adet röportaj gerçekleştirdik. Şimdi gelin birlikte bunları inceleyelim;
2021/6 - Eylül - Cam Kemik Hastalığı
EÇHA Röportaj Serisi’nin Eylül ayında sosyal hizmet uzmanı ve engelli hakları aktivisti Ayşe SARI ile 'Cam Kemik Hastalığı' konusunda yazılı olarak gerçekleştirdik. Sn. SARI'yla cam kemik hastası olan kızı ve bu hastalığın yaşantıya olan etkilerini anlattı.
2021/7 - Ekim - Spina Bifida
EÇHA Röportaj Serisi’nin Ekim ayında Türkiye Spina Bifida Derneği üyesi Kalbiye MARANGOZ ile 'Spina Bifida' konusunda gerçekleştirdik. Röportajı, Engelli Çocuk Hakları Ağı'nın Güçlendirilmesi Projesi Koordinatörü Cansın KUVVET gerçekleştirdi. Sn. MARANGOZ ile spina bifidalı olan kızının durumu ve spina bifidanın tedavisi, önlenme durumu, Türkiye ve yurt dışındaki istatistikleri hakkında konuştuk.
Röportaj: https://www.youtube.com/watch?v=3RJmSnhmSWE
2021/8 - Kasım - Albinizm
EÇHA Röportaj Serisi’nin Kasım ayında Albinizm Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Serkan ÖZKAN ile 'Albinizm' konusunda gerçekleştirdik. Röportajı, Engelli Çocuk Hakları Ağı'nın Güçlendirilmesi Projesi Asistanı Berke YÜKSEL gerçekleştirdi. Sn. ÖZKAN İle albinizm ile başlayan hikayesi, tedavisi, Dünya'daki durumu ve Albinizm Derneği'nin faaliyetleri hakkında konuştuk.
Röportaj: https://www.youtube.com/watch?v=mmVGk7qmx5Q
2021/9 - Aralık - Hak Temelli Çalışmak
EÇHA Röportaj Serisi’nin Aralık ayında Toplumsal Haklar ve Araştırmalar Derneği Başkan Yardımcısı İdil Seda AK ile 'Hak Temelli Çalışmak' konusunda gerçekleştirdik. Röportajı, Engelli Çocuk Hakları Ağı'nın Güçlendirilmesi Projesi Asistanı Berke YÜKSEL gerçekleştirdi. Sn. AK ile hak temelli çalışmaların yanında hak temelliliğe nasıl başladığı, kurumların hak temelli çalışmaları ve engelli çocuklarda hak temelli çalışırken dikkat edilmesi gerekenler hakkında konuştuk.
DİĞER KAPASİTE GELİŞTİRME EĞİTİMLERİ
Etkili E-Bülten Eğitimi
Engelli Çocuk Hakları Ağı'nın Güçlendirilmesi Projesi WP1.2. Kapasite Geliştirme Faaliyetleri destekleyici faaliyet olarak düzenledik. 'Etkili E-Bülten Eğitimi'ni 18 Ağustos 2021 Çarşamba Zoom üzerinden gerçekleştirdik. Engelli Çocuk Hakları Ağı üyesi ve EÇHA'nın Güçlendirilmesi Projesi'nin yürütücüsü Engelsiz ve Mutlu Yaşam Derneği'nin koordinasyonunda yapıldı. Proje yürütücüsü kurum temsilcisi Av. Ali ULUSOY eğitmen olarak destek sağladı. Etkinliğin yaygınlaştırılma çalışmaları AB-ilan, Sivil Ajans, STGM, Sivil Sayfalar ve Sivil Alan ile iletişim kurularak sağlandı. Eğitime 83 kişi Google Formdan başvuru yaptı ve 24 kişi katıldı. Eğitime katılım sağlayan kişilere dijital sertifika hazırlanarak e-posta ile gönderildi.
SEKRETARYA TOPLANTILARI
1 Temmuz 2021 - 31 Aralık 2021 tarihleri arasında 12 adet EÇHA Sekretarya toplantısı gerçekleştirdik. Toplantılarımızda, engelli çocukların haklarının korunması, savunuculuk faaliyetleri, EÇHA üyelerinin aktifleştirilmesi ve kapasitelerinin geliştirilmesi ve Kamu-STK iş birliklerinin geliştirilmesine yönelik planlamalar yapılarak faaliyetler yürüttük.
Sekretarya Toplantı Tarihleri
2021-12 01.07.2021
2021-13 08.07.2021
2021-14 05.08.2021
2021-15 26.08.2021
2021-16 16.09.2021
2021-17 19.09.2021
2021-18 23.09.2021
2021-19 21.10.2021
2021-20 25.11.2021
2021-21 06.12.2021
2021-22 16.12.2021
2021-23 23.12.2021
AĞ KURULU TOPLANTISI
2021 yılının ikinci yarısında 1 adet Ağ Kurulu toplantısı gerçekleştirdik. 9 Ağustos 2021 tarihinde gerçekleştirdiğimiz Olağan Ağ Kurulu Toplantısında EÇHA'nın Mutabakat Metni ve Sekretarya seçimi konularında görüşme yapıldı.
Yeni Mutabakat Metnimize aşağıdan erişebilirsiniz:
SOSYAL MEDYA
2021 yılında Facebook’ta en çok etkileşim alan 1. paylaşımımız
Etkileşim Sayısı: 3.9 K
Özel Gereksinimli Bireylerle İlgili Ayrımcı Söylemleri Kınıyoruz!
Beykent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Ferman’ın EkoTürk TV’de 6 Mayıs 2021 tarihli bir programda sarf ettiği
“Herkesin ortak bir anlayış beraberliğiyle, herkesin bildiği ama ifade etmediği ailenin özürlü çocuğu gibi idare ediyoruz… Herkes bir şekilde yararlanıyor ondan. Çok şikâyet ediyoruz, ‘geceleri bağırıp çağırıyor, huzur bırakmadı, komşularla tartışıyoruz’ diyoruz ama aslında çocukcağız hayatımızın bir parçası. Onun sayesinde özellikli yerlere girebiliyoruz, indirimli kartı alıyoruz, çocuk parası alıyoruz, hak etmediğimiz şeylere ulaşıyoruz… Enflasyon böyle bir şey, enflasyonun suç ortağıyız.” sözlerini şaşkınlıkla dinledik.
Benzer şekilde Ünal Özmen de Birgün Gazetesinde 7 Mayıs 2021 tarihinde yayınlanan “Ayasofya İmamı insan dilini neden kullanamıyor?” başlıklı yazısında, özel gereksinimli bireylerle ilgili çok çirkin ifadeler kaleme aldı.
“Gelin görün ki insanlar, sağıtılabilir zihinsel engelini giderme olanağını kullanmak yerine boşu boşuna engelini gizleme yoluna gidiyor. Zihin engeli, aksaklık kadar bile gizlenemez; iki çift laf ettiğinde veya bir satır yazdığında hemen belli olur… Zihni arızasının sebep olduğu olaya aptalca deme yerine ‘Bu konuda biraz daha düşünsen!’ gibi usturuplu bir şekilde uyarmanızı hakaret sayarlar. Hele bir de kazara bunları tıp dışı terimle ansanız, mesela gerizekalı, salak, dangalak deseniz yandınız demektir. Devlet, fazla zekâ gerektirmeyen işlerini zihinsel engellilerle görüyor. Genellikle güç araçlarını kullanma yetkisiyle donatıldıkları için kendileri de araçsallaşmış büyük bir kitleden söz ediyoruz. Ve bunlar engellerini, ellerindeki gücü kullanarak zeki insanları baskı altına alarak aşmaya çalışıyorlar. Şu sıra, akılsızların örgütlü bir güç olarak aklı teslim aldığı bir süreci yaşıyoruz…”
Özel gereksinimli bireylerin toplum tarafından farklı şekillerde dışlandığı, haklara erişimlerinin kısıtlandığı bu koşullarda hem Murat Ferman’ın hem de Ünal Özmen’in sözleri asla kabul edilebilir veya özürle affedilebilir sözler değildir.
Özel gereksinimli bireyler; eğitim, sağlık, sosyal ve kültürel açılardan daha kapsamlı haklara ihtiyaç duymaktadır. Ancak halihazırda yürürlükte olan TC Anayasası, BM Engelli Hakları Sözleşmesi ve BM Çocuk Hakları Sözleşmesi’nde geçen haklara bile erişimleri zaman zaman engellenmektedir. Var olan haklara erişim dahi bu denli kısıtlıyken, bizler özel gereksinimli bireyler için daha iyisini ilmek ilmek yaratmaya çalışıyoruz. Ancak en çok destek ve farkındalık beklediğimiz akademi ve medya camiasından bu denli farkındalık yoksunu, ayrımcı, ötekileştirici söylemlere maruz bırakıldığımız bu durum bizim sadece mücadele azmimiz arttırır; bizlerin motivasyonunu kıramaz.
Özel gereksinimli bireyler bu ülkenin eşit yurttaşlarıdır. Kendilerine devlet ve uluslararası sözleşmelerce verilen haklar bir lütuf değil; yıllar süren hak mücadelesi sonucu elde edilen kazanımlardır. Özel gereksinimli bireyler hayata eşit, adil ve bağımsız katılım hakkı için büyük mücadele vermişlerdir ve halen vermeye devam etmektelerdir.
Hayatın her alanında ayrımcılığa, ötekileştirmeye, istismara ve şiddete maruz bırakılan özel gereksinimli bireyler ve onların yakınları üzerinden siyasal, ekonomik veya sosyal konularda eleştiri veya yorum yapılmasını asla kabul etmiyoruz. Bizler bu tarz söylemlere konu olmayacağımızın bilinmesini istiyoruz.
Biz özel gereksinimli bireyler, onların aileleri ve hak savunucuları olarak Murat Ferman’ın ve Ünal Özmen’in temsil ettiği zihniyette mücadeleye devam edeceğiz.
Her ne kadar hem Murat Ferman hem de Ünal Özmen özür dilemiş olsalar da kendileri gibi akademide yer alan, yazarlık yapan, TV’de program yapan ve kamuoyunca tanınan kişilerin, toplumu özel gereksinimli bireylerle ilgili yanlış yönlendirmesi, toplumda kin ve nefrete yol açmaktadır. Yıllardır sivil toplum olarak yaratmaya uğraştığımız toplumsal farkındalığın, bu tarz ciddiyetsiz söylemlerle zedelenmesine izin vermeyeceğiz.
Özel gereksinimli bireylere ve onların ailelerine yönelik yarattığı yanlış algı nedeniyle ortaya çıkabilecek olası sorunlardan ne yazık ki bu zihniyet sorumludur.
Hem Murat Ferman’ı hem de Ünal Özmen’i ağızlarından ve kalemlerinden çıkan sözler için kınıyor; kendileriyle ilgili uygulanacak yaptırımların takipçisi olacağımızı kamuoyu ile paylaşıyoruz. #birçocukbileçokfazla #erişemiyoruz
Sosyal Medya Gönderisi: https://l24.im/gIAm
2021 yılının Facebook’ta en çok etkileşim alan 2. paylaşımımız
Etkileşim Sayısı: 2.8 K
Özel gereksinimli çocuklar vardır! Özel gereksinimli çocuk hakları, insan haklarıdır!
Özür dilemek de kurtuluş değildir! Özel gereksinimli çocuklar olarak Prof. Dr. Murat Ferman’ın dediği gibi “özellikli yerlere” girebiliyoruz! Mesela engelli tuvaletine ve engelli asansörüne… Peki ya giremediklerimiz? Gelin birlikte erişemediklerimizi sıralayalım. Özel gereksinimli çocuklar tarafından erişilemeyen hakları yanıt kısmına yazabilirsiniz.
Sosyal Medya Gönderisi: https://l24.im/nQP
2021 yılının Facebook’ta en çok etkileşim alan 3. paylaşımımız
Etkileşim Sayısı: 2.2 K
Çözger raporu, çocuklar için özel gereksinim raporu anlamına gelmektedir. Bir çocuğun özel gereksinimleri olduğunu belirten belge niteliği taşıyan çözger raporu, çocuk adına pek çok sosyal yardım ve hizmetten yararlanılması hakkını da sağlamaktadır. Özel gereksinimi bulunan çocuğun mevcut durumu itibarıyla ihtiyaç duyduğu koşullar göz önüne alınarak yapılan düzenlemeye çözger raporu adı verilmektedir.
Çocuklar için özel gereksinim raporu ve diğer tüm sorularınızın cevabını ilgili linklerden ulaşabilirsiniz.
https://www.echa.org.tr/faydali-linkler-ve-kaynaklar
👉https://www.engelli.com/cozger-ozel-gereksinim-raporu-nedir
👉https://erapor.saglik.gov.tr/…/cocuklar-icin-ozel-gereksini…
#engellicocuk #engelliçocukhaklarıağı #çözgerraporu #çözgerraporunedir #çözger
Sosyal Medya Linki: https://l24.im/jf4
Facebook Değerlendirmesi
Mayıs ayında yapılan #erişemiyoruz kampanyasındaki basın açıklaması ve kampanyanın ilk günkü gönderisi Facebook'ta yılın en yüksek 2 etkileşimini almıştır. Hedef kitlemizin duygularını ve tepkilerini ortaya çıkartan bir paylaşım olması nedeni yılın en yüksek etkileşimini aldı. ÇÖZGER içeriğimiz ise çok daha yeni paylaşılmasına rağmen yılın en çok etkileşim alan üçüncü postu olmuştur.
2021 yılında Instagram'da en çok etkileşim alan 1. paylaşımımız
Etkileşim Sayısı: 4.340
UNICEF'in kapsamlı istatistiksel analizine göre dünya çapında yaklaşık 240 milyon engelli çocuk bulunuyor. UNICEF'in yeni raporu, dünya genelinde her 10 engelli çocuktan 1'inin sağlık, eğitim ve koruma hizmetleri de dahil olmak üzere çeşitli iyi olma hâli göstergelerinde karşı karşıya olduğu yoksunluğun derinliğini ortaya koyuyor.
Sosyal Medya Linki: https://l24.im/6YNvs
2021 yılında Instagram'da en çok etkileşim alan 2. paylaşımımız
Etkileşim Sayısı: 2.933
Özel gereksinimli çocuklar vardır! Özel gereksinimli çocuk hakları, insan haklarıdır! Özür dilemek de kurtuluş değildir!
Özel gereksinimli çocuklar olarak Prof. Dr. Murat Ferman’ın dediği gibi “özellikli yerlere” girebiliyoruz! Mesela engelli tuvaletine ve engelli asansörüne… Peki ya giremediklerimiz? Gelin birlikte erişemediklerimizi sıralayalım. Özel gereksinimli çocuklar tarafından erişilemeyen hakları yanıt kısmına yazabilirsiniz. #erişemiyoruz @beykentunv #muratferman
Sosyal Medya Linki: https://l24.im/gIUNRro
2021 yılında Instagram'da en çok etkileşim alan 3. paylaşımımız
Etkileşim Sayısı: 2.772
Engelli Çocuk Hakları Ağı, aylık olarak düzenlediği webinarlarda, bu ay Özel Eğitim Hukuku Uzmanı Av. Dr. @jisilbagatur ağırlıyor! “Okulların açılması ile birlikte engelli çocukların maruz bırakıldıkları eğitim hakkı ihlallerinde neler yapabiliriz? Bu konuda haklarımız nelerdir?
Engelli çocuğu olan ailelerin, çocuklarını okula kaydettirirken bilmeleri gerekenler nelerdir?
Konuyla ilgilenen herkes webinara davetlidir.
Konuşmacı: Av. Dr. J. Işıl BAĞATUR
Konu: Engelli Çocukların Eğitim Hakkı: İhlaller ve Ötesi
Tarih: 16.09.2021 saat 20.00
Yer: Zoom @eudelegationturkey
#EÇHA #EçhaWebinarSerisi #EngelliÇocukHaklarıAğı #EÇHAnınGüçlendirilmesi #Savunuculuk #SivilToplum
Instagram Değerlendirmesi
3 Aralık Dünya Engelliler Günü konulu gönderi, konusu ve içeriği sayesinde sadece 2021'in değil tüm zamanların en yüksek etkileşimini aldı. #erişemiyoruz kampanyası hedef kitlemizin duygularını ve tepkilerini anlatan bir içerik olduğundan yine en çok etkileşim alan 2. gönderi olmuştur. EÇHA Webinar Serisinin 6. etkinliği olan "Engelli Çocukların Eğitim Hakkı: İhlaller ve Ötesi" paylaşımı en çok etkileşim alan üçüncü gönderi olmuştur. Çünkü hem konu hedef kitlenin yoğun ilgisini çekti hem de sosyal medyada aktif olan çeşitli hesaplar bu gönderiyi paylaşarak etkileşimi arttırdı.
2021 yılında Twitter'da en çok etkileşim alan 1. paylaşımımız
Etkileşim Sayısı: 8.477
Özel gereksinimli çocuklar olarak Prof.Dr.Murat Ferman’ın dediği gibi “özellikli yerlere”girebiliyoruz! Mesela engelli tuvaletine ve engelli asansörüne…Peki ya giremediklerimiz? Özel gereksinimli çocuklar tarafından erişilemeyen hakları #erişemiyoruz hashtagi ile yazabilirsiniz.
Sosyal Medya Linki:https://l24.im/LnxSBAZ
2021 yılında Twitter'da en çok etkileşim alan 2. paylaşımımız
Etkileşim Sayısı: 4.045
Engelli çocuğu olan ailelerin, çocuklarını okula kaydettirirken bilmeleri gerekenler nelerdir? Konuyla ilgilenen herkes webinara davetlidir. Tarih: 16.09.2021 saat 20.00 Link: https://us02web.zoom.us/j/86809392956 #EÇHA #EçhaWebinarSerisi #EngelliÇocukHaklarıAğı #EÇHAnınGüçlendirilmesi
Sosyal Medya Linki: https://l24.im/wKv8DaM
2021 yılında Twitter'da en çok etkileşim alan 3. paylaşımımız
Etkileşim Sayısı: 3.972
Engelli Çocuk Hakları Ağı Projesinin 2. Bülteni yayında! Proje Bültenine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz. https://smore.com/nvaf1-engelli-ocuk-haklari-a-i… #echabülten #echaprojebülteni #projebülteni #engellicocukhaklariagi #echaninguclendirilmesi
Sosyal Medya Linki: https://l24.im/VSInj
Twitter Değerlendirmesi
Twitter'ın alt yapısı daha çok retweet ile etkileşimi artırmaya yöneliktir. Retweet daha fazla kişiye ulaşılmasını sağlar. EÇHA olarak en çok etkileşim alan gönderilerimizde yüksek retweet sayısına ulaştık. Bu sayede gönderilerimiz daha çok kişinin ana akışına düştü. Yazısı çok görseli az olan içerikler Twitter'da daha çok tüketilmektedir.
KAMU KURUMLARI İLE İLİŞKİLER
7 Ekim 2021 tarihinde Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK) tarafından düzenlenen “Pandemi Sürecinde Çocuk Hakları” konulu istişare toplantısına katıldık. Engelli Çocuk Hakları Ağı tarafından Mayıs 2020’de hazırlanan “Covid-19 Sürecinde Özel Gereksinimli Çocukların ve Ailelerinin İhtiyaçlarını Belirlemeye Yönelik Eğitim Analiz Raporu'nu, Kamu Başdenetçisi Sn. Şeref MALKOÇ, Kamu Denetçisi Celile Özlem TUNÇAK ve davetli sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerine sunduk. Kamu Denetçiliği Kurumu- Ombudsmanlık tarafından TBMM’ye sunulacak olan rapora katkı sunduk.
ÇALIŞMA GRUBU ETKİNLİKLERİ
- Engelli Çocuk İstismarını Önlemek; Aile, Eğitimci ve Toplum Sorumluluğu Webinarı
Engelli Çocuk Hakları Ağı’nın Güçlendirilmesi Projesi WP1.2. Kapasite Geliştirme Faaliyetleri kapsamında destekleyici faaliyet olarak düzenledik. ‘Engelli Çocuk İstismarını Önlemek; Aile, Eğitimci ve Toplum Sorumluluğu’ etkinliğini 30 Temmuz 2021 Cuma günü Zoom üzerinden gerçekleştirdik. Etkinliğin yaygınlaştırma çalışmaları kapsamında; AB-ilan, Sivil Ajans, STGM, Sivil Sayfalar ve Sivil Alan ile iletişim kurularak destek sağlamalarını istedik. Engelli Çocuk Hakları Ağı Şiddet, İstismar ve İhmalden Korunma Çalışma Grubu’nun liderliğinde gerçekleştirilen etkinliğe 114 kişi Google Form’dan başvuru yaptı. Etkinliğin moderatörlüğünü çalışma grubu lider kuruluşu Uluslararası Sivil Toplum Ağı Derneği (ICSNA) temsilcisi Tuğçe DEMİRBULAT gerçekleştirdi. Etkinliğe konuşmacı olarak Trabzon’dan, Karadeniz İlleri Kadın Platformu Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nilgün TURAN ve Iğdır Üniversitesi Psikoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Sait YILDIRIM katıldı. Etkinliğe katılım sağlayan 61 kişiye dijital sertifika hazırlanarak e-posta ile gönderildi.
HAZIRLANAN RAPORLAR
2) Engelli Çocuk Hakları Ağı 20. Milli Eğitim Şurası Bilgi Notu
DANIŞMA KURULUMUZ
EÇHA'nın Güçlendirilmesi Projesi kapsamında oluşturulan Danışma Kurulumuz 8 kişiden oluşmaktadır. Proje faaliyetlerinin ve kurumsal kapasitelerin gelişimi için çalışmalar yürütmektedirler. Proje süresince kendi alanlarını ilgilendiren teknik konularda görüş bildirmeleri, EÇHA'nın ve projenin faaliyetlerinin geliştirilmesi için altı aylık periyotlarla yollanacak rapora geribildirimde bulunmaları, yılda iki kez düzenlenecek olan olağan Danışma Kurulu toplantılarında yer alan Danışma Kurulumuz 1 Temmuz 2021 - 31 Aralık 2021 tarihleri arasında 1 adet toplantı gerçekleştirmiştir.
Toplantı Tarihleri
2021-2 22.12.2021
EÇHA Danışma Kurulu Üyeleri
1) Av. Dr. Jülide Işıl BAĞATUR - Avukat
2) Prof. Dr. Bülbin SUCUOĞLU - Hacettepe Üniversitesi Temel Eğitim Bölümü Okul Öncesi Eğitim A.B.D
3) Prof. Dr. Hasan GÜRGÜR - Anadolu Üniversitesi Özel Eğitim Bölümü İşitme Engelliler A.B.D
4) Prof. Dr. İbrahim DİKEN - Anadolu Üniversitesi Özel Eğitim Bölümü Zihin Engelliler Eğitimi Anabilim Dalı
5) Prof. Dr. Kasım KARATAŞ - Hacettepe Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölümü
6) Prof. Dr. Mintaze Kerem GÜNEL - Hacettepe Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü
7) Prof. Dr. Neriman ARAL - Ankara Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü
8) Prof. Dr. Sezgin VURAN - Anadolu Üniversitesi Özel Eğitim Bölümü / Otizm Spektrum Bozukluğu Eğitimi A.B.D.
PROJE YÖNLENDİRME KOMİTESİ
EÇHA'nın Güçlendirilmesi Projesi kapsamında oluşturulan Proje Yönlendirme Komitemiz 12 kişiden oluşmaktadır. Proje Yönlendirme Komitemiz 2021 yılında 1 defa toplantı gerçekleştirmiştir. EÇHA'nın Güçlendirilmesi Projesi'nin verimli yönetilmesi için yapılması gerekenler üzerine konuşulmaktadır.
Proje Yönlendirme Komitesi Üyeleri
1) Eğitim Hakkı Çalışma Grubu lider kuruluşu: Toplumsal Haklar ve Araştırmalar Derneği (TOHAD),
2) Sosyal ve Kültürel Hayata Katılım Çalışma Grubu lider kuruluşu: Mina Otizmle Yaşam Derneği (MOYAD),
3) Şiddet, İstismar ve İhmalden Korunma Çalışma Grubu lider kuruluşu: Uluslararası Sivil Toplum Ağı Derneği (ICSNA),
4) Yaşama ve Gelişme Hakkı Çalışma Grubu lider kuruluşu: Yeryüzü Serebral Palsililer Bilim, Teknoloji, Araştırma, Geliştirme İnovasyon Sosyal Yardımlaşma Derneği (SEPARİNDER),
5) EÇHA Sekretarya üyesi: Elâzığ Özel Sporcular Spor Kulübü Derneği,
6) EÇHA Sekretarya üyesi: Engelliler Konfederasyonu,
7) EÇHA Sekretarya üyesi: Herkes İçin Erişilebilir Yaşam Akademisi Derneği (HEY Akademi),
8) EÇHA Sekretarya üyesi: Sivas Tüm Engelliler Derneği,
9) Proje Yürütücü Kuruluşu: Engelsiz ve Mutlu Yaşam Derneği (EMYD),
10) Proje Ortağı: Tohum Türkiye Otizm Erken Tanı ve Eğitim Vakfı (TOHUM),
11) Proje Ortağı: Türkiye Down Sendromu Derneği (TDSD),
12) Proje Ortağı: Türkiye Spina Bifida Derneği (TSBD)
ÜRETİLEN EL KİTAPLARI
- Dijital İletişim Ve Strateji Planı
- Proje Yönetimi El Kitabi
- Finansal Yönetim El Kitabi
- Gönüllü Yönetimi
- İç Yönetişim
- İnsan Kaynakları Yönetimi
- Stratejik Planlama
- Zoom Kullanım Kılavuzu
MEDYA İZLEME
Görsel, yazılı ve online olarak medya takibi yapıyoruz.
Medya Takibini Yaptığımız Kelimeler: Engelli + çocuk + şiddet, engelli + çocuk + taciz, engelli çocuk hakları, özürlü çocuk, sakat çocuk, nadir ve süreğen hastalık, spina bifida, sendrom + çocuk, serebral palsy + çocuk, cp’li çocuk, otizm + çocuk, talasemi + çocuk, fenilketonüri + çocuk, kas hastası + çocuk, özel gereksinim + çocuk, engelli çocuk hakları ağı, engelli çocuk hakları ağının güçlendirilmesi, EÇHA
Aşağıdan medya takip raporlarını inceleyebilirsiniz;
EÇHA ADINA KATILIM SAĞLANAN ETKİNLİKLER
Ankara Farkındalığa Koşuyor Etkinliği
Serabral Palsili Çocuklar Derneği (SERÇEV) tarafından, Dünya Serebral Palsi Gününde farkındalık ve eylem oluşturmaya, topluluğu ve çeşitliliğini kutlamaya ve dünyayı daha iyi bir yer haline getirmeye yardımcı olmak için Ankara Gençlik Parkı'ndaki etkinliğe katıldık.
SİVİL TOPLUM BULUŞMALARI - II
Engelli Çocuk Hakları Ağı olarak, T.C. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından 23.11.2021 tarihinde İstanbul'da düzenlenen "Sivil Toplum Buluşmaları II" adlı etkinliğe katıldık. EÇHA'yı temsilen Türkiye Down Sendromu Derneği Genel Sekreteri Fulya Ekmen yer aldı.
DİJİTAL DÜNYA VE ÇOCUK HAKLARI
Engelli Çocuk Hakları Ağı olarak Cumhuriyet Halk Partisi tarafından 17.11.2021 tarihinde Zoom üzerinden gerçekleştirilen "Dijital Dünya ve Çocuk Hakları" adlı etkinliğe katıldık.
EÇHA'yı temsilen Biyonik Kulaklı Çocuklar Derneği YK Başkan Yardımcısı Savaş SEYHAN'ın katıldığı etkinlikte Sn. Seyhan tüm toplumun dijital takibinin yapıldığı süreçte engellilerin hastaneden sonra takibinde eksikliklerin olduğu vurguladı. Bunun Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı ile yapılacak protokolle çözülebileceğini belirten Seyhan, çoklu engelli bireylerin dijital eğitim ve rehabilitasyon eğitimine yaşanan sorunları anlatarak, engelliklerin sağlıkları için gerekli olan dijital teknolojik aletlere Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) fiyatlarının yetersizliği nedeniyle ulamadıklarını ifade etmiştir.
6 AYLIK PROJE BÜLTENLERİ
Engelli Çocuk Hakları Ağı'nın Güçlendirilmesi Projesi kapsamında gerçekleştirilen faaliyetlerin kamuoyu ile paylaşılarak farkındalık oluşturulması için hazırladığımız bültenleri aşağıdan inceleyebilirsiniz;
1. Sayı: Haziran 2020 - Aralık 2020: https://www.smore.com/76mxq
2. Sayı: Ocak 2021 - Haziran 2021: https://www.smore.com/nvaf1
AYLIK BÜLTENLER
Bültenlerimiz, EÇHA üyesi sivil toplum örgütlerinin bir ay boyunca gerçekleştirdikleri faaliyetleri derleyerek kamuoyu ile toplu halde paylaşılmaktadır.
1) Şubat Bülteni: https://www.smore.com/f8q3t
2) Mart Bülteni: https://www.smore.com/s2u14
3) Nisan Bülteni: https://www.smore.com/v8fuz
4) Mayıs Bülteni: https://www.smore.com/ev3rq
5) Haziran Bülteni: https://www.smore.com/kb23c9
6) Temmuz Bülteni: https://www.smore.com/z1sbw
7) Ağustos Bülteni: https://www.smore.com/d1fah
8) Eylül Bülteni: https://www.smore.com/jfn71
9) Ekim Bülteni: https://www.smore.com/nuspw
10) Kasım Bülteni: https://www.smore.com/fct9x
11) Aralık Bülteni: https://www.smore.com/hextz
İLETİŞİM
EÇHA ve projemiz hakkında bilgi edinmek için aşağıdaki iletişim kanallarından bizlere ulaşabilirsiniz.
Telefon: 0312 425 20 87 / 0534 261 31 20 (Hafta içi 09.00 - 18.00 arası)
E-mail: engellicocukhaklariagi@gmail.com / info@echa.org.tr
Adres: Kocatepe Mahallesi Hatay Sokak Sabancı İş Merkezi 4/20 Çankaya ANKARA
Facebook: https://www.facebook.com/EngelliCocukHaklariAgi
Twitter: https://twitter.com/ECHA_Turkey
Instagram: https://www.instagram.com/engellicocukhaklariagi/
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCt9romN0UPh3K2WkrT12hKg
Web: www.echa.org.tr